A „Bitcoin-Jézus” adómentes trópusi paradicsomot kínál a Karib-szigeteken

2014-06-19

iOent45Ldbl8

A bitcoin felhasználók csak „Bitcoin Jézusként” ismerik, és bár a mennyországot nem ajánlhatja, de egy mennyei helyszínt mindenképp. Nevezetesen egy öröklakást a Karib-szigeteken és majdnem nulla adót, amennyiben kiváltja új útlevelét.

Mindez tehát Roger Ver ajánlata, aki egykori amerikai állampolgár és ex-elítélt, milliomos befektető, aki önmagát a szabad akarat tanát vallónak mondja, és aki a Passports for Bitcoin.com alapítója.

A bitcoin felhasználásának területe folyamatosan bővül: fizethetünk kriptopénzzel római vakációért, vehetünk vele kimonót Tokióban, vagy akár televízió előfizetést az Egyesült Államokban. Roger Ver, pionír befektetője a bitcoint startup vállalkozásoknak, új elemmel bővíti ezt a listát: állampolgárságot ajánl bitcoinért.

Egészen pontosan állampolgári és lakhatási jogot a Karib-tenger két napsütötte szigetállamában, a Saint Christopher és Nevis Államszövetségben. A szigetállam három-négy órányi útra van repülővel Miamitól. Saint Christopher (becézett alakja: Saint Kitts) szigete 1984-ben vezette be a „fektess be tőkét, hogy állampolgár lehess” programját, és ezzel a lépésével az első ilyen jellegű ajánlattal élő mini-állammá vált, derül ki az államszövetség weblapjáról.

Az érdeklődőknek tehát csak annyi a dolguk, hogy 400 000 dollár értékben befektetnek az államszövetség ingatlanpiacába, és ezért cserébe kapnak egy útlevelet, amely a világ 120 országába teszi lehetővé a vízummentes utazást. Ráadásul a vonatkozó jogszabályi előírások alapján minden privát jövedelem és nyereség adómentességet élvez a szigeten, továbbá jogi védelmet biztosítanak a külső kérelmezőkkel szemben is az Adóigazságossági Hálózat (Tax Justice Network) előírásai szerint.

Roger Ver weblapja angol, orosz és kínai nyelven kínálja ajánlatát, nevezetesen a fent említett útlevélnek a bitcoinnal történő megvásárlását. Ver elmondása szerint, ajánlata azoknak az embereknek kíván alternatívát nyújtani, akiket a kormányzati megszorítások akadályoznak a készpénz tranzakciókban.

Szerző: Jason Clenfield és Pavel Alpeyev
Forrás: Bloomberg.com