Bitcoin-látnokok egymás közt a premiumize.me-ről

2012-02-03

Szerző: Jimon

Vendégünk ezúttal Mika a premiumize.me névtelenítő-szolgáltatótól és “Meta-One-Click-Hoster”-től, amely már jó ideje fogad el bitcoinos fizetéseket. Számunkra ez már önmagában is éppen elég ok volt ehhez a beszélgetéshez, hogy többet is megtudhassunk e szolgáltatás hátteréről és technikai részleteiről éppúgy, ahogyan arról is, hogy hogyan jutottak arra a döntésre, hogy bitcoint is elfogadnak.

Jimon: Helló, Mika! Köszönjük, hogy szakítasz ránk egy kis időt. Én személy szerint Jimon vagyok a BTCBase.com-tól; felkeltette az érdeklődésünket a premiumize.me projektetek és szeretnénk egy kicsit többet is megtudni róla. Egész pontosan hogyan is képzelheti el az ember ezt a szolgáltatásotokat?

Mika: Helló, Jimon! Sokan egyszerűen csak Multi-One-Click-Hosterként fogják fel a projetktünket, és végső soron valóban része ez is a szolgáltatásainknak, de valójában azért ennél egy kicsit többet is kínálunk. Proxy-hozzáférést biztosítunk a proxy-hálózatunkhoz, melyen keresztül így az ember olyan oldalakhoz is hozzáférhet, amelyek egyébként csak bizonyos országokból lennének elérhetőek. Így automatikus hozzáférést biztosítunk például az olyan online TV-oldalakhoz, mint például a Wilmaa, vagy épp az olyan sorozat-streamingelő oldalakhoz, mind a Hulu.com vagy a CBS.com.

Jimon: Főleg mostanában különösen aktuálissá és igen forróvá is vált a fájlmegosztás témája, lásd ugyebár a Megaupload esetét. Pontosan milyen lépéseket tesztek a felhasználóitok személyes biztonságának és névtelenségének megőrzése érdekében?

Mika: A proxy-rendszerünk már önmagában is igen hatékony védelmet biztosít a felhasználóinknak. A különböző One-Click-Hosterektől lekért letöltések mindig több szerverünkön is keresztülmennek, így a hosterek is mindig csak a proxy-lánc legutolsó, közvetlenül hozzájuk csatlakozó szemét láthatják. Emellett pedig felhasználónként és óránként mindössze egy ellenőrző értéket mentünk el az IP-cím első két állomásáról, valamint az átvitt adatmennyiség összegét szolgáltatónként.

Jimon: Bitcoint is elfogadtok fizetségként, ami pedig természetesen ismét jókora bónuszt jelent a felhasználóitok névtelenségére nézve. Csak emiatt döntöttetek a bitcoin-elfogadás mellett, vagy volt ebben valamilyen szintű idealizmus is?

Mika: Mi úgy gondoljuk, hogy ahogyan a valós világban, úgy a neten is lehetőséget kell biztosítani az embereknek az anonimitásra, ennek pedig természetszerűleg része a fizetés folyamata is. Amellett pedig a bitcoinos fizetés még egy kis plusz szabadságot is biztosít a felhasználóknak, lévén függetleníti őket a pénzintézetektől és más hasonló szervezetektől. Ami persze nem jelenti azt, hogy illegális célokra kellene felhasználni.

Jimon: Nem félsz attól, hogy akár a szolgáltatásaitok puszta jellegénél vagy akár egyik-másik felhasználóitok “ostobaságainál” fogva előbb-utóbb megsértetek valamilyen törvényt és összeütközésbe kerültek a hatóságokkal? Hol találhatóak egyáltalán a proxy-szervereitek? Terveztek újabb szolgáltatásokat, így például akár valamiféle VPN-szerűséget a jövőre nézve is?

