Szárított epret a bitcoin-bányászoknak!

2011-11-23

Szerző: Kit Dotson

Egy vállalkozó kedvű kanadai vegyesboltos, aki mellesleg bitcoin-bányász is egyben, kiváló módot talált a bányászgépe(i) hőtermelésének hasznosítására: terméket állít elő vele, amit aztán majd eladhat a boltjában. Egész pontosan epret szárít. A kész produktumot aztán 1,5 BTC (vagyis pillanatnyilag nagyjából 3,5$) ellenében értékesíti.

Erről a neten elsőként a Reddit egyik felhasználója, bizonyos freeborn, a szóban forgó kanadai boltos egy barátja adott hírt (tőle származik a fénykép is); elmondása szerint a barátja boltja egy nyugat-kanadai városkában található, amely mostanság valóságos bitcoin-lázban ég. További részleteket azonban csak privátban hajlandó megosztani az érdeklődőkkel, mivel elmondása szerint egyelőre ‘gyűjtik’ a rendes és tisztességes vásárlókat, és csak egy bizonyos létszám után kezdik nyilvánosan is hirdetni, hogy náluk is elköltheti a bitcoinjait az ember. Megjegyezte továbbá azt is, hogy ha minden jól megy, tavasz vége felé a városka legtöbb pontján már fizethet majd az ember bitcoinnal. Bizonyos üzletekben, kocsmákban, vendéglőkben és szállodákban pedig már most is.

A szárított eper hátoldalán található címkén az áll: “Ezeket az epreket a világ első alternatív, decentralizált pénzét, a bitcoint üzemeltető számítógépek által termelt, szűrt és újrahasznosított hővel szárítottuk ki.”

A bitcoin-bányászgépek hőtermelése valóban igen jelentős – a processzorok hatékony működésének biztosítása érdekében pedig folyamatosan el kell vezetni tőlük a hőt. Ebből következően egy hatékony hőcsappal felszerelt, túlpörgetett processzor hőtermelése valóban óriási tud lenni. Ennek a hasznosítására vonatkozóan már olyan elképzelések is felmerültek, hogy az igazán nagy bányász-csomópontok ún. “bitkazánként” is működhetnének, biztosítva egy ház vagy lakás komplett fűtését. Lényeg azonban, hogy egy kis kreativitással a bányászgépek hőtermelése valóban könnyen és hatékonyan hasznosítható.

Freeborn elmondása szerint az eper (még) nem kapható a boltban, de a bányász/farmer már gondolkodik egy webes üzlet beindításán, ahol a bitcoin-szárított eper mellett ugyanilyen eljárással “kezelt” perui földicseresznyét és kínai farkasbogyót és árulna, természetesen szintén bitcoin ellenében.

Forrás: SiliconANGLE

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.