Bitcoin és jegybankok

2011-10-10

Szerző: Ryan Dickherber

Sokan minősítik átverésnek a Bitcoint amiatt, hogy az elsőként belépők még rengeteg bitcoint vásárolhattak olcsón, most pedig már jóval drágábban adhatják el azt az új belépőknek – amely felállás egyeseket kísértetiesen emlékeztet a piramisjátékokra, ahol a korábban belépők a később érkezők kárára nyerészkednek. Itt azonban nem erről van szó, mivel itt a később érkezők is jól járnak anélkül, hogy ebből bárkinek kára származna. Ebben az értelemben tehát a Bitcoin semmiben sem különbözik a felfelé ívelő részvényektől. Senki sem bélyegzi csalásnak például a Google-t azért, mert az első befektetői jártak a legjobban. Ugyanígy nem csalás a Bitcoin sem, mivel az értéknövekedéssel a később érkezők is éppúgy jól járnak, ahogyan az elsők között belépők.

Mi több, nem csak hogy a Bitcoin nem csalás, de valójában még meg is szabadítja az embert egy óriási, folyamatos csalástól, jelesül a jegybankok papírpénzeitől. A Bitcoin esetében ugyanis a pénzed az idő múlásával csak egyre értékesebbé válik, és egyetlen központi szervezet sem teheti rá a kezét a pénzedre azzal, hogy még több pénzt állít elő és a saját zsebeit tömködi vele. A papírpénz és az azt előállító jegybankok esetében azonban pontosan ez a helyzet: folyamatosan gyártják a pénzt, saját magukat és a partnereiket (legfőképp más bankokat) gazdagítva vele. Amely eljárással pedig egyszersmind folyamatosan el is vonják mindenkinek a vagyonát, aki a pénzüket használja – és megfelelő kapcsolatai sincsenek, akik csepegtetnének neki is a lopott szerzeményből. Nem a Bitcoin a csalás tehát, hanem a jegybankok és a folyamatosan inflálódó papírpénzeik, amelyek folyatamosan egy szűk elithez pumpálják mindenki másnak a vagyonát.

Részleges tartalékkal dolgozó bankok

A részleges tartalékra épülő bankrendszer annyira elterjedt és megszokott intézménynek számít, hogy elsőre kétségkívül nehéz is elhinni, hogy valójában folyamatosan átverik az embereket – hogy nem kitermelik, hanem ellopják a vagyont. Sajnos azonban mégis ez a szomorú igazság. Erősen sarkítva és leegyszerűsítve, a trükk nagyjából úgy néz ki, hogy ha 20%-nyi (mondjuk 20 millió dollárnyi) pénz áll ténylegesen a rendelkezésükre, akkor abból elektronikus úton 100%-ot csinálnak (100 millió dollárt) pusztán úgy, hogy a megfelelő helyen átírják a megfelelő számot a rendszerükben. A valóságban persze ez ennél jóval bonyolultabb, mivel nem egyszerre hozzák létre ez a “pluszt”, de a végeredmény ugyanaz: a pénzkészlet 80%-át hamisítással állítják elő, és szépen zsebre is vágják – hogy aztán nyomban ki is kölcsönözhessék minél jobb kamatlábbal. Gyakorlatilag tehát ellopják a rendelkezésre álló pénz 80%-át és bárkivel, aki azt használni szeretné, jó zsíros díjat fizettetnek.

Szerencsére a részlges tartalékra épülő bankok használata opcionális, így nem is kell velük közösködnöd, ha nem akarsz. Az agyafúrtabb bankárok azonban szintén észrevették ezt a kis hibát a rendszerükben, és gyorsan tovább is fejlesztették azt, létrehozva a jegybankokat, amelyekkel már mindenkinek muszáj közösködnie, ha akarja, ha nem. Senki nem léphet ki legálisan a jegybanki rendszerből.

