Nehéz helyzetben az ipari bányászat (CoinTerra, Bitfury, Cex.io), csökkenő nehézségi szint

2015-01-28

Az utóbbi időszak árfolyamingadozásairól számos médium írt rövidebb-hosszabb beszámolót (többek között mi is); néhány különös jelentőséget tulajdonított a brutális esésnek (a január közepi, körülbelül 175 dolláros érménkénti árral a kriptopénz elérte a 2013 óta mért legalacsonyabb szintjét), míg mások mellékes tényezőnek értékelték mindezt.

Sok szó esett arról is, hogy kiket és milyen mértékben érint/érintett a csökkenés, és úgy tűnik, abban nagyjából egyetértés van, hogy a szektor egy szegmensének, nevezetesen a nagy bányászvállalkozásoknak, különösen kellemetlen a mostani alacsony árfolyam.

Mint ismeretes, a bitcoin bányászok egy speciális szoftver segítségével oldanak meg matematikai számításokat, a megoldásokért „cserébe” pedig bizonyos mennyiségű bitcoint bocsátanak ki. A bitcoin P2P hálózata az idő múlásával automatikusan változtatja a megoldandó matematikai feladatok nehézségi szintjét. A kriptopénz népszerűségének növekedésével egyre több lett a bányász, akik, ráadásul egyre nagyobb számítási kapacitásra képes számítógépekkel bányásztak, így a megoldandó matematikai problémák is egyre nehezebbé váltak. Ezen felül, az új digitális fizetőeszköz népszerűségének növekedésével, az egyéni bányászok mellett, megjelentek a legmodernebb technológiát alkalmazó ipari szintű bányászvállalkozások is.

A legmodernebb technológiának, illetve a nagyüzemi bányászat energiafelhasználásának természetesen megvannak a költségei is. Ezeket számos bányászcég hitelezőkön, befektetőkön keresztül gyűjtötte össze. A gond akkor jelentkezett, amikor is a kibányászott bitcoin érmék értéke (az alacsony árfolyam miatt) már nem fedezte a központosított bányászat magas költségeit. A dilemmára eltérő válaszok születtek: néhányan ideiglenesen leállították bányászgépeiket, míg mások inkább csődöt jelentettek.

A CEX.IO például az ideiglenes leállás mellett döntött, mivel bányásztevékenysége a jelenlegi árfolyam mellett nem megtérülő. A cég honlapján közzétett tájékoztatás szerint, a felfüggesztés csak a bányásztevékenységre vonatkozik, és csak addig tart, amíg talál hatékonyabb infrastruktúrát, vagy a mostaninál kedvezőbb megállapodást az energiaszolgáltatókkal.

Cex.io

Cex.io

Ezzel szemben, a CoinTerra számára a csődeljárás volt az egyetlen járható út. Az ASIC bányászgépek gyártásáról ismertté vált amerikai cégről írtunk már korábban, amikor is bejelentette a magyar szoftverfejlesztő cég, a Bits of Proof Zrt. felvásárlását.

Az utóbbi időben egyre több nehézséggel kellett szembenéznie CoinTerra-nak: számos ügyfele kérte vissza pénzét, mert nem az ígért minőségű felszerelést kapta, és mindezek mellett hatalmas adósságot is felhalmozott a cég, amit csak tetőzött a nem rentábilis bányászati tevékenysége. A CoinTerra január 24-én nyújtotta be csődvédelmi kérvényét, egyúttal bejelentette, hogy fedezetlen befektetőit nagy valószínűséggel nem fogja tudni kifizetni. A vállalat eszközeit (amelyek értéke 10-50 millió dollár között mozog) felszámolják, a biztosított hitelezőket ebből az összegből fogják kifizetni.

CoinTerra

CoinTerra

Tegnap a Helsinkin Sanomat finn napilap is közzétett egy cikket, amely szerint a Bitfury (egy másik ismert bányászcég, illetve ASIC chip gyártó) is egyik finnországi bányájának a bezárása mellett döntött. A lap értesülései szerint a bezárás végleges, a cég felszereléseit már csomagolják, és hamarosan el is szállítják.

A nagyobb bányászcégek leállása nyomot hagy a bitcoin hálózatában is: a Bitcoin történetében 2014. december 2-ig még soha sem volt nehézségi szint csökkenés. 2014 decembere óta viszont háromszor is csökkent a megoldandó matematikai problémák nehézségi szintje, legutoljára éppen a tegnapi napon, 6,14%-al!

A nagy bányásztársulások leállása, illetve a csökkenő nehézségi szint akár az egyéni bányászok malmára is hajthatja a vizet. A bitcoin közösségben sokan gondolják úgy, hogy a technológia egyik lényegi elemének, a decentralizációnak, a bányászat folyamatában is tükröződnie kell, így bizonyos szempontból teljesen normális, és üdvözlendő a nagy bányásztársulások uralmának felbomlása.