Megkezdődött Ross Ulbricht bírósági tárgyalása

2015-01-14
Ross-Ulbricht

Ross Ulbricht

A vádirat ismertetéssel tegnap megkezdődött Ross Ulbricht, a Silk Road állítólagos alapítójának és üzemeltetőjének bírósági tárgyalása.

Ahogy arról korábban már beszámoltunk Ulbricht-ot 2013. október 2-án tartóztatták le azzal a váddal, hogy 2011 és 2013 között, Dread Pirate Roberts (DPR) néven ő üzemeltette a hírhedt online feketepiacot, a Silk Road-ot.

Ulbricht-ot többrendbeli bűncselekmény elkövetésével (pénzmosás, kábítószer kereskedelem, hackertámadás, gyilkosságban való bűnrészesség) vádolja a manhattani bíróság, és amennyiben bűnösnek ítéli, úgy a büntetés 30 évtől akár életfogytiglani börtön is lehet. Ross Ulbricht minden vádpontban ártatlannak vallja magát.

Sokan úgy vélik, hogy Ulbricht pere jócskán túlmutat önmagán, és precedens értékű lehet az internetes szabad kommunikáció, illetve az adatvédelem bizonyos kérdéseiben. Az Ulbricht-ot támogató önkéntesek a minap egy videó üzenetet is közzétettek, amelyben arra kérnek minden szimpatizánst, hogy jelenlétével támogassa az ügyet. A tárgyalás tegnap, 9.00 órakor vette kezdetét a manhattani bíróságon (500 Pearl Street, New York, NY 10007), és várhatóan a hónap végéig megszületik majd az ítélet.

A letartóztatási eljárás részeként lefoglalták Ulbricht személyi számítógépét, illetve az azon tárolt közel 144 000 BTC-t is. A lefoglalt kriptopénz egy részét (50 000 BTC-t) nyilvános árverésen értékesítette az US Marshall Service (amerikai rendőrbírói szolgálat). Amennyiben Ulbrichtot ártatlannak ítéli a bíróság, úgy számára a lefoglalt érmék összegét készpénzben kell majd visszatérítenie az amerikai hatóságnak.

Az ügy pikantériája, hogy míg az amerikai hatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy Ulbricht személyével példát statuáljon, illetve, hogy a hírhedt online feketepiacot végleg felszámolja, addig az oldal harmadik inkarnációja az I2P (Invisible Internet Project) hálózatán keresztül jelenleg is elérhető.