A Bitcoin halálos ítélete

2012-10-28

Ezt az írást egy bizonyos “öreg radikális”-nak köszönhetjük. Az üzenete talán egy kissé nyers, de el kell ismerjem, az olvastán csak egyetértően bólogatni tudok, kiegészítve némi grimaszolással. Főleg ezen a kijelentésen, például: “A Bitcoin és az állami bankrendszer természetes ellenségek: végül csak az egyikük maradhat. Ha azt hiszed, hogy valaha is békében élhetnek egymás mellett, akkor csak áltatod magad.

– Julia Dixon

Szerző: The Old Radical

Én már azelőtt radikális voltam, hogy a legtöbben közületek, bitcoin-felhasználók közül egyáltalán megszülettek volna. Ettől persze még semmivel sem vagyok jobb nálatok (remélhetőleg tettem is pár olyan dolgot, aminek köszönhetően ti még jobbakká is válhattatok nálam), viszont jobb rálátásom van a dolgokra. Az idő már csak így működik.

A Bitcoin gazdaságának közelmúltbeli fejleményeit elnézve úgy gondoltam – mivel (túl sokszor is) láttam hasonló drámákat -, legfőbb ideje lesz megosztanom veletek egy kis tanulságot. Néhányan közületek meg is értik majd, míg mások elutasítják, mert nem esik egybe azzal, amit szeretnének az igazságnak hinni.

Szóval a tanulság: a Bitcoin gazdasága bele fog pusztulni a “legalizálásba”.

Akik még mindig olvasnak tovább, azoknak íme a kifejtés:

Magával a Bitcoinnal nincs semmi gond. A fejlesztők nagyon szépen oldják meg egymás után a problémákat, és szívmelengetően sok ember csatlakozott a közösséghez, új eszközöket és szolgáltatásokat alkotva a rendszerhez. Ez mind szép és jó.

A baj csak az, hogy még mindig túl sokan gondolkodnak a régi sémák szerint a közösségen belül is. Pedig a Bitcoin egy ízig-vérig új dolog, és a legcsekélyebb mértékben sem kompatibilis a régi pénzügyi rendszerrel. A Bitcoin és az állami bankrendszer természetes ellenségek: végül csak az egyikük maradhat. Ha azt hiszed, hogy valaha is békében élhetnek egymás mellett, akkor csak áltatod magad.

A Bitcoin egyenesen felfedi azt az óriási szemfényvesztést, ami az állami bankrendszer. Ha azt hiszed, hogy a politikusok és a bankárok majd ölbe tett kézzel hagyják, hogy szép lassan meghódítsa a világ pénzügyi áramlatait, akkor egy álomvilágban élsz. Az államok le fognak csapni a Bitcoinra, méghozzá keményen. Nincs is más választásuk, elvégre az ő pénzük csak addig maradhat fenn, amíg nincs vetélytársa.

Lehet, hogy sok elítélendő dolgot művelt Alan Greenspan, de attól még nem hülye. Említésre érdemes például a következő megállapítása még azokból az időkből, mielőtt a Fednél kezdett volna ügyködni:

“A hagyományos papírpénz-rendszer keretein belül egyszerűen nincs mód a megtakarításainknak az infláció általi rejtett állami lefoglalása elleni védelmére… Ha lenne, a kormány nem is tehetne mást, mint hogy illegálissá nyilvánítja annak a használatát, ahogyan tette azt az arany esetében is.

Mármost, a bitcoin nem egyszerűen csak ugyanaz ebből a szempontból, mint ami az arany, de még meg is szorzandó öttel ahhoz képest.

Szóval, fussunk neki még egyszer: a “legalizálás” csak egy kényelmes fogantyút ad az állam kezébe, amivel megragadhat téged. Elvégre a “legális” annyit tesz, hogy regisztrált és szabályozott, nemde? Hogy fel kell fedned a neved, a lakcímed, és azt is, hogy pontosan hova is tetted a pénzed, igaz? Vagyis azt, hogy továbbra is kényük-kedvük szerint irányíthatnak téged, ahogy és amikor csak akarnak.

Két fő oka van annak, hogy miért is igyekeznek egyes bitcoinosok olyan nagyon “legalizálni” magukat:

1, Mert Mark Zuckerberghez hasonlóan ők is gyorsan akarnak meggazdagodni.
2. Mert engedelmességre nevelték őket, és nem tudnak szabadulni ettől. Mert kényszeresen hiszik, hogy a kormány alapvetően jó, legfeljebb csak egyes konkrét politikusok vagy törvények rosszak.

Nos, erről csak annyit, hogy az e-golddal a 2. végzett, a GLBSE-vel pedig az 1. . Mi több, a GLBSE-nek köszönhetően most már a bitcoint is pénznek tekintik az illetékesek, és ennek megfelelően is fogják szabályozni. Ami pedig azt jelenti, hogy támadást indítanak a nyilvános váltók ellen, és mindenkire rákényszerítik a saját szabályaikat.

Ideje tehát felkötni a gatyát, különben sírás lesz a vége. (Érdekes módon sokszor lényegesen több nő meri felkötni a gatyát, miközben a férfiak csak sírnak…)

Vajon lesz-e hozzá bátorságod, hogy akkor is azt tedd majd, ami a helyes, amikor már valóban érezhetővé válik a nyomás? Ha igen, akkor minden elismerésem és tiszteletem. Ha pedig nem, akkor válogass kedvedre az alábbi tucatmentségek közül (elvégre ugyan ki szeretné elismerni, hogy gyáva, vagy hogy nem tud és nem is akar kitörni a kondicionáltságából?):

* Törvények és szabályozás hiányában darabjaira hullana az egész.
* Nem is szólva a bűnözőkről, akik még inkább tönkretennének mindent.
* Igen, a szabályozás zsarnoki, de megvannak a maga előnyei is a nyilvánosság előtt!
* Lehúztak, és valakinek felelnie kell ezért!
* Ha nem perelhetem be a csalókat, akkor máskor is kedve szerint lehúzhat bárki!
* Amíg nem legalizálják a Bitcoint, addig nem fogjuk tudni széles körben elterjeszteni.
* Ha nem legalizálják a rendszert, akkor örökre megmaradunk csak egy jelentéktelen kis klubnak.

Sokan jönnek ezekkel az érvekkel és más hasonlókkal, de a tényleges igazság ettől függetlenül az, hogy vagy félnek, vagy gyorsan akarnak meggazdagodni, vagy pedig képtelenek kitörölni a fejükből “a kormány a barátunk” mémet. De a legtöbben egyszerűen félnek.

No persze mindannyian jól ismerjük a félelem érzését. Egyesekben azonban megvan a kellő határozottság is ahhoz, hogy akkor is azt tegyék, ami a helyes, ha egyébként félnek is közben. Szóval, zárásként egy jó tanács: ha találsz valakit, aki fél ugyan, de ennek ellenére is azt teszi, ami a helyes, akkor jól becsüld meg, és mindig tarts ki mellette.

Szerző: The Old Radical

Forrás: The Monetary Future, The Old Radical

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.