Újabb 50 000 BTC-t árverez el az amerikai kormány

2015-02-26
BTC aukcio

BTC aukcio

Miközben Ross Ulbricht a manhattani bíróság ítélethirdetésére vár, az US Marshall Service (amerikai rendőrbírói szolgálat) újabb 50 000 BTC árverését jelentette be.

A március 5-i aukció a harmadik olyan árverés lesz a sorban, amely alkalmával a Silk Road ügy kapcsán lefoglalt bitcoin érméket értékesít az amerikai kormány. Az aukció menete gyakorlatilag megegyezik majd az előzőével: hat óra leforgása alatt két részletben értékesítenek majd összesen 50 000 érmét (amelyek értéke a jelenlegi árfolyamon nagyjából 12 millió dollár); az első szériában 10 db 2000-es BTC blokkot, míg a második szériában 10 db 3000-es BTC blokkot.

Lényegében a részvétel feltételei sem változtak: a licitálóknak regisztrálniuk kell magukat, igazolva személyazonosságukat, és 100 000, illetve 150 000 dollárt is letétbe kell helyezniük. Új „elem”, hogy arról is nyilatkozni kell, hogy a licitáló nem áll kapcsolatban sem Ross Ulbricht-val, sem a Silk Road-dal. A regisztrációs adatlapot a rendőrbírói szolgálat honlapjáról lehet letölteni, a regisztrációs időszak február 18-tól március 2-ig tart. A hatóság március 3-án igazolja vissza a részvevők névsorát, az aukcióra pedig március 6-án 8.00 és 14.00 óra között kerül majd sor. Az eredményhirdetés másnap, azaz március 7-én várható, míg a kifizetés március 9-re van beütemezve.

A Silk Road ügy kapcsán lefoglalt bitcoin érméket első ízben tavaly júliusban értékesített az amerikai kormány. Az online feketepiac tulajdonát képező 30 000 BTC-t akkor Tim Draper nyerte meg. A második, decemberi aukció alkalmával a Ross Ulbricht számítógépéről lefoglalt érmékből értékesítettek 50 000-t, az akkori nyertes a SecondMarket volt. Hogy a mostani aukció (amely alkalmával szintén az Ulbricht-tól lefoglalt érmékből értékesítenek) mekkora sikerre számíthat, arról megoszlanak a vélemények. Néhányan úgy vélik, hogy a viszonylag nagy mennyiségű érme értékesítése negatív hatással lesz az így is alacsony árfolyamra, míg mások pont az ellenkezőjét feltételezik, de vannak olyanok is, akik szerint semmilyen különösebb hatása nem lesz a március 5-i árverésnek.