Egy programozó a Bitcoinról

2011-12-08

Az alábbiakban két összetartozó, “történelmi” cikket fűztünk egymás mögé, az első olyan, nagyobb ismertségre is szert tett programozóról, aki bitcoinos fizetség ellenében vállalt el egy programozási feladatot – és a jelek szerint azóta is a Bitcoin-közösség tagja.

Szerző: Adrianne Jeffries

Nick Carlson

Nick Carlson, a coloradói székhelyű fejlesztő akkor keltette fel a figyelmünket, amikor a Launch említést tett róla a Bitcoin-projektről írt szaftos cikkében. Carlson áprilisban olvasott a Bitcoinról, és hamar felismerte, hogy “a rendszer matematikai alapjai kifogástalanok”; azóta kiemelt érdeklődéssel kíséri annak a sorsát, maga is vett bitcoinokat, és természetesen dolgozik is bitcoinért.

Meglátása szerint a bitcoin egy teljesen jó, hasznos és életképes pénz lehet, ha nem lehetetlenítik el jogilag. Ugyanakkor azonban úgy véli, hogy a legtöbben nem tényleges felhasználási, hanem befektetési céllal vásárolják őket [májusi álláspont]. Mindenesetre tett egy próbát azzal, hogy bitcoinos fizetségért vállalt kisebb volumenű programozási feladatokat C++, C99, C#, Python és Lua nyelveken.

Két napba sem telt, és már meg is került az első ügyfele. Carlson meglehetősen olcsón adta az idejét – óránként 5 bitcoint (átszámolva nagyjából 30$-t [májusi árfolyam szerint]) kért egy 12 órás feladatért -, de végtére is, mint mondta, csak kísérleti jelleggel kezdett bele a dologba. Kérdéseinkre emailben válaszolt:

Mióta használsz bitcoint?

Valamikor április közepén tűnt fel először a képernyőmön. Átolvastam Satoshi Nakamoto dolgozatát és láttam, hogy a rendszer matematikai alapjai kifogástalanok. Nem sokkal ezután egy magántranzakció keretében meg is vettem az első bitcoinjaimat az egyik Redditestől.

Mire használod őket?

Szoftverfejlesztőként alapvetően kétféleképpen is:

1.) digitális termékeket és szolgáltatásokat kínálok bitcoinért cserébe, valamint
2.) az ebben érdekelt felek közti bitcoin-cserék lebonyolítását elősegítő digitális termékeket és szolgáltatásokat kínálok.

“Civilként” pedig éppúgy tervezem használni a bitcoint, ahogyan minden más pénzt is.

Mennyire tartod esélyesnek a rendszer elterjedését?

Eléggé, bár ezzel együtt abban is biztos vagyok, hogy ez nem máról holnapra fog lezajlani, és azt sem merném megtippelni, hogy mely piacokon lesz a legsikeresebb.

Azt azonban szeretném már most leszögezni, jó előre és jó alaposan, hogy bármi is történjék a Bitcoinnal, még ha netán teljes kudarcot is vallana akármilyen technikai vagy nem-technikai okokból kifolyólag, a kriptopénz eszméje, mint olyan, akkor is megmarad. A szoftvereket pedig gyorsan fejlesztik. Bármilyen esetleges hibára is derülne fény menet közben a Bitcoin rendszerében, azt az utána következő kriptopénz már orvosolni fogja, legyen az akár a Bitcoin 2.0, vagy egy teljesen másik projekt.

Amellett azt is eléggé valószínűnek tartom, hogy jelentős mértékű akadémiai és tudományos érdeklődésre is számíthat a rendszer.

Miért használ az ember bitcoint?

Ahogy az eddigiek során észrevettem, leginkább befektetésként. Jelen pillanatban is [május közepe táján] 7,25$-on körül áll az árfolyam; mivel pedig mindössze fél évvel ezelőtt még fél dollárnál is kevesebbet ért darabja, így ez valóban egy hihetetlenül jövedelmező befektetés lehet egyeseknek.

Ezzel együtt azonban állítom azt is, hogy a Bitcoin sokrétűsége és felhasználási lehetőségei erősen konvergálnak a végtelenhez.

Egymás vetélytársának számít a Bitcoin és a Facebook kreditjei?

A Facebook egy zárt ökoszisztéma, így minden további nélkül dönthetnek úgy, hogy egyszerűen nem hajlandóak versenyezni a bitcoinnal és a fejlesztői felhasználási feltételeikben megtiltják a bitcoin használatát az oldalukhoz fejlesztett alkalmazásokban.

Elfogadtál egy 12 órás munkát, amivel 60 bitcoint fogsz keresni. Mennyit kereshettél volna akkor, ha dollárért vállaltad volna el ugyanezt a feladatot?

