Vállalati előny Bitcoinnal

2011-09-21

Nyilvánvaló, hogy a Bitcoin rendszere sokkal gyorsabban bonyolítja le a tranzakciókat, mint ahogyan teszi azt a hagyományos banki ügymenet – akár egy centnél alacsonyabb összegek utalása esetén is. Mivel pedig a tranzakciók általában ingyenesek is lehetnek, ezért ténylegesen gazdaságossá teszi a mikrofizetéseket is. Cégek és vállalatok számára azonban a Bitcoin olyan stratégiai előnyöket is kínál, amelyek miatt határozottan érdemes fontolóra venni a fizetőeszközként való tényleges használatát.

Az egyik legnagyobb előnyt kétségkívül a már említett gyorsaság jelenti; fizetéskor a bitcoinok azonnal átutalásra kerülnek, és visszafordíthatatlanul ott is maradnak, ahova küldték őket, ellehetetlenítve így a visszatérítésre alapozó csalásokat – ellentétben például a hagyományos, hitelkártyás megoldásokkal. Ha pedig jogos és szerződéses keretek között is érvényes visszahívásra kerül sor, úgy a befizetett összeget a vállalat minden gond és plusz költségek nélkül visszautalhatja a feladónak.

Technikai újdonság-jellegének köszönhetően a Bitcoint ezen felül a fiatalok már most is széles körben elismerik és használják. Egyedi jellegének köszönhetően a rendszer így egyben használható a fogyasztói hűség biztosítására is: hagyományos akciók és bónuszrendszerek helyett fel lehet kínálni például engedményt a bitcoinos vásárlásokra. Az új fizetőrendszer használatával a vállalatok demonstrálhatják, hogy haladnak a korral, és különleges szolgáltatást kínálnak a fogyasztóiknak. A Bitcoin biztonságos és praktikus rendszerét elsősorban természetesen az online üzletek találhatják a leginkább kézreállónak (így itt kétségkívül számíthatunk az elterjedésére), de a szolgáltatói szektorban is alkalmazható teljes értékű fizetőeszközként. Ebből következően tehát bármely vállalat, aki az elsők között kínálja fel a bitcoin-elfogadási lehetőséget a vásárlóinak, nem csak hogy plusz haszonra számíthat, de jelentős előnyre is szert tehet a versenytársaival szemben.

Bármely vállalat csak nyerhet tehát a Bitcoinnal – annál többet, minél hamarabb csatlakozik a rendszerhez, mivel így annál több fiatalt nyerhet meg magának és tehet hűséges vásárlójává a nekik kínált különleges szolgáltatásával (kiváltképpen akkor, ha netes üzletfelülettel is rendelkezik).

Forrás: bitcoin.de

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.