Jegybankok

A jegybankok – mint az USÁban a Federal Reserve (FED) – azok a bankkartellek és/vagy monopóliumok, amelyek a mindenki által törvényileg kötelezően használandó papírpénzeket nyomtatják. Bárki, aki megpróbál versenyezni velük egy saját pénznem beindításával, börtönbe kerül. A részleges tartalékkal dolgozó bankok csak bizonyos keretek között teremthetnek pénzt a semmiből, mert ha túl sokat hoznának létre egyszerre, úgy a napi pénzfelvétek nyomán akár fizetésképtelenné is válhatnának és összeomlanának. Ennek elkerülése érdekében tartanak mindig egy bizonyos mennyiségű “tartalékot”. A jegybankoknak azonban nincsenek ilyen korlátaik, mivel ők szó szerint nyomtathatnak új pénzt (vagy nyomtattathatnak maguknak a Kincstárral), és így bármikor csordultig tölthetik a tartalékaikat. A részleges tartalékkal dolgozó bankokhoz hasonlóan a jegybankok is magukénak kiáltják ki a pénz nagy részét, és mindenkinek díjat (kamatot) számítanak fel a használatáért – azonban még rosszabbak is azoknál, mivel azokkal ellentétben folyamatosan és szüntelenül inflálják a pénzkészletet, aminek az értéke így aszimptotikusan konvergál a nullához, miközben az összes új pénz hozzájuk kerül. Így tehát lényegileg folyamatosan szivattyúzzák át mindenki másnak a vagyonát a saját zsebükbe. Mi több, a részleges tartalékkal dolgozó bankok nem börtönöztethetik be azt, aki versenyre kel velük, de a jegybankok igen.

Az amerikai dollár értéke nem kevesebb, mint 95%-kal esett vissza a Federal Reserve létrehozása óta – ami pedig annyit jelent, hogy visszavonhatatlanul ellopták az emberek vagyonának 95%-át, és szétosztották azt a bankárok között. Erre pedig már mind a csalás, mind pedig az átverés messze túl gyenge szó; ez a világtörténelem legnagyobb rablása.

Bitcoin és megkönnyebbülés

Soha nem lesz 21 milliónál több bitcoin; a kapzsi bankárok sehogyan sem állíthatnak elő belőle még többet és tömhetik vele tovább a zsebüket. Bitcoint csak és kizárólag bányászat útján, a hálózat biztosításával vagy más, valóban produktív módon lehet szerezni*. Ez pedig forradalmi előrelépést jelent a pénztechnológia történetében. A Bitcoin rendszerében teljesen biztos lehet benne az ember, hogy a pénzkészlet felvigyázói semmiféleképpen sem rabolhatják el tőle a kemény, produktív munkával szerzett vagyonát. Ez pedig kimondhatatlanul fontos: itt végre valóban elnyeri jutalmát a kemény munka és a megtakarítás! E fantasztikus tény felismerése óriási megkönnyebbülést hozhat minden valóban produktív embernek világszerte.

A bankárok képviselik az egyetlen olyan csoportot, amelynek van félnivalója, mivel a bitcoin elterjedése esetén nem folytathatják tovább a folyamatos pénznyomtatás általi folyamatos szabadrablást. Minél nagyobbra nő a Bitcoin, annál kisebbre mennek össze ők – és ha továbbra is fenn akarnak maradni, akkor kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan termelhetik ki a vagyont ahelyett, hogy ellopnák.

Összegzés

A Bitcoin nem csalás, hanem megoldás arra az elképesztően óriási csalásra, ami a jegybanki rendszer. Minél hamarabb ismered fel ezt, annál hamarabb szabadíthatod fel magad a baki rémuralom alól.

* Lehet persze bitcoint lopni is másoktól, de ha az ember megteszi az alapvető óvintézkedéseket, úgy az egyszerű és kényelmes pénznyomtatós módszernél máris sokkal nehezebbé és összehasonlíthatatlanul kevésbé hatékonnyá teheti a rablók dolgát.

Forrás: Astrohacker

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.