Észtország drákói szigorral kezelné a bitcoint

2014-12-16
Esztorszag

Esztorszag zaszloja

Mivel a virtuális valutákkal kapcsolatban jelenleg még se globális, se európai szinten nincs hivatalos álláspont, így az egyes országok bitcoin-politikája igen eltérő, legyen szó a kriptopénz definíciójáról, szabályozásáról, vagy akár adóhatósági megítéléséről.

Adózási szempontból alapvetően három nagy csoportba oszthatjuk az országokat: vannak, akik ÁFA mentes tevékenységnek minősítik a kriptopénz kereskedelmét (pl.: Egyesült Királyság, Belgium); akik ÁFA fizetési kötelezettséggel terhelik a bitcoinhoz köthető tevékenységeket (pl.: USA, Lengyelország, Észtország); és akik még kivárnak, azaz akik még nem adtak ki semmilyen hivatalos útmutatót erre vonatkozóan (pl.: Magyarország).

Bár a szakértők szerint egy egységes, uniós szintű szabályozás kidolgozásához még legalább két évre van szükség, mégis úgy tűnik, van olyan tagállam, amely már most is igen határozott és szigorú álláspontot képvisel a bitcoin megadóztatásával kapcsolatban.

Az eddig is viszonylag szigorú bitcoin politikát folytató Észtország (nem ismeri el törvényes fizetőeszközként a kriptopénzt, illetve általános forgalmi adóval is terheli a tranzakciókat) a minap újabb tanúbizonyságot tett drákói szigoráról.

Tudniillik, megerősítette azt az álláspontját, amelyet még korábban (szeptember folyamán) az Európai Bírósághoz is eljuttatott egy levél formájában, (egy folyamatban lévő bírósági ügy kapcsán) nevezetesen, hogy a virtuális valuták kereskedésénél a szolgáltatás, vagy a közvetítői díj megadóztatása helyett ő a tranzaktált összeg egésze alapján határozná meg a kötelezően megfizetendő forgalmi adó összegét.

Bár egyelőre ez csak egy véleménynyilvánítás, mindenesetre jól tükrözi az észt kormány hozzáállását, amely ezek szerint leginkább az iparág ellehetetlenítéséről szól.