Bitcoin elfogadóhely – Pellek Industries

2014-06-21

Interjúsorozatunk keretében ez alkalommal Pellek Krisztiánnal, a Pellek Industries alapítójával beszélgettünk, aki egy több profillal is rendelkező vállalkozással gazdagítja a magyarországi bitcoin elfogadóhelyek számát.

Pellek Industries logo

– Kérlek röviden meséljél magadról és a vállalkozásodról?

Pellek Krisztián. A cég alapítója vagyok és egy lelkes kis csapattal dolgozunk a sikerért. Korábban a Microsoft Magyarország Nagyvállalati Szolgáltatások Üzletág tanácsadója voltam. Az itt szerzett nagyvállalati tapasztalatot próbálom most átültetni a startup világba. Tehát egy olyan cég vagyunk, ami nagyon pontosan kidolgozott minőségbiztosítás és üzleti terv mentén halad

Pellek Krisztian

Pellek Krisztian

előre. Korábban rengeteg olyan ötletünk volt, amit ilyen-vagy olyan problémák miatt a korábbi munkahelyünkön nem lehetett megvalósítani. Szerintem a mostani cég egy nagyszerű lehetőség, hogy ezeket az ötleteket kibontakoztassuk. Viszonylag sok tevékenységünk van, mert próbáltam a családi vállalkozást és több barátom cégének a tevékenységét is közelebb hozni magunkhoz. Így alakult, hogy most elsősorban ugyan drónok és szoftverek fejlesztésével valamint a give-me-stuffs.com oldal managelésével foglalkozunk, de van mellette asztalos üzemünk és most indul egy offline festékboltunk is, amit fokozatosan integrálunk az új cégbe. A jelenlegi struktúra valamilyen szinten megengedi a kísérletezést, rugalmasak vagyunk és figyelünk egymás ötleteire ugyanakkor több lábon állunk. Fontos, hogy semmiféle hitelünk nincs, és a magyar piacon szerintem egészségtelen módon ”business angelnek” nevezett hiénákat is sikerült elkerülnünk. Tehát ha nagyra növünk, ugyan úgy minden a saját tulajdonunkban marad. Az ügyfeleinkkel szemben elkötelezettek vagyunk, ugyan akkor a piacon teljesen független filozófiát képviselhetünk. Röviden startup vagyunk némi multis beütéssel.

 

 

– Mit érdemes még az üzletmodelletekről tudni?

Azt is mondhatnám, hogy BTCért bármit! Illetve van az a BTC! 🙂 Nálunk bármit meg lehet venni bitcoinért. Tényleg bármit. Ha valaki odajön hozzám és azt mondja. Krisztián, szeretnék egy Tesla Roadstert! Megoldható?A válaszom, hogy milyen színben szeretnéd? Havi 500.000 dollárig jók vagyunk, ha kell akkor bármit behozunk az országba amit az ügyfél megfizet. Alapvetően startup cég vagyunk, de próbálunk sok lábra állni. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk több hazai kisvállalkozással. Ezeket a cégeket sokszor ingyenes konzultációval vagy üzemeltetési tanáccsal segítjük. Fontos, hogy az ő sikerük egyben a mi sikerünk is. Ha segítünk nekik felnőni, akkor nekünk is bevételt fognak generálni. Az üzleti modellünk nagyon fontos része, hogy bárkivel is dolgozunk együtt, nem pályázunk az üzletére. Így is sok dologgal foglalkozunk egyszerre, nekünk egy életképes ökoszisztéma kiépítése áll érdekünkben, ahol forog a hagyományos és a virtuális pénz vegyesen. Drónt, honlapot, hostingot, bútort, festéket lehet venni nálunk bitcoinért. Olyan még nem volt, hogy valakit elhajtottunk volna a teljesíthetetlen kívánsága miatt. Természetesen a pénzmosási szándékkal érkezőket nem fogadjuk pedig kaptunk pár ilyen megkeresést. Ennek nagyon egyszerű oka van, nem szeretnénk besározni a kezünket, mi egy felelős cég vagyunk, ahol elfogadjuk a virtuális valutákat. Nem több, és nem kevesebb. Kaptunk már olyan telefonhívást, hogy pár millió Ft értékben váltana valaki BTC-t. Persze ezt meg lehet oldani, de nem készpénzbe papírok nélkül. Az ilyen esetekben az is felmerül, hogy valaki csak ki akar rabolni, tehát érdemes odafigyelni kivel üzletel az ember. Lehetett sajnos ilyenről olvasni a bitcoin.hu fórumon is. Részben ez az oka, hogy a bitcoinnal kapcsolatos üzleteinket elsősorban csomagküldéssel bonyolítjuk, de személyesen bármikor elérhetőek vagyunk. Nagyon jó kávét főzök, az ügyfeleink tanusíthatják.. 🙂

 

Kávésarok az irodában.

Kávésarok az irodában.

 

– Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a bitcoinnal?

Nagyjából egy évvel a bitcoin megalkotása után kerültem kapcsolatba a virtuális pénzekkel. A szak miatt amit végeztem egyébként is érdekesnek találtam a témát, így az egyik barátommal belevágtunk pár bányász videokártya beszerzésébe. Ez még az az időszak volt, mikor a BTC értéke a semmiről egészen 3-4 dollárig felkúszott, majd a 30 dolláros tetőzés után majdnem egy évig 1-2 dollár közelében volt. Ha bölcsebben használjuk fel a keretet és nem részegülünk meg a 70 dolláros árfolyamtól, akkor most milliomosok lennénk. Persze ha egy befektetési alaphoz képest nézem az elért nyereséget, akkor így sem jöttünk ki rosszul. Ezután az időszak után sajnos egy ideig nem foglalkoztunk a virtuális pénzekkel, abban a hitben voltunk, hogy a lufi kipukkadt. Szerintem ez egy tanulási folyamat része, úgyhogy nem búslakodunk semmin.
 

 
– Miért döntöttetek a bitcoin elfogadása mellett?

A legfontosabb indok, hogy igazi pénzre lehet váltani. Pénzügyi kockázatát nem látom, eddig csak nyertünk rajta. Aki BTC-n pénz bukik, az nem érti a rendszer működését.
 

 
– Mikor alapítottad a cégeteket és pontosan mivel foglalkoztok?

A legfontosabb az interjú szempontjából szerintem a give-me-stuffs.com webáruházunk. Ez egy olyan kísérlet, ahol arra voltunk kíváncsiak, mennyire életképes egy bitcoin alapú shop. Persze nyitvahagytuk az ajtót a hagyományos fizetés előtt is, de ilyenre még nem került sor és erre büszkék is vagyunk. A céget 2013 októberében a Microsoft elhagyása után alapítottam. A célom az volt, hogy minden olyan ötletet megvalósíthassak, amire korábban nem volt lehetőségem a rugalmatlan cégszerkezet miatt. Kevés olyan céget lehet találni, ahol teljesen értelmetlennek vagy lehetetlennek tűnő projektekbe is belevágnak. Mi egy ilyen cég vagyunk, ahol ez lehetséges. Megpróbálom rövidre fogni ezt a részt, mert órákat tudnék mesélni róla. Talán viccesen hangzik, de a bitcoinnal való üzletelésnél is fontosabbnak tartom a drónjaink fejlesztését. Jelenleg a saját technikánk a piacralépési fázisban van. Nyers számokat fogok írni. 200km hatótávolság, robotpilóta, HD kamerák és maximális 4 óra repülési idő. Van pár modellünk amit meg lehet venni, hamarosan nyitunk hozzá egy shopot de addig is elképzelhető, hogy felkerül a give-me-stuffs.com áruházába.A Microsoftnál szerzett nagyvállalati tapasztalatot igyekszem kamatoztatni a KKV szektorban is, így az ügyfeleink baráti áron kaphatnak olyan minőségű és szintű szakmai támogatást szoftverfejlesztés vagy hardver üzemeltetés terén, amit amúgy képtelenek lennének megfizetni.
 

 
– Elsősorban ki a célközönségetek?

Bárki, aki szeretne ismerkedni a virtuális pénzekkel, vagy egyszerűen kiváló minőségre vágyik. Nem vagyunk hajlandóak árversenybe belemenni. Vannak akciós termékeink, de nem mi vagyunk a legolcsóbb cég az országban. Értéket adunk és ez nincs ingyen. Ha valaki nálunk vásárol, minden eladott termékre maximális garanciát vállalunk (pl. ha 5 év garanciával kerül forgalomba egy termék, akkor 5 év garanciával adjuk tovább) bútorokra pedig élettartam garanciát adunk. Ennek ellenére nem mondanám, hogy csak azok az ügyfelek jönnek hozzánk, akiknek dagad a pénztárcájuk. Volt már több olyan honlap, amit szinte ingyen csináltunk meg, mert látunk lehetőséget az ügyfél vállalkozásában. Egyszer már írtam a kávét, de ha valaki kíváncsi ránk keressen bátran. Az ajtónk nyitva áll mindenki előtt.
 

 
– Miért csak angol nyelvű a honlapotok?

Az oldal nyelve azért angol, mert aki bitcoint birtokol, általában beszél angolul. Hamarosan ( július 15 a terv!) a megújult oldalunk már több nyelven is elérhető lesz és a magyar nyelv is az elsők között kerül bevezetésre. Egyébként az oldalunkon örök tél és karácsony van. Ennek több oka van. Hiszünk abban, hogy a virtuális pénz jó. Hiszünk abban is, hogy a felhasználóink becsületesek ellentétben a sajtóban szajkózott sztereotípiákkal. Szerintünk a bitcoin az emberek pénze, ezt a filozófiát próbáljuk átadni másoknak is.
 

 
– A honlapon kínált egyik szolgáltatásotok az anoním ajándékküldés. Miért küldene bárki pl. számítógépalkatrészt anoním módon?

Mivel a bitcoin szabályozása nem megoldott, sokan félnek használni. Az anoním futárszolgálat ezt a problémát hidalja át. Akár saját magadnak is küldhetsz csomagot, amit később letagadhatsz. Persze ez csak egy extrém felhasználása a lehetőségnek. Magyarországon szerintem ez jelenleg nem probléma, viszont Németországban igen. Az ottani túlszabályozott és túlmonitorozott (mp3 letöltésért kiszabott bírság, stb.) világban ez a vásárlási mód népszerű egyébként. Annak ellenére, hogy előszeretettel emlegetik a nemzetközi sajtóban kis hazánkat antidemokratikus államként, mégsem itt lépnek az ember lábára, ha új alternatív fizetőeszközöket vagy jövedelemforrásokat von be az életébe. Az eredeti és az igazi célunk a karácsonyi csomagküldés volt, hogy tényleg a mikulás hozza a csomagot. Idén karácsonykor nagy rohamra számítunk.
 

 
– Ha ilyen nemzetköziek vagytok, akkor miért nem választottatok egy kedvezőbb adózású helyet?

Bizalom. Ez az egyetlen oka annak, hogy itt vagyunk. Sajnos itthon nagyon rossz feltételekkel lehet vállalkozó az ember. Szociális támogatásra majdnem annyi pénz megy el, mint kifizetett munkabérre. Persze ezt mindenki tudja, aki már vállalkozott. Nem létező hitelprogramok vannak jó magas adókkal megspékelve, befektetési bankokról pedig nem is hallott még az állam. Ennek ellenére úgy gondoltuk, hogy azért nem csak kaktusz terem ebben az országban és szükség van optimista vállalatokra is. Ha igazán sikeresek leszünk, akkor ez egy magyar sikerstory legyen. Nekem fájna a legjobban, ha ki kéne vinnünk a céget bárhova.

Pénzügyileg nagyon fáj, de azt gondoltuk megpróbáljuk itthon. Ha nem lehetetlenítik el a mostani helyzetnél is jobban a vállalatokat, akkor maradunk. Egészen addig amíg minden pénzt a vállalkozásba forgatunk vissza, addig az adó sem probléma. Erre a kérdésre szerintem akkor kell majd visszatérni, ha hirtelen nyereségessé válunk. Reményeim szerint addigra az itthoni vállalkozási környezet is kicsit barátságosabb lesz már.

 

 

– Miért tartotok fenn egy Andrássy úti irodát is?

A legfontosabb szempont a kellemes munkakörnyezet volt. A stresszes dolgozónál nincs rosszabb a világon. Nálunk ha valaki szeretne lemenni inni egy sört vagy fröccsöt az Erzsébet téren, akkor Windows+L és már mehetünk is. Utána persze folytatódik a munka. Cserébe a munkaidőnek se eleje, se vége. Sokszor éjfél után megyünk haza, mert annyira belefeledkezünk abba amit csinálunk. Gyakran előfordul, hogy utána másnap csak dél körül érünk be …A másik ok egyébként a bizalom. Szerintem jobban bíznak a vásárlók egy olyan cégben, akik meg tudnak fizetni egy ilyen irodát. A fejlesztési tevékenység egyébként nem itt, hanem vidéken zajlik. A pesti irodánk célja egyedül az ügyfelekkel való kapcsolattartás.
 

 
– Azon túl, hogy bitcoint is elfogadtok miért érdemes még nálatok vásárolni?

Létező cég vagyunk, sok a fake oldal sajnos. Emellett odafigyelünk a vásárlóinkra, sok garanciát adunk és nagyon rugalmasak vagyunk. Erre egy storyt mesélek. Az eddigi legviccesebb rendelésünk az volt, mikor kaptam vasárnap délután egy e-mailt. A vevőnek szüksége volt egy nagyteljesítményű tápegységre, mert az előző leégett. Ilyenkor jön a DE! nappal dolgozik és hiába rendel futárszolgálattal a bolti vásárlás helyett, nincs otthon mikor megy a futár. A sima bolti vásárlás ugyan ilyen okból nem játszik, a cucc viszont minél hamarabb kellett neki. Akkora szerencséje volt, hogy volt nálunk raktáron egy ilyen tápegység. Nem tudnék másik céget megnevezni, ahol hétvégén éjfél körül a 8. kerület mélyére sportkocsival valaki tápegységet szállítana ki. Beugrottam az irodába és elvittem.
– Bevételeiteket hagyományos fizetőeszközre váltjátok át, vagy bitcoint is megtartotok?
Is-is. Alapvetően arra törekszünk, hogy minél több BTC legyen a tárcáinkban. Ha készpénzre van szükség, 1 nap alatt SEPA utalással a számlán a pénz. A valódi pénzt csak váltópénznek használjuk.

 


– Milyen további terveitek vannak bitcoinnal kapcsolatban?

Egy olyan terminal rendszer fejlesztésén dolgozunk, amivel bárki elfogadhat bitcoint a hagyományos fizetési módok mellett. Nem új eszközt akarunk létrehozni, hanem a meglévő eszközöket szeretnénk újrahasznosítani. Persze nem tudnám megmondani, hogy mikorra lesz ez kész, nem egy olcsó történet. Külső tőkét pedig csak bankok formájában szeretnénk bevonni. Olyan befektetőt nem szívesen látok, aki a cégem egy részét akarja elvinni. Szerintem a jó befektető csak pénzt akar.

 

 

– Mit gondolsz hogyan lehetne a bitcoin Magyarországi felhasználását előremozdítani?

El kell vinni az emberekhez ezt az új eszközt. Tanfolyamokat, előadásokat kell tartani és ökoszisztémát kell kiépíteni hozzá. Ilyen irányú terveink is vannak, hogy ingyenes oktatással segítsük a BTC terjedését.

 

 
– Mi a véleményed a bitcoin jövőjéről?

A kollektív gondolkodás sok jó és rossz döntést hoz, de alapvetően bizakodó vagyok. Változásra van szükség a pénzügyi rendszerek használatát illetően. A legnagyobb probléma a mostani rendszerekkel az, hogy a fedezetet el lehet sikálni. A “P2P” pénzek világa egy olyan világ, ahol a fedezetet nem lehet kihúzni az emberek alól. Ez adja szerintem az erejét. Lehet mindenféle fura játékpénzt bányászni, de igazán erős csak az lesz, ami mögött milliók állnak. A bitcoin szerintem ilyen.
 

 

Interjúsorozatunkhoz további bitcoin elfogadó helyek jelentkezését várjuk! Jelentkezni FB oldalunkon lehet