A Bitcoin mint vállalkozói plusz

2011-12-08

A Bitcoin a maga tisztán digitális természetével egészen új esélyeket és lehetőségeket kínál az ügyfelek és fogyasztók megszólítására, és ezáltal értelemszerűen a forgalom fellendítésére is egyben. Az eleve netes üzletek pedig jelentősen csökkenthetik általa a költségeiket, és így kedvezőbb ajnálatokat is kínálhatnak a vásárlóiknak. A nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalkozások is egyre gyakrabban veszik igénybe a fizetéskezelők szolgáltatásait – ez azonban elég jelentős plusz díjtételeket is maga után von, melyek az esetek túlnyomó többségében a kereskedőt terhelik. Aki tehát ha szeretné megspórolni ezeket a tételeket, de ugyanakkor a könnyű és gyors fizetési lehetőségekről sem kíván lemondani, az a Bitcoinban megtalálhatja a drága szolgáltatók és a lassú banki átutalások valós, hatékony alternatíváját.

És hogy pontosan mire is számíthatnak a kereskedők a Bitcointól? A rendszer előnyeinek listáján igen előkelő helyet foglal el egyebek mellett például a tranzakciós díjakon elérhető jelentős megtakarítás is. Ezek ugyanis a Bitcoin esetében olyan alacsonyak, hogy szinte teljesen súlytalannak is nevezhetőek. Ezt pedig különösen nagyra értékelhetik mindazok, akik főként – vagy legalábbis jelentősrészt – olcsó, viszont nagy forgalmat termelő árukkal kereskednek. Mondjuk ki kereken: a Bitcoinnal szinte díjmentesen intézheti az ember a tranzakcióit. Jelen állás szerint a díjak legnagyobb részét önként ajánlják fel egyes felhasználók egyes utalásaikhoz, az amúgyis gyors tranzakciófeldolgozási folyamat még fokozottabb felgyorsítása érdekében. Ennek köszönhetően a legkevésbé sem számít szokatlannak az, ha egy elutalt bitcoin-összeg már néhány perc múltán megjelenik a címzett egyenlegén. Ezzel pedig egyetlen hitelintézet sem tud lépést tartani.

Szerezhet azonban az ember új ügyfeleket is a Bitcoin által, különös tekintettel a fiatalabb netfelhasználókra. Ők ugyanis jellemzően az újdonságok élvonalában járnak, érdeklődnek a legújabb fejlesztések iránt, aktívan használják azokat, és éppen ezért arra is fokozottan odafigyelnek, hogy azok, akiktől esetleg vásárolnának, mennyire szolgálják ki az igényeiket e téren – a bitcoinos fizetési lehetőség pedig éppen ezen keresett újdonságok egyike. Mi több, mivel jelenleg viszonylag kevés kereskedő és szolgáltató csatlakozott csak a rendszerhez, ezért pillanatnyilag a bitcoin-elfogadás ténye rendkívül hatékonyan használható marketing-célokra is.

Fontos tényező azonban a biztonság is. E téren pedig a Bitcoin többszörösen is viszi a pálmát, mivel abszolút hamisíthatatlan. Az általa alkalmazott kódolóeljárások olyannyira összetettek, hogy még a bankokéit is felülmúlják. Van azonban a biztonságnak egy másik aspektusa is, jelesül az értékbiztonság, amely téren a Bitcoin szintén segít: mivel ugyanis a rendelkezésre álló összes bitcoin-mennyiség pontosan előre meghatározott ütemben nő, és egy bizonyos felső plafont pedig soha nem fog túllépni (tehát nem is növelhető önkényesen), ezért így egyben az inflációval szemben is hathatós védelmet nyújt mindazok számára, akik (még) nem engedhetik meg maguknak a nemesfémekbe vagy az ingatlanokba való befektetést.

Egyéb előnyeit is lehetne még említeni a rendszernek, de a legfontosabbak vitathatatlanul a fentiek. Összefoglalva mondhatjuk azt is, hogy a bitcoinnal mindenki jól jár, ezért melegen ajánlott a használata, különösképp az amúgyis elsősorban a neten tevékenykedő vállalkozások számára.

Forrás: Bitcoin.de

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.