Bűnösnek ítélték Ross Ulbricht-ot

2015-02-06
Ross Ulbricht

Ross Ulbricht

Négy hét után, február 4-én, az utolsó szakaszához érkezett Ross Ulbricht bírósági tárgyalása, amikor is a New York-i esküdtszék hét vádpontban bűnösnek találta a Silk Road online feketepiac egykori alapítóját.

Mint ismeretes, a New Yorki ügyészség azzal vádolta Ulbricht-ot, hogy 2011 és 2013 között Dread Pirate Roberts (DPR) néven ő üzemeltette az online feketepiacot, és így többek között kábítószer-kereskedelemben, hackertámadásban, bűnszövetkezet működtetésében, pénzmosásban, és hivatalos okmányok hamisításában is bűnös.

A tárgyalások során Ulbricht elismerte a Silk Road létrehozását (egyfajta gazdasági kísérletként), azonban minden egyéb vádpontban ártatlannak vallotta magát. A védelem azzal érvelt, hogy Ulbricht röviddel az oldal létrehozása után, eladta annak működtetési jogát, illetve minden hozzáférését, következésképpen nem ő a Dread Pirate Roberts néven nyilvántartott üzemeltető. Többek között Mark Karpeles-nek, az egykori bitcoin tőzsde, az Mt.Gox alapítójának a neve is felmerült, mint egy lehetséges Dread Pirate Roberts.

Bár a védelem mindent megtett annak érdekében, hogy bizonyítsa, Ross Ulbricht csak az oldal létrehozataláért vonható felelősségre, az esküdtszék mégis egyhangúlag bűnösnek találta mind a hét vádpontban. Az ügyész annyit fűzött az esküdtszék ítéletéhez, hogy mivel Ulbricht a honlap alkotója, így felelős mindazért, ami az oldalon keresztül történt, annak létrehozatala után is.

A büntetés minimum 20 év, de akár életfogytiglani börtönbüntetés is lehet. Az elsőfokú tárgyalás ítélethirdetésére május 15-én kerül sor.

A védelem tájékoztatása szerint másodfokon folytatják majd a New York-i tárgyalást. Mindeközben Ulbricht-nak a Baltimore-i bíróság előtt is meg kell majd jelennie, ott ugyanis, ugyancsak a Silk Road kapcsán, gyilkosságban való bűnrészességgel is vádolják.