Leformattált bitcoinok visszaszerzése

2011-09-18

Szerző: TYPELiFE

Azt hinné az ember, hogy ha egy Bitcoin-felhasználó leformattálja a merevlemezét, akkor előzőleg mindig gondosan biztonságba helyezi a tárca-fájlját. A jelek szerint azonban mégsem ez a helyzet, mivel meglepően gyakran hallhatunk ilyen balesetekről. Köszönhetően azonban a BitcoinTalk egy felhasználójának, bizonyos makomk-nak, eztán már valamivel nyugodtabban alhatnak a figyelmetlenek.

Már amennyiben teljesen le nem nullázták a merevlemezüket – és amennyiben konyítanak valamennyit a Linuxhoz is. Makomk alkotásának használatához ugyanis egy Live Linux CD-ről kell bootolni a gépet. A program ekkor átfésüli a formattált merevlemezt az elveszett tárcafájl és a benne tárolt titkos kulcsok nyomai után kutatva; ha megtalálja, úgy természetesen nyomban vissza is szolgáltatja őket.

A művelet a következőképpen néz ki, miután már bebootoltunk egy Linuxot egy Live-CD-ről, és behoztuk rajta egy parancssoros kezelőfelületet:

wget http://makomk.com/~aidan/wallet-recover

chmod +x wallet-recover

sudo ./wallet_recover recovered-wallet.dat

Szerencsés esetben a program valóban megtalálja, amit keres, és egy sor titkos-nyilvános kulcspárral áll elő; siker esetén ezeket egy frissen létrehozott, recovered-wallet.dat nevezetű fájlba is elmenti, ami eztán teljes értékű bitcoin-tárcaként használható. Érdemes azonban ezt a fájlt előbb egy pendrive-ra lementeni, majd egy másik rendszerből megnyitva ellenőrizni, hogy valóban sikerült-e visszaszerezned az eredeti tárcádat és a hozzá tartozó bitcoinjaidat.

A Bitcoin Wallet Recover forráskódját itt nézheted meg.

A programmal kapcsolatos eszmecseréknek pedig itt olvashatsz utána.

Forrás: Bitcoin News Network

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.