Gyorshírek: ASIC fotók és TorrentLeech

2012-10-21

Szerző: Vitalik Buterin

Képek a Butterfly Labs ASIC-járól

Kurta bepillantást engedett legújabb fejlesztése, az ASIC-alapú Bitforce SC munkálatainak jelen állásába a bitcoin-bányász felszerelésgyártók vitathatlan királya, a Butterfly Labs. A Bitforce SC gépek érkezése november végére vagy decemberre várható. Így első körben két új fotót hoztak nyilvánosságra.

A két képet egyben válasznak is szánták bizonyos korábbi kritikákra. A fenti képen a Mini Rig SC, a 29.899$-os változat egyik lapja látható, amely a vállalat állítása szerint nem kevesebb, mint 1,5 terahash per másodperces tempóval fog dolgozni mindössze 1500 wattos fogyasztás mellett. Ugyanezt a lapot használja a Bitforce Single SC is; maga a lap 92×92 mm-es, és a Bitforce Single SC teljes számítókapacitását sűríti össze magában. Teljesen összeszerelt állapotában a Single SC egésze 98×98 mm-es alapterületű lesz, és 74 mm magas. A lapon látható fekete négyzetek mindegyike egy-egy, egyenként 7,5 GH/s számítókapacitású chip. Az elméleti csúcsteljesítőképességük még ennél is magasabb, de a csendesebb működés érdekében “csak” ennyire korlátozták őket. A Bitforce SC Mini Rig, a Single 29,899$-os, hagyományos asztali gép-méretű változata is ugyanezeket a lapokat fogja használni, de valószínűleg magasabb órajellel. A Bitforce SC Jalapeno azonban már a lap egy módosított, mindössze egychipes változatát fogja használni (lenti kép), amelynek még tovább is csökkentették a kapacitását az USB-buszon keresztül hozzáférhető korlátozott árammennyiségre való tekintettel.

És bár ez a két kép így önmagában még nyilván nem sok, a Butterfly Labs ígéretet tett rá, hogy az elkövetkező hetek során további információkkal is fog még szolgálni – és tekintve, hogy a megjelölt november/decemberi időpont is egyre közelebb kerül napról napra, sem az érdeklődő laikusoknak, sem pedig a leendő vásárlóknak nem kell már sokáig várniuk az áhított újdonságokra.

Bitcoint is elfogad a TorrentLeech

Mi több, nem csak hogy elfogadja, de egyenesen bátorítja is tekintélyes, mintegy 500.000 főre rúgó felhasználóbázisát a TorrentLeech.org tracker – legyen bár szó akár egyszerű adományokról, vagy akár VIP-tagság vásárlásról.

A TorrentLeech “erősen hisz a Bitcoinban”; meglátásuk szerint “a bitcoinos fizetés védi a magánszférádat és segít megőrizned a névtelenséged”. Ezért is kínálnak 1-3 havi extra VIP-előfizetést minden bitconos adomány után, az adomány összegétől függően. Még egy saját wiki-oldalt is készítettek, ezzel is elősegítve a bitcoinnal való ismerkedést az érdeklődő felhasználók számára.

Tekintve a TorrentLeech felhasználóbázisának előbb említett igen szép, félmilliós létszámát, az elkövetkező hónap során ez a kampányuk kétségkívül igen sok új bitcoin-felhasználót toborozhat, tovább bővítve így a rendszer piacát.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.