Ma kezdődik a Butterfly Labs bírósági tárgyalása

2014-09-29
hatarozatkereso

Butterfly Labs

A múlt hét folyamán indult vizsgálati eljárás a Butterfly Labs ellen, és az eljárás részeként az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (Federal Trade Commission, FTC) zárolta a cég számláját, illetve ideiglenesen felfüggesztette a cég tevékenységét is.

Az amerikai Butterfly Labs egy bitcoin bányászfelszereléseket gyártó cég, és az FTC tájékoztatása szerint, azért indítottak vizsgálatot a vállalkozás ügyében, mert az elmúlt hónapok folyamán közel 300 fogyasztói panasz érkezett a hivatalhoz, a cég szállítási, gyártási késedelmeivel kapcsolatban.

(Az FTC tehát egy, a fogyasztók érdekében fellépő hivatalos szerv, általában olyan esetekben, amelyek egyéni szinten nem orvosolhatóak, például tisztességtelen üzleti magatartás, csalás, személyazonossággal való visszaélés, stb. esetén.)

Az FTC tájékoztatása szerint vizsgálatuk tárgya se nem a bitcoin, se nem az ahhoz kötődő iparág. A Butterfly Labs ellen azért indult vizsgálat, mert a cég nem felelt meg az ügyfeleik számára tett kötelezettségvállalásainak, pontosabban a szállítás vállalt időpontjának, illetve bizonyos esetekben magának a megrendelés teljesítésének. Felmerül tehát a jogellenes működés gyanúja, ezért a bírósági meghallgatásig, azaz a mai napig (szeptember 29.) ideiglenesen befagyasztották a cég számláját, illetve lefoglalták eszközeit, tudósított az FTC.

A Butterfly Labs természetesen tiltakozik a vádak ellen, és állítja, hogy számlájának zárolása, illetve a céget ért hamis rágalmak, voltaképpen nagyon is egy közelgő, bitcoin ellenes háború első hadjáratát jelentik.

A hivatal szerint, a cég közel 50 millió dollárt gyűjthetett össze a fogyasztók megrendeléseiből, olyan termékekért, amelyek soha nem kerültek szállításra.

A hír, hogy az amerikai hatóság befagyasztotta a Butterfly Labs számláját, sok panaszos aggodalmát váltotta ki, mivel ekképp a fizetések visszatérítése is leállt, addig legalábbis mindenképp, amíg a bírósági tárgyalás véget nem ér.

A Butterfly Labs mindeközben cáfolja a bezárás hírét, és azzal vádolja a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságot, hogy számlájuk, illetve eszközeik befagyasztásánál úgy járt el, mint „bíró, esküdtszék és végrehajtó” egyszemélyben. A cég hivatalos közleményében arra is kitér, hogy az FTC úgy próbálja beállítani vállalatukat, mint egy csaló, hamis vállalkozást, holott tevékenységük nagyon is valódi, és ezt bizonyítja, hogy eddig közel 33 millió dollár értékben postáztak termékeket, illetve, közel 17 millió dollár visszatérítését garantálták, azon megrendelésekért, amelyek valamilyen okból törlésre kerültek.

Az ügy folytatása a bírósági tárgyalás után várható.