Második helyre lépett elő az euró

2012-06-12

Soha nem volt nagyobb forgalom az EUR/BTC piacokon: több eurót váltottak bitcoinra a múlt héten, mint bármelyik korábbi héten a Bitcoin történelme során. A jelenleg meglehetősen hánytatott sorsú európai közös pénz így a második helyre lépett elő a bitcoin-váltók legnagyobb forgalmat lebonyolító pénznemeinek listáján. Ez pedig a Financial Post cikke szerint épp az euró szóban forgó, aktuális nehézségeinek köszönhető, mivel egyre többen vélik úgy, hogy nagyobb biztonságban tudhatják a megtakarításaikat bitcoinban, mint euróban. A legnagyobb BTC/EUR piacokkal a londoni székhelyű Intersango, a japán MtGox és a német bitcoin.de rendelkezik.

Előrelépésével az euró így a harmadik helyre szorította vissza az eddigi második helyezett angol fontot – amely azonban így is szintén megdöntötte a saját heti rekordját bitcoin-kereskedelmi forgalom tekintetében. A legnagyobb BTC/GBP piacokat az MtGox és az Intersango kezeli. Rekordot döntött még továbbá az Intersango BTC/PLN (lengyel zloty) piaca, valamint a VirWox BTC/SLL (Second Life Linden) piaca is (ezen a ponton megjegyzésre érdemes, hogy a Second Life 3D-s virtuális világának második legnagyobb felhasználói csoportját szintén az európaiak adják).

A különböző váltók egyre erősödő forgalma új korszakába lépteti elő a Bitcoint. Míg a tavalyi év folyamán az MtGox BTC/USD piaca képviselte a valamennyi pénznemben lebonyolított összes bitcoin-kereskedés jó 80%-át, és az arbitrázs-közvetítés nyomán annak minden rezdülését azonnal megérezte az összes többi pénz piaca is, addig az elmúlt hetek során egyértelmű visszaesés kezdődött a jelentőségében. Az MtGox BTC/USD piaca már egyre kevésbé diktál, és egyre inkább csak reagál maga is a többi piac változásaira. Jól szemlélteti ezt a jelenséget a BTC/CNY (kínai jüan) piac is, amely két héttel ezelőtt látszólag a semmiből produkált óriási, rekordméretű robbanást, minden különösebb látható ok vagy magyarázat nélkül. Most pedig már megállapíthatjuk, hogy ez a piac fedezte fel elsőként az időközben a többire is átterjedt, magasabb árat.

Azt azonban egyelőre nem lehet teljes bizonyossággal megállapítani, hogy ezek a piaci változások milyen mértékben tulajdoníthatóak tényleges, valós keresletnek, és mennyire az MtGox körüli jelenlegi zűröknek. Többen panaszkodnak ugyanis a BitcoinTalk fórumán arra, hogy április óta egyre nehezebben tudnak csak hozzáférni USD-ben az MtGoxnál lévő pénzükhöz. Saját közleménye szerint az MtGox “jogi nehézségekkel küzd, amelyek miatt jelentősen megnehezedett számukra mindennemű USD-s utalás az USA területére”. Mi több, a Dwolla is megváltoztatta a felhasználási feltételeit, aminek következtében immár az MtGox is kénytelen személyazonossági ellenőrzést végezni minden olyan felhasználójánál, aki továbbra is a Dwolla fizetőhálózatát szeretné használni.

A bitcoin azonban így is egyre jobban terjed világszerte. Az elmúlt néhány héten a BitInstant például Brazíliában és Oroszországban is megteremtette a készpénzes bitcoin-vásárlás lehetőségét; Kolumbiában megnyílt BitMarket.co, az első BTC/COP (kolumbiai peso) piac; a BTC-Direct.fr bejelentette, hogy a mexikói mobiltulajdonosok immár SMS-es úton is vásárolhatnak bitcoint peso ellenében, valamint hogy már készül a Dél-Afrikai szolgáltatásuk is. És bár ezek a módszerek legalábbis eleinte biztosan nem gyakorolnak majd jelentősebb hatást sem az általános kereskedési forgalomra, sem pedig az árfolyamra, a Bitcoin terjedésének tényét mégis kellően látványosan szemléltetik – a rendszer gazdasága pedig minden ilyen újabb lehetőséggel csak még erőteljesebbé, fejlettebbé és rugalmasabbá válik.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.