A Bitcoin jelentőségéről

2011-11-21

Szerző: mndrix

2008-ban az e-kereskedelem forgalma 3,7 ezermilliárd dollárt tett ki; 2007-hez képest ez 12%-os növekedést jelent, miközben a teljes gazdaság mindössze 5%-kal nőtt ugyanezen időszak alatt. Az online kereskedelem bővülésével együtt válik egyre fontosabbá az elektronikus pénzkezelés is. Az elektronikus pénz élharcosa pedig értelemszerűen nem más, mint a jegybank és bármiféle központ nélkül működő Bitcoin, ami a maga különleges tulajdonságai révén kiemelt szerepre tarthat számot az elektronikus kereskedelem világában.

Piaci verseny-formálta tranzakciós díjak

Ha a 2008-as online kereskedelem teljes forgalmát az első centtől az utolsóig PayPalen keresztül fizették volna, a tranzakciós díjak összesen nem kevesebb, mint 62 milliárd dollárra rúgtak volna (hasonló a helyzet az Amazon és a Google díjszabásával is). A fizetéskezelők hozzáadott értéke minimális, nagyrészt egyszerűen csak túlárazzák a szolgáltatásukat, ami a lényegi részét tekintve nem több számok ide-oda tologatásánál egy adatbázisban.

A Bitcoin hálózata szinte egyáltalán nem számít fel tranzakciós díjakat. Lehet önkéntes alapon felajánlani valamennyi plusz összeget a feldolgozás felgyorsítása érdekében, de nem kötelező, és bárki beállhat a tranzakció-feldolgozók sorába is. Ebből következően a Bitcoin rendszerében a tranzakció-feldolgozás lényegében árucikként viselkedik, és ebből következően annak is igen nagy valószínűsége, hogy az ára sem fog soha túl magasra emelkedni.

Nincs kritikus pont

A PayPal, a MasterCard és a Visa esetében is számos hackertámadás emlékeztetett újra és újra a centralizált fizetéskezelés sebezhetőségére. A PayPal egyetlen rövidebb kiesése is a potenciális napi bevétel akár 25-30%-ába is kerülhet az online forgalmazóknak. Nem valami bölcs dolog ilyen kevés kosárba pakolni az összes – vagy legalábbis a legtöbb – gazdasági tojásunkat.

Ezzel szemben mikor hallottunk például egy BitTorrent-kiesésről? Bár az USA kormánya, a zeneipar és a különböző netszolgáltatók régóta és módszeresen dolgoznak a felszámolásán, az még mindig él és virul. Hasonlóan ellenálló a Bitcoin P2P-hálózata is. A meghibásodó komponenseket egyszerűen megkerüli, és minden probléma nélkül, zökkenőmentesen folytatja tovább a fizetések feldolgozását.

Nincs visszatérítés

A nagyvállalatok megengedhetik maguknak, hogy tekintélyes összegeket fordítsanak különböző ravasz és körmönfont hitelkártya-csalásgátló rendszerek kifejlesztésére, de a kisebb vállalkozások már bizony bajban vannak ebből a szempontból; számukra egy-egy komolyabb csalás igen kellemetlen érvágást jelenthet. Ennek pedig egyenes következménye, hogy magasabbra kerül a netes kereskedelem belépési küszöbe, így csökken a verseny, aminek nyomán visszaesik az innováció, és az árak is könnyebben emelkedhetnek.

Ezzel szemben a bitcoinos fizetéseket senki nem fordíthatja vissza. Hasonlóan az utcai árusnak átadott készpénzhez, a bitcoinos fizetéseket sem reklamálhatja vissza senki, miután már megette a hotdogját. Ha a vásárló igazi visszaváltást akar, akkor ahhoz ténylegesen meg is kell győznie a forgalmazót az igazáról. És bár így a vevőknek is jobban oda kell figyelniük rá, hogy kitől is vásárolnak, az univerzális termék- és forgalmazóértékelések és -véleményezések világában egy leendő vevő még mindig sokkal könnyebben tájékozódhat az eladók felől, mint az eladók az egyes vevők felől.

Hosszútávú inflációmentesség

Mivel a Bitcoin pénzkészletét szigorúan szabályozza a protokoll, és soha nem enged 21 milliónál több bitcoint a rendszerbe, ezért csak az első néhány évtized során hagy teret valamennyi kiszámítható inflációnak, ám a későbbiekben teljesen ellehetetleníti azt. A kiszámíthatóság fenntartásáról a rendszer kétheti rendszerességű önújrabeállítással gondoskodik, folyamatosan alkalmazkodva a hákózat bővüléséhez.

Bernanke uraság készpénzszóró helikoptere is remekül megmutatta, milyen veszélyes is lehet a centralizált, kiszámíthatatlanul gyarapodó pénzkészlet. Amíg bárkinek is van lehetősége inflálni a pénzt, addig egészen biztosak lehetünk benne, hogy az illető rendszeresen élni is fog ezzel a lehetőséggel.

Konklúzió

Ha maga a Bitcoin nem is hódítja meg a piacot, az utat akkor is világosan kijelölte az olcsó, kiszámítható, ellenálló digitális pénzek világa felé.

Forrás: MNDRIX

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.