Mark Karpeles lenne Dread Pirate Roberts?

2015-01-17
Mark Karpeles

Mark Karpeles

Mint ismeretes, a New Yorki ügyészség azzal vádolja Ross Ulbricht-ot, hogy 2011 és 2013 között Dread Pirate Roberts (DPR) néven ő üzemeltette a hírhedt online feketepiacot, a Silk Road-ot.

A január 14-én, hétfőn megkezdődött bírósági tárgyalásról érdekes információkat közölt a Forbes magazin. Ulbricht védőügyvédje azzal nyitotta meg a tárgyalást, hogy ügyfele elismeri a Silk Road létrehozatalát (egyfajta gazdasági kísérletként), azonban minden egyéb vádpontban ártatlannak vallja magát, mivel az oldal létrehozatala után, annak irányítását másoknak adta át, következésképpen nem ő a Dread Pirate Roberts néven nyilvántartott üzemeltető.

A tárgyalás során Ulbricht védőügyvédje tanúként idézte Jared DerYeghiayan-t, aki az USA Belbiztonsági Minisztériumának (DHS) beépített ügynökeként az üggyel kapcsolatban nyomozott. DerYeghiayan arról számolt be, hogy a nyomozás során felmerült benne, hogy az online feketepiacot üzemeltető Dread Pirate Roberts valójában Mark Karpeles, az egykori bitcoin tőzsde, az Mt.Gox alapítója. Ezt a gyanúját az a tény is megerősítette, hogy a silkroadmarket.org domain nevet egy olyan szolgáltatón keresztül regisztrálták (KalyHost.com), amelyik összefüggésbe hozható az Mt.Gox-val.

Mark Karpeles természetesen tagadta a vádakat, előbb egy rövid twitter bejegyzésben, majd egy pár soros hivatalos közleményben is.

Ulbricht szempontjából döntő jelentőségű lehet a kormányzati ügynök vallomása, hiszen ha bizonyosságot nyer, hogy Karpeles állhatott a Dread Pirate Roberts név mögött, akkor az egyben Ulbricht ártatlanságát is jelenti. Hogy a védelemnek valójában van-e bármilyen arra vonatkozó valódi bizonyítéka, hogy Karpeles az igazi DPR, jelenleg még kérdés. Annyi azonban világosnak látszik, hogy a védelem stratégiája arra épül, hogy ésszerű érvekkel bizonyítása, Ulbricht-on kívül gyakorlatilag bárki más is (példának okáért akár Karpeles is) állhatott a Dread Pirate Roberts név mögött.

A bíróság az új fejleményekre való tekintettel január 20-ig elnapolta a tárgyalást.