2. interjú a Coinabul alapítójával

2011-12-26

(Az első interjút a Bitcoin Business Review készítette Jay-jel és itt olvasható.

Szerző: GoWest

Jay a Coniabul.com, A bitcoinos arany- és ezüstrúd-bolt alapítója. Skype-on kerestem fel ezt a kincseskamrás bitcoinost, hogy minél többet tudhassak meg róla és a bitconos dolgairól, ő pedig készségesen válaszolgatott is a kérdéseimre. (A #bitcoin IRC-n “coingenuity” néven érhető el.)

BT: Általában minden bitcoinoshoz az az első kérdésem, hogy hogyan is találtak rá a Bitcoinra. Neked mi a történeted?

CB: Én még 2010 legelején hallottam a Bitcoinról, valamikor január vagy február környékén, ha jól emlékszem. Akkoriban épp elég sok USD-s e-kereskedelmi alkalmazást kellett kifejlesztenem a legkülönbözőbb weboldalaknak – az ilyen megoldásokhoz képest azonban a Bitcoin sokkal egyszerűbb, hatékonyabb és letisztultabb volt, sokkal könnyebb vele dolgozni, így már csak ezért is felkeltette a figyelmemet.

BT: Ejha, akkor szinte már az ősblokk legenerálása óta itt vagy a köreinkben. A Coinabul volt az első bitcoinos projekted? Mikor indítottad be?

CB: Nos valóban, akkor még épp hogy csak beindult a rendszer. És igen, a Coinabul eddig az első jelentősebb bitcoinos projektem – idén október 10-én nyitottuk meg a kapuinkat a nyilvánosság előtt. Elég sok mindent fejlesztgettem ugyan szép csendben a színfalak között, de úgy igazából, nyilvánosan soha nem indítottam be semmit. És bár arra már nem emlékszem, hogy pontosan hol vagy honnan is hallottam erről először, de az automatizált kereskedelem például egy volt azon dolgok közül, amelyek felkeltették az érdeklődésem a bitcoin iránt. Rengeteg időt töltöttem kereskedőbotok fejlesztésével, mielőtt teljes egészében a Coinabulra kezdtem volna összpontosítani.

BT: Előzőleg tehát arany- és ezüstkereskedő voltál?

CB: A Coinabul előtt nem foglalkoztam ilyesmivel, csak egy egyszerű nemesfém-rajongó voltam. Emlékszem, már tizenévesen megkértem a szüleimet, hogy segítsenek, hogy fektethessek valamennyi pénzt palladiumba. Ez valahogy úgy adta magát nekem.

BT: Tegyük fel most egy pillanatra, hogy én is arany- vagy ezüstbefektető vagyok, és épp a különböző netes nemesfémvásárlási lehetőségeket mérlegelem. Mi ösztönözhet arra, hogy egy másik kereskedő, például a Kitco helyett inkább a Coinabullal üzleteljek?

CB: Kereken kimondva, átkozottul nehéz nemesfémre váltani a bitcoinokat. Épp ma beszéltem az egyik Coinabulos ügyfelemmel, aki arról panaszkodott, hogy milyen nehéz bitcoinra váltani a készpénzt és fordítva. Mi lényegében kiiktatunk egy lépést a folyamatból, megkönnyítve így a dolgát mindazoknak, akik inkább nemesfémre váltanák a bitcoinjaik egy részét. Ezzel pedig egyben felszámoltuk azt a hosszú várakozási időt is, ami a bitcoin-eladás és az abból befolyt hagyományos pénz nemesfémre váltása között telik el.

BT: Kijelenthetnéd tehát, hogy a fő ügyfeleid bányászok vagy a bitcoin-készleteiket ugyan valamennyire csökkenteni, de magukat a hagyományos pénzektől még mindig védeni kívánó kereskedők?

CB: A legfőbb célom a Coinabul-projekttel az, hogy a lehető legnagyobb ügyfélkört érhessem el, így nálunk gyakorlatilag egyáltalán nincs is belépési küszöb. Bárkiből lehet ügyfél: bányászokból, kereskedőkből, az első bitcoinosokból, szolgáltatókból, és így tovább. Az ezüstpiacunk egyes termékei például már 5 BTC ellenében kaphatóak, így bárki kiveheti a részét a nemesfém-alapú eszköz-diverzifikálásból.

BT: Logikus az üzletmodelled, és nem is te vagy az egyetlen nemesfém-kereskedő a bitcoin-közösségben. Elvégre aki szeretne bitcoinba fektetni, azt általában a nemesfémek is érdeklik (ezt már csak magamból kiindulva is kijelenthetem). Szólnál pár szót az esetleges egyéb projektjeidről is, amelyeket épp görgetsz magad mellett?

CB: Nos, jelenleg elsősorban a Coinabulra összpontosítok. Sokmindent akarok még fejleszteni rajta, de persze a legfőbb célom vele az, hogy a legmeghatározóbb bitcoin-nemesfém váltóvá nőhesse ki magát. Ehhez el kell nyerni közösség bizalmát és egyre jobbá tenni a hírünket, hogy minél többen – és persze minél jobbakat – halljanak rólunk. Jelenleg tehát a közösségi jelenlétünk és ismertségünk megalapozásán és a közösség bizalmának elnyerésén munkálkodunk – és az eddigi visszajelzésekből és visszatérő vásárlóinkból ítélve úgy tűnik, jó úton is haladunk.

BT: Van bármiféle előrejezésed a 2012-es évre a Bitcoinnal kapcsolatban?

CB: Semmi különösebben profetikus azon túl, ami a dolgok természetéből fakad, vagyis hogy egyre nagyobb lesz az érdeklődés a rendszer ritkaság-alapú piaca iránt. Hogy milyen szélsőségekre számíthatunk, azt megtippelni sem merem, de legalábbis nem lennék meglepve, ha az elkövetkező 3-6 hónap során szép lassan visszamásznánk a 10$-os szintre. Amióta a piac “visszapattanat a padlóról”, azóta folyamatosan emelkedik az árfolyam, tehát gondolom, ez a trend még folytatódni is fog egy darabig.

BT: Utolsó kérdés: ki az a Jon srác?

CB: Jon a fő marketingesem, nagyon penge srác, nagyon örülök neki, hogy a fedélzeten tudhatom.

BT: Köszönöm a válaszaidat, és további sok sikert kívánok az üzlethez!

Forrás: Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.