FBI: A jelentés valódi, de nem mi szivárogtattuk ki

2012-05-15

Szerző: Adrianne Jeffries

(Wikimedia Commons)

Nemrégiben szivárgott ki a netre az FBI belső jelentése a Bitcoinról. Az április 24-ei keltezésű dokumentumból kiderült, hogy a Szövetségi Nyomozóirodát komolyan aggasztják a bitcoin lehetőségei, amennyiben a kiberbűnözők is egyre jobban ráállnak annak a használatára, és amennyiben egyre többen is támogatnak majd azon keresztül “tiltott csoportokat” (Wikileaks…?). A virtuális pénzrendszert ugyanis rendkívül hatékonynak találták “különböző, a kibertéren kívüli illegális ügyletek” lebonyolítása terén is, miáltal az így valósággal kínálhatja magát a pénzmosóknak is.

Ez “A Bitcoin virtuális pénz egyedi tulajdonságai komolyan megnehezíthetik az illegalitásban tevékenykedők leleplezését” címet viselő jelentés volt az FBI első hivatalos kutatási anyaga a Bitcoinról. Nem minősítették ugyan titkosnak, de egy “Csak hivatalos használatra” jelzéssel azért ellátták. A BetaBeat, a Wired és egy sor másik blog is lehozta a hírt anélkül, hogy ellenőrizték volna a jelentés hitelességét. 14-én azonban a BetaBeatet visszahívta az FBI egyik képviselője, és közölte, hogy bár a dokumentum valódi, nem szándékos kormányzati kiszivárogtatás nyomán került napvilágra.

Valószínűsíthető tehát, hogy a kiszivárogtatás a rendfenntartás kötelékének egyik tagjára vezethető vissza, aki kapott egy példányt az FBI jelentéséből. A szóvivő elmondása szerint ugyanis az FBI hírszerzési dokumentumait elsősorban a rendfenntartók közösségének használatára szánják, az azon a területen dolgozók tájékozottságának és éberségének folyamatos fokozása és fejlesztése érdekében. Azon túlra azonban az eredeti szándék szerint már nem kellene kikerülniük, mivel potenciális fenyegetések igen széles skálájáról gyűjtenek információt folyamatosan és osztják meg azt a hírszerzési és rendfenntartási partnereikkel.

A jelentést összesen 11 ügynökséghez juttatták el, köztük az Ausztrál Szövetségi Rendőrséghez, az Új-Zélandi Rendőrséghez, a Királyi Kanadai Lovasrendőrséghez és Súlyos Szervezett Bűnügyi hivatalhoz. Magát a dokumentumot az FBI Belföldi Fenyegetések Kiberhírszerzési Egysége, Technológiai Kiberhírszerzési Egysége, valamint Pénzügyi Bűnügyi Egysége állította össze.

A jelentés röviden összefoglalja és elmagyarázza a Bitcoin működési elvének alapjait, hangsúlyozva, hogy annak a decentralizált jellege nem lebecsülendő kihívások elé állítja a rendfenntartást. Az egyik legnagyobb problémaként a bitcoin-felhasználók egymástól való pénzrablását jelölték meg, de kitérnek a számítógépek illetéktelen hozzáférés útján való bányászatra fogásának problémájára is. A Bitcoin gazdaságának értékét 35 és 40 millió dollár körülire becsülik.

Persze önmagában a fenyegetés természete nem új, találkozott már az FBI hasonlóval; a jelentésben is megjegyzik, hogy eleinte és jó ideig várhatóan csak kiegészítő eszközként használja majd az alvilág a bitcoint más virtuális pénzek, így például a WebMoney mellett, “amelyet egyelőre nincs túl sok okuk elhagyni”. Mindent egybevetve tehát a jelentésből nem az derül ki, hogy az FBI félne a Bitcointól, vagy hogy rendkívüli fenyegetésnek minősítené azt, hanem inkább éberségre, óvatosságra és felkészülésre int, mondván, hogy ha a Bitcoin gazdasága stabilizálódik és továbbfejlődik, akkor a kibertéren kívüli illegális aktivitásokhoz is egyre vonzóbbnak fog majd bizonyulni – példaként pedig a szokásos klasszikusokat idézték: gyerekpornó, emberkereskedelem, szerencsejáték és terrorizmus.

Forrás: BetaBeat

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.