Mika: Valóban voltak már ilyen jellegű aggályaim. Úgy gondolom azonban, hogy a mi helyzetünk leginkább az internet-szolgáltatókéhoz hasonlítható; egyfelől azt várják tőlünk, hogy minél több adatot tároljunk el, másfelől pedig azt, hogy minél kevesebbet vagy egyáltalán semmit, hogy a lehető legkevésbé veszélyeztessük a felhasználóink magánszféráját. Ezért végül úgy döntöttünk, hogy kizárólag annyi adatot mentünk el, amennyi feltétlenül szükséges a szolgáltatásunk zökkenőmentes üzemeltetéséhez.
A legkülönbözőbb országokban vannak szétszórva szervereink, ami részben már csak a fent említett “helyzhetkötött” weboldalak bárhonnani elérhetőségének biztosítása miatt is szükséges. A fő szervereink, amelyekhez a felhasználóink csatlakozhatnak, természetesen Németországban találhatóak annak érdekében, hogy a lehető legjobb sebességet és minőséget biztosíthassuk mindenkinek. Tervezzük azonban hasonló belépőpontok létesítését más országokban is. VPN-ben vagy hasonlókban egyelőre nem gondolkodunk, de abban igen, hogy a különböző szolgáltatásainkat más országokból is közvetlenül hozzáférhetővé tegyük. Tegnap óta pedig már a Spotify.com-ot is lehet használni a szolgáltatásunkon keresztül.

Jimon: Ez mind nagyon szép és jó, látszik, hogy alaposan átgondoltátok a dolgokat, és jó tudni, hogy számos további újdonságot is tartogattok még. Szeretnék azonban rákérdezni még a projektetek egyes számadataira is – így például arra, hogy hány aktív felhasználótok van? Mekkora a forgalmatok? De persze erre csak akkor válaszolj, ha ezzel nem sértenél biztonsági megfontolásokat. 😉

Mika: Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásával természetesen nem veszélyeztetem a rendszerünk biztonságosságát 😉 , azonban közvetlenül mégsem szeretnék erre kitérni. Azt viszont elmondhatom, hogy főleg az elmúlt napok során jelentős mértékben nőtt a felhasználóink létszáma – vélhetőleg azért, mert már nem mernek csak egy fájlhosterre hagyatkozni az emberek, és rajtunk keresztül sok különbözőt használhatnak egyszerre. Természetesen ennek megfelelően folyamatosan bővítjük a rendszerünk kapacitását is, hogy az egyre növekvő forgalom se okozzon gondokat. Úgy vélem továbá, hogy a legkülönfélébb oldalak hozzáférhetővé tételével is egyre újabb felhasználókat nyerhetünk meg magunknak. Gondolok itt például a groovesharkra, amely ugyebár beszüntette a németországi szolgáltatásait. De ugyanígy arra a rengeteg YouTube-videóra is, amelyek szintén nem elérhetőek Németországból.

Jimon: Korlátoztok engem, mint felhasználótokat bármilyen módon a szolgáltatásaitok használatában? Ha jól értettem, minden kapcsolatot több hoston vezettek keresztül, ami pedig az én értelmezésemben elkerülhetetlen sávszélességvesztést jelent. Hogyan szabályoztátok ezt a folyamatot?

Mika: Egy ilyen korlátozás például az, hogy a rendszerünkön keresztül elérhető különböző fájlhosterektől egy felhasználó hetente összesen legfeljebb 220 GB-nyi adatot tölthet le, vagyis nagyjából 31 GB-ot naponta. Minden más jellegű weboldal teljesen korlátlatnul használható. A sávszélességveszteség talán valóban mérhető valamennyire, de legalábbis én a magam részéről még soha nem éreztem igazi különbséget a szolgáltatásunkon keresztüli és a közvetlen hozzáférés sebessége között. Kínosan ügyelünk arra, hogy mindig legyen több, mint elég tartalék kapacitásunk. A szervereinket is a lehető legjobb hozzáférési és peering adottságokkal rendelkező adatközpontokban helyeztük és helyezzük el, hogy a lehető leggyorsabb hozzáférést biztosíthassuk a különböző, akár Európán kívüli oldalakhoz is. Chrome-hoz és Firefox-hoz is komplett proxylistát kínálunk, amelyeken keresztül csak a rendszerünkbe beépített oldalakra irányuló kérelmeket vezetjük és bonyolítjuk le a hálózatunkon keresztül, míg minden más oldalhoz továbbra is közvetlenül, proxy nélkül férhet hozzá a felhasználó. Persze a mi szolgáltatásunknak is megvannak a maga felhasználási feltételei, amelyek regisztráció nélkül is olvashatóak az oldalunkon. 😉

Jimon: Ez valóban fantasztikus, viszont annál költségesebb szolgáltatásnak tűnik. Nyereséges ez egyáltalán?

Mika: Nos, ha veszteséges lenne az üzlet, úgy nyilván csődbe mentünk volna már egy ideje. Szerintem azonban inkább csak arról van szó, hogy egyszerűen nem vagyunk olyan kapzsiak, mint egyesek. 😉

Jimon: Ez tényleg humánus megközelítésnek hangzik. Érdekelne azonban még az is, hogy hogyan találtál rá a Bitcoinra?

Mika: A heise.de egy cikkjén keresztül, akkortájt, amikor még valamivel 25$ fölött járt a bitcoin árfolyama. Ezt követően intenzívebben is beleástam magam a témába, átfésültem számos Bitcoinos weboldalt, cikket és PDF-et, míg végül arra a megállapításra jutottam, hogy a Bitcoin valóban egy kiváló fizetőeszköz. Jó ideje terveztem már bitcoin-elfogadást a premiumize.me-nél, csak egy ideig még eléggé kérdésesnek látszott, hogy valóban ki tudja-e vívni magának a Bitcoin az őt megillető helyet. Idővel aztán meggyőződtem róla, hogy valóban van jövője a bitcoinos fizetésnek.

Jimon: És hogyan használod fel a bitcoinos bevételt? Nyomban beváltod “valódi” pénzre, vagy magad is bitcoin formájában fizetsz vele másoknak?

Mika: Bármilyen hihetetlennek is tűnhet ez egyesek számára, mi magunk is fizetőeszközként használjuk a bitcoint. Csak arra törekszem, hogy minél rövidebb időn belül használjuk fel (vagy, végső esetben váltsuk be mégis), mivel az árfolyam még mindig nem stabilizálódott igazán. Szerény véleményem szerint ez is nagyjából az egyetlen értelmes megközelítés az árfolyamingadozások kiküszöbölésére és ezzel együtt – mégis – a bitcoinos kereskedelem fellendítésére is egyben. 😉

Jimon: Mindent a Bitcoinért! Ez tényleg egy nagyon jó hozzáállás. Akkor hát köszönöm szépen ezt az interjút, a magam részéről itt be is fejeztem. Van esetleg még valami, amit szeretnél elmondani a premiumize.me, a Bitcoin vagy bármi egyéb kapcsán?

Mika: Esetleg azt, hogy a premiumize.me-t senki ne tekintse a nemrégiben semlegesített oldalak, így például a Megaupload közvetlen alternatívájának, mivel a legkevésbé sem támogatjuk magunk sem semmilyen formában Kim Schmitz ügyleteit. Csak arról vagyunk sziklaszilárdan meggyőződve, hogy a német felhasználók nem rendelkeznek megfelelő legális alternatívákkal, és hogy ez lehet egyben a “netes kalózkodás” egyik legfőbb kiváltó oka is.
A Bitcoint illetően pedig természetesen csak azt kívánom, hogy minél jobban terjedjen el ez a remek fizetőeszköz a neten és akár a hétköznapok valóságában is világszerte!

Forrás: BTCBase

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.