Már a Rakuten amerikai leányvállalata is elfogadja a bitcoint!

2014-08-13
Hiroshi Mikitani

Hiroshi Mikitani

Újabb taggal bővült a bitcoint elfogadó nagyvállalatok listája: a minap a japán e-kereskedelmi óriás leányvállalata, a Rakuten Super Logistics U.S. tette közhírré, hogy ügyfelei már bitcoinban is fizethetnek rendeléseikért.

A Rakuten Super Logistics a B2B (business-to-business, „cég-a-cégnek”) szolgáltatások egyik vezető világvállalata, ami nagyjából annyit jelent, hogy teljeskörű üzleti és szoftver szolgáltatásokat kínál online kiskereskedéseknek. A vállalat bitcoin adoptációja azért is jelentős, mert bár számos kiskereskedés teszi lehetővé ügyfelei számára a bitcoinos fizetési opciót, de a B2B szolgáltatások területén gyakorlatilag a Rakuten az első ilyen alternatív fizetési lehetőséget kínáló nagyvállalat.

A Rakuten Super Logistics U.S. vezérigazgatója, Joseph DiSorbo, úgy nyilatkozott, hogy a bitcoinos fizetési opciójuk bevezetésében alapvetően két szempont játszott meghatározó szerepet: egyrészt a megnövekedett felhasználói igény, másrészt az a tény, hogy az e-kereskedelmi kiskereskedések számítanak a leginkább haladó gondolkodású szereplőknek a bitcoin technológia támogatásában.

Nem kétséges, a bitcoin népszerűsége hihetetlen sebességgel szárnyal a globális skálán is, hiszen egyre több online kereskedés (például Dell, Overstock.com, Newegg) teszi lehetővé a kriptopénzes fizetési opciót, gyakran a BitPay, a Coinbase, vagy a Blokcahin fizetési feldolgozói szolgáltatásaira támaszkodva. A Rakuten Super Logistics a bitcoinban beérkező utalások feldolgozására a BitPay-el kötött partnerségi megállapodást.

A Rakuten Super Logistics U.S. korábban Webgistix néven volt ismert. Az amerikai céget 2013-ban vásárolta fel a japán Rakuten csoport. Az 1997-ben alapult Rakuten napjainkban több mint 40 különböző céget foglal magában, alapvetően a pénzügyi szolgáltatások, utazás, média, és az e-kereskedelem területén. A japán csoport világszerte több mint 10 000 alkalmazottat foglalkoztat, és évi 5 milliárd dolláros bevételével jelenleg a harmadik legnagyobb olyan vállalat, amely már bitcoint is elfogad.

A Rakuten Super Logistics mostani bejelentését nagyjából egy hónappal előzte meg a Rakuten csoport vezérigazgatójának, Hiroshi Mikitani-nak az a közleménye, hogy fontolgatják a bitcoinos fizetési opció bevezetését.