Ezért fog befutni a Bitcoin: az ok, amiről senki nem beszél

2013-04-18

Szerző: bobdude17

Elsősorban és leginkább az EMBERI TÉNYEZŐ miatt fogja meghódítani a világot a Bitcoin – mert megfelelő ösztönzést biztosít mindenkinek. A jelenlegi felállás kivétel nélkül minden egyes buktatója, amiről most mindenki beszél – az akadozó, központosított váltók, a stabilitás és a decentralizált váltók hiánya, a hagyományos pénzzel való fizetés problémái -, meg lesz oldva idővel, ismét csak a megfelelő ösztönzésnek köszönhetően. Mert gondoljunk csak bele: tulajdonképpen kik is kezdtek elsőként foglalkozni a Bitcoinnal? E spekulánsok között a világ ma élő legnagyobb technikai, kreatív zsenijeit tarthatjuk számon, akik mind azon dolgoznak közös erőfeszítéssel, hogy megoldjanak minden felmerülő problémát. Mindannyian rendelkeznek bitcoinnal, így saját potenciális meggazdagodásuk is kizárólag azon áll vagy bukik, hogy meg tudják-e oldani közösségileg az adódó problémákat. Ez pedig már csak azért is egy teljesen új helyzet, mert titkolózással és versengéssel itt senki nem megy semmire; itt csak együtt lehet célba érni.

Természetesen bármely induló vállalat megpróbálhatja összegyűjteni a legjobb programozókat és stratégákat, akiket csak talál – és talán még jövőbeli részvényopciókkal is motiválhatja őket a még keményebb munkára. A konkrét projektet azonban, amivel foglalkoznak, természetesen nem hozzák nyilvánosságra, nehogy a potenciális vetélytársaik lenyúlják a kiszivárgó ötleteket és koncepciókat. Így azonban máris elesnek a világ minden más alkotótehetségének hozzájárulásaitól.

No persze ott vannak azért a spektrum másik végén a nyílt forráskódú projektek is, amelyekhez tényleg bárki hozzáteheti a magáét, akkor és úgy, ahogy és amikor neki a legkényelmesebb. Mivel azonban ezek nyilvános projektek, ezért senki nem is pénzeli a rajtuk munkálkodó programozókat. Akik persze ettől még kétségkívül keményen dolgoznak, de ezt akkor is csak hobbiként vagy személyes indíttatásból teszik, így összességében még csak meg sem közelítik a Bitcoin projektjének lendületét. Nem is csoda – elvégre a Bitcoin egy olyan, a hagyományos pénzrendszer leváltását célzó, nyílt forráskódú projekt, amelyhez nem csak hogy tetszés szerint csatlakozhatnak bármikor a világ legkiválóbb elméi, hanem amelynek a befutásával még anyagilag is jól jár annak minden egyes résztvevője.

A világ legjobbjai, legkiválóbbjai és leggazdagabbjai dolgoznak tehát itt együtt, a közös cél érdekében, miközben a hozzám hasonló kisemberek lelkesen szurkolnak nekik, támogatva őket minden tőlünk telhető aprósággal (pl. hírveréssel) és élénken reméljük, hogy valóban sikerrel is járnak majd.

Ekkora összesített munkaerővel és kapacitással még a Microsoft, a Google és az IBM sem rendelkezett soha.

Már most is sokkal több “dolgozónk” van – kivétel nélkül mindegyikük “részvényopciókkal” motiválva -, mint amennyi nekik VALAHA is lesz. Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy ez tényleg egy egyedülálló projekt, az ELSŐ ilyen a maga nemében az emberiség egész történelmében. Minden probléma (ide értve azokat is, amelyekről most még talán egyáltalán nem is tudunk) meg lesz oldva idővel. Miért? Egyszerűen azért, mert most valóban MINDENKI azt akarja, hogy meg LEGYENEK oldva. Mert egy olyan rendkívüli létszámú, minőségű és motiváltságú csapat dolgozik a megoldásukon, amilyet soha korábban nem látott még világ. És amit ezért is fog idővel valóban elkerülhetetlenül meghódítani a Bitcoin.

Amint pedig ez megtörténik (vagy talán már egy kicsivel hamarabb is), szembesülünk majd a már többek által is emlegetett piaci instabilitás illetve a bitcoin-felhalmozó gazdag befektetők (akiknek több tízezer bitcoinjuk van) problémájával. A kritikusok teljes joggal mondhatják, hogy ezek a spekulánsok egyszerűen túl nagy súlyt fognak képviselni ahhoz, hogy stabil maradhasson mellettük a gazdaság, és minden egyes mozdulatukkal óriási hullámokat fognak vetni. Ne feledjük azonban, hogy ezek a félelmek még mindig az elavult, jelenleg is használatos, hagyományos pénzeinkkel kapcsolatban szerzett tapasztalatainkból táplálkoznak. Az új rendszereket új gondolkodásmóddal kell megközelíteni. Ha ez a probléma neked is ennyire nyilvánvaló, akkor gondolod, hogy nem épp ugyanilyen kézenfekvő számukra és a pénzügyi tanácsadóik számára is?

A jelenlegi, elavult rendszer “bálnái” esetében azért állhatnak fenn valóban ilyen gondok, mert az állam minden további nélkül nyomtathat még több pénzt annak érdekében, hogy stimulálja vagy kiegyensúlyozza a gazdaságot, és hatalomban tarthassa ezeket a nagyurakat. Mivel azonban a Bitcoin esetében semmi ilyesmire nincs lehetőség, ezért a leggazdagabbak ténykedéseinek is szigorúan határt fognak szabni a saját korlátaik – legyenek azok mégoly tágasak is. Ennyi. Ha bármit is akarnak kezdeni a milliárdjaikkal, akkor a saját önérdekük is egyértelműen azt diktálja, hogy járuljanak hozzá ők is a piac stabilitásához és fejlődéséhez. Kénytelenek lesznek elkölteni a pénzük egy részét annak érdekében, hogy beindítsák a gazdaságot és így megteremthessék azt a környezetet, ahol aztán majd már ténylegesen hasznát is vehetik majd a vagyonuknak. Így pedig a vagyon is valamivel egyenlőbben oszlik majd el a résztvevők között, a piac pedig stabilizálódhat. És mivel semmiféle bürokratikus szervezet sem fogja segíteni e milliárdosok pénzügyi hatalmának fenntartását, ezért végre-valahára a kisemberek is elkezdhetik majd kemény munkával megalapozni a saját szerencséjüket egy igazán szabad piacon – és a gazdagok is kénytelenek lesznek ténylegesen megdolgozni a vagyonuk megőrzéséért és gyarapításáért.

Hát ezért mondom, hogy ez egy példátlan jelenség a történelmünkben, a társadalom megállíthatatlan fejlődésének egy újabb evolúciós lépcsőfoka. Szóval, kedves (leendő) gazdagok, mindig tartsátok szem előtt a felelősségeteket!

Most végre valóban egy hajóban evezünk.

Kedves embertársaim, üdvözöllek titeket a Bitcoin világában.

Forrás: BitcoinTalk.org

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.