Bankká lépett elő egy bitcoin-váltó

2012-12-08

Szerző: Timothy B. Lee

Meghozták végleges, hivatalos döntésüket az illetékes francia hatóságok: engedélyezték az eurozóna népszerű bitcoin-váltójának, a Bitcoin Central-nak, hogy a francia törvények értelmében bankként működhessen tovább. Ez újabb nagy lépést jelenthet a kriptopénz még szélesebb körű elterjedése és elfogadása felé.

A hírt csütörtökön jelentették be a Bitcoin közösségének elsődleges fórumfelületén. A Bitcoin Centralt üzemeltető francia vállalat, a Paymium egy képviselője közölte, hogy az Aqoba fizetésfeldolgozóval és a Credit Mutuel bankkal közösen hozták létre az új, bitcoin-alapú szolgáltatásukat, mellyel a felhasználók minden eddiginél könnyebb átjárhatóságot nyerhetnek a bitcoin és az euró között.

A Paymium szerint a francia hatóságok jóváhagyása több fontos előnyt is biztosít. Az euróban jegyzett betéteket a Garantie des dépôts, az amerikai FDIC francia megfelelője biztosítja. A számlákat emellett integrálják a francia bankrendszerrel is, így a felhasználók akár a fizetésüket is fogadhatják úgy, hogy az már bitcoinban jelenjen meg az egyenlegükön. Szándékában áll továbbá a Paymiumnak még egy olyan bankkártya kiadása is, amelyen keresztül az ügyfeleik bármilyen hagyományos bankkártyát is elfogadó egységben is elkölthetik a bitcoinjaikat.

Egyelőre tehát nagy a lelkesedés a partnerek körében is – aztán meglátjuk, hogy ez meddig is tart ki majd, és mire lesz elég. Elvégre a Bitcoin hálózatának álneves jellege igencsak megnehezítheti a csaló tranzakciók leleplezését és megelőzését – és még inkább a későn leleplezett csalások utólagos korrekcióját.

Korábban az év folyamán a Tradehill is igencsak ráfaragott a fizetési csalásokra és Dwolla fizetésfeldolgozón keresztül: egyes felhasználók ugyanis rendre megkárosították a Tradehillt azáltal, hogy különböző összegeket utaltak át nekik bitcoinért, majd miután megkapták a bitcoinjaikat, visszatérítés útján igényelték vissza a pénzüket, megfosztva így a Tradehillt a bitcoinjaiktól és a hagyományos pénztől is. És mintha mindez még nem lett volna elég, a Dwolla a Tradehillt hibáztatta ezekért a csalásokért, és – a Tradehill elmondása szerint – több, mint 160.000, egyébként a Tradehillnek járó dollár kifizetését tagadták meg tőlük, csődbe taszítva így a vállalatot.

Eléggé borítékolható tehát, hogy rövid úton hasonló csalások célpontjává fog válni a Paymium szolgáltatása is, így igencsak kérdéses, hogy hogyan és miként terveznek védekezni ezek ellen – elvégre ezen áll vagy bukik az egész vállalkozásuk. Érdemes lesz tehát figyelemmel kísérni őket az elkövetkezendő hónapok során.

A szerző vallomása: Jómagam is rendelkezem valamennyi bitcoinnal.

Forrás: Ars Technica

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.