Az elmúlt napok árfolyamingadozásairól

2015-01-16
041514_1431_BitcoinsDef1

arfolyamingadozas

A bitcoin árfolyama majdnem 30%-al csökkent keddről szerdára, elérve a 2013 óta mért legalacsonyabb szintjét, a körülbelül 175 dolláros érménkénti árat. A brutális esés óta kissé korrigált az árfolyam, cikkünk írásakor 215 dollárt kérnek egy érméért.

Bár a bitcoin árfolyamával kapcsolatban az ingatag jelző nem újdonság, a legutóbbi csökkenés mégis nagy port kavart, és nemcsak a közösségben, de a vezető nemzetközi médiában is.

Azzal kapcsolatban, hogy valójában mi is állhat a mostani árfolyamcsökkenés hátterében nincs egységes vélemény, azonban három tényezőt szinte minden vezető hírportál (The New York Times, The Guardian, The Sydney Morning Herald, CNBC) kiemel:

Először is: a Bitstamp-al kapcsolatos január eleji hackertámadást, illetve következményeit. Nevezetesen, hogy az egyik legnagyobb bitcoin tőzsde ideiglenes leállása sokakban eredményezett bizalomvesztést, illetve, az is feltételezhető, hogy a hackerek ez ellopott 19 000 BTC-t a lehető leggyorsabban próbálják piacra dobni.

Másodsorban: az elmúlt fél év során folyamatosan csökkent a kriptopénz árfolyama, és feltételezhető, hogy ez a negatív tendencia egyes befektetőket és bányásztársulásokat arra „kényszerített”, hogy az egykor remélt magas árrést „félretéve”, a jelenlegi alacsony árfolyamon értékesítsék megszerzett érméiket. Egyes bányásztársulások esetében feltételezhető, hogy a további működés finanszírozása „írja elő” az eddig kibányászott érmék piacra dobását, de van olyan bányásztársulás is (CEX.IO), amelyik inkább úgy döntött, ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét, mivel az a jelenlegi árfolyam mellett nem megtérülő.

(A CEX.IO honlapján közzétett bejelentés szerint a felfüggesztés csak átmeneti jellegű, azaz csak addig tart, amíg találnak hatékonyabb infrastruktúrát, vagy esetleg a mostaninál kedvezőbb megállapodást az energiaszolgáltatókkal. A bányászat felfüggesztése nem befolyásolja a váltó további, zökkenőmentes működését.)

A hackertámadással kapcsolatos bizalomvesztés, illetve a piacra beáramló új érmék mellett jelentős hangsúlyt kapott a Silk Road napokban megkezdődött bírósági tárgyalása is. Feltételezhető, hogy az amerikai hatóság látványosan példát kíván statuálni Ross Ulbricht perével, és az ítélet kapcsán akár további szigorítások is várhatóak a digitális pénzek szabályozását illetően.

A Silk Road per, a Bitstamp hackertámadása, illetve a piacra nagyszámban beáramló új érmék tényezője mellett további faktorok is felmerültek különböző levelezőoldalakon.

Néhányan úgy vélik, hogy az orosz hatóságok tiltó álláspontja is közrejátszhatott az árfolyamcsökkenésben (Oroszországban ugyanis blokkolnak szinte minden fontosabb bitcoinnal kapcsolatos weboldalt), illetve, hogy az utóbbi időszak világpolitikai fejleményei is negatív hatással lehettek a befektetőkre.

Mindezeken túl, vannak, akik úgy gondolják, hogy az US Marshall Service (amerikai rendőrbírói szolgálat) által még 2014. december 4-én elárverezett 50 000 BTC-ből is jelentős mennyiségű kerülhet/kerülhetett piacra az utóbbi időben, illetve a Butterfly Labs ellen folyó bírósági eljárás ítélete is azt eredményezte, hogy a cég, ügyfelei kártérítésére, értékesíteni kényszerült bitcoin tartalékait.

Összességében elmondható, hogy mindazok, akik eddig is szkeptikusak voltak a bitcoinnal kapcsolatban, most mintegy megerősítve látják korábbi vészjóslataikat, míg a bitcoin hívők továbbra is optimisták, mondván, hogy a technológia szempontjából az árfolyamingadozás csak egy mellékes tényező.