Érdekes izraeli meglátások a Bitcoinról

2012-01-01

Nemrégiben egy izraeli híroldal is közölt egy alapjaiban szokványosnak mondható ismertetőt a Bitcoinról, plusz a végén érdekesebb meglátásokat annak a kilátásait, lehetőségeit és az azzal kapcsolatos kritikák megalapozottságát illetően. Ezért a cikk ismertető részét átugorva, rögtön a lényegi résztől kezdtük a fordítást:

Szerző: Chen Brand

[…] Maga a rendszer mindvégig stabil maradt, teljesen függetlenül a lufi júniusi kipukkanásától és a spekulánsok óriási veszteségeitől. Jelen cikk írásakor (2011.12.30.) a bitcoin árfolyama 3$-nál járt. Világszerte egyre több üzlet fogadja el legitim fizetőeszközként a bitcoint, egyes oldalak pedig már abban is segédkezdnek, hogy akár az Amazonról is megvehessen az ember bármit bitcoinért – sőt, már van bitcoinos hitelkártya is, amit szintén egyre több helyen fogadnak el.

Nem igazán van látható alapja a Bitcoint ért kritikák egy jelentős hányadának sem. Elvégre amikor az Egyesült Államok egyik legnagyobb bankját, a Citibankot meghackelték és ellopták a hiteladataik mintegy 2%-át, vagy amikor a Sony PlayStation weboldalát, a PSN-t támadták meg és lopták el onnan 77 millió hitelkártya adatát, akkor sem hibáztatta senki ezekért az eseményekért magát a dollárt, mint pénzt és intézményt, hanem csak a Citibank és a Sony hanyag és trehány biztonsági illetékeseit – őket azonban teljes joggal.

Ha tehát hackelhetőséggel kapcsolatos kritikákat hallunk vagy olvasunk, úgy érdemes eszünkbe idéznünk, hogy magát a Bitcoin nyílt forráskódú rendszerét még soha, senki nem tudta meghackelni. Amir Taaki elmondása szerint az MtGox-botrány is csak az MtGox illetékeseinek hanyagságának tudható be, mivel az azt kiváltó hacket már három nappal a tényleges botrány előtt felfedezték; figyelmeztették is az oldal illetékeseit, de azok a fülük botját sem mozdították. Meg is lett a következménye.

Ami a Bitcoin ideológiai hátterét illeti, az eléggé egyértelmű: egy olyan pénzrendszer létrehozása a cél, amire semmilyen hatalmi, politikai, gazdasági vagy egyéb érdek nincs és nem is lehet hatással soha. Maga a Bitcoin azonban annál nagyobb hatással lehet a kereskedelemre, annál több fejlesztést, gyakorlati alkalmazást ihlethet és ösztönözhet. Gondoljunk csak például a külvilágtól elzárkózó Iránra és Szíriára, vagy épp a szemtelenül magas díjakkal dolgozó bankokra és más gazdasági/fizetéskezelő közvetítőkre; minél több felől és minél alaposabban veszi szemügyre az ember a dolgokat, annál nyilvánvalóbb, hogy a Bitcoinnak igenis van létjogosultsága és legitimitása a kereskedelemben.

Óriási lehetőségek rejlenek a projektben, és számtalanféleképpen vehetjük hasznát Nakamoto zseniális alkotásának – főleg most, hogy elcsitultak az árfolyam éles ingadozásai és visszavonultak a spekulánsok is, és így a bitcoin is nyugodtabban folytathatja tovább az útját az igazán szabad és méltányos kereskedelmi eszközzé válás, valamint az online fogyasztási mintázatok megváltoztatása felé.

Taaki meglátása szerint a Bitcoin nagy hatással lesz a világra. Mint mondta, “Úgy hiszem, a Bitcoin éppen olyan hatással lesz a pénzre, mint a BitTorrent a szerzői jogra. A Bitcoin demokratikus pénz, a rendszere átlátható, éberen őrzi az ember adatait és hathatósan gátolja a hamisítást és a manipulációkat.”

Forrás: Haaretz.com

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.