Ez a projekt nehézségétől függ, de általában 75 és 150 dollár közti értékkel számolhatok. Amikor elfogadtam a 60 BTC / 12 óra munka megbízást, az árfolyam még csak 6$ körül mozgott, ami így persze még bőven a normál díjam alatt van. Gyanítom azonban, hogy a közeljövőben további jelentős értéknövekedésre is lehet számítani. És persze annak is csak örülök, hogy egyre fokozódik a sajtó érdeklődése a kriptopénzek iránt.

Forrás: BetaBeat

“Viszonylagos sikerként” értékelte kísérletét a bitcoinos programozó

Szerző: Adrianne Jeffries

Legutóbbi beszélgetésünket a kísérleti jellegű bitcoinos fejlesztési ajánlatával elhíresült Nick Carlson azzal a megjegyzéssel zárta, hogy meglátása szerint a közeljövőben a bitcoin további jelentős értéknövekedésre is lehet számítani, így annak ellenére is jól fog járni az ajánlatával, hogy annak a meghirdetésekor dollárba átszámítva még lényegesen olcsóbbnak bizonyult a bitcoinos díjszabása, mint a normál, eleve dollárban mért. És a jelek szerint teljes mértékben igaza is volt, tekintve, hogy a bitcoin árfolyama jelenleg [június közepe] 19$ felett jár, ami átszámítva immár mintegy 95$-os óradíjat jelent Carlsonnak a munkájáért. Nem rossz! Így hát újra felvettük vele a kapcsolatot, és megkérdeztük, visszatekintve hogyan értékeli kísérletét, mire azt felelte, hogy “viszonylagos sikerként”; ha ugyanis a 33$-os csúcson adta volna el a bitcoinjait, úgy közel 2.000$-t nyerhetett volna. Sajnos azonban a tartalékai egy részétől már a 12$-os szinten megvált, egy másik részét pedig egy új Androidos mobilra váltotta be.

Elmondása szerint azonban nagyon jól szórakozott a bitcoin-kereskedéssel és a közösségi életben való aktív részvétellel. Ahogy az emailjében fogalmazott, “őszintén szólva egyelőre nem áll szándékomban elvállalni újabb bitcoinos megbízásokat, mivel én a programozásból fizetem a számláimat, és az árfolyamingadozás jelenlegi mértéke kicsit túl sok a gyomromnak.”

Az árfolyamingadozás mellett azonban kitért még a bizalom kérdésére is: “Valóban rábízhatom-e a pénzemet az MtGoxra vagy a TradeHillre? Mivel mindkettő az USA-n kívül működik, így egyikük irányában sem tehetek jogi lépéseket, amennyiben egy ügylet balul sül el. Amellett mindkettő .com-domaint használ, ami pedig azt jelenti, hogy az amerikai kormány egyetlen szó nélkül, bármikor lekapcsolhatja őket. Ha pedig magánúton, PayPal-en keresztül szeretném dollárra váltani a bitcoinjaimat, akkor abban kell bíznom, hogy a vásárlóm nem fogja visszafordíttatni a PayPallel a fizetést. Használhatnék persze banki átutalást is, de én kis összegekben dolgozom, és nem áll szándékomban idegenekre bízni a banki adataimat. Abba pedig még csak bele sem gondoltam, hogy hogyan is fogom az ebből származó bevételeimet lejelenteni adózáskor.”

És akkor még csak nem is említette mintegy félmillió dollár értékű bitcoin-rablás esetét. Mindennek ellenére azonban így is határozott optimizmusnak adott hangot a Bitcoinnal kapcsolatban;; mint mondta, továbbra is igyekszik olyan sokat összeszedni belőle, amennyit csak tud; összeállított magának egy 800 dolláros bányászgépet, ami nagyjából két bitcoint termel neki naponta [június közepei nehézség]. Kereskedni azonban csak akkor szándékozik majd újra, ha már érettebbé vált az ökoszisztéma. Ahogy ő fogalmazott:

“A Bitcoin csak akkor lehet sikeres, ha a gazdasága is nagyra nő és megerősödik – azonban jelenleg nem kifejezetten egyszerű olyan kereskedőket, forgalmazókat és szolgáltatókat találni, akik bitcoint is elfogadnának fizetségül; azt hiszem, ez legnagyobbrészt annak tudható be, hogy jelentős hiány tapasztalható a kereskedelmi Bitcoin-szoftverek terén, tehát erre a területre még komolyan rá kell erősíteni, hogy minden üzlet könnyen és gyorsan fogadhasson el bitcoinos fizetést. Jelenleg is szivárognak ugyan iyen jellegű fejlesztések, de csak kevés és azok is lassan; ennél gyorsabb tempó fog kelleni. Ehhez pedig fejlesztőként már jómagam is tevékenyen hozzá tudok járulni.”

Emellett oly módon is kívánja még segíteni a Bitcoin-közösséget, hogy beüzemel egy olyan weboldalt, ahol a sajtóban a Bitcoinról leközölt hírekben észlelt hibákat követi nyomon. [Erről azóta sem találtunk friss infót.]

Forrás: BetaBeat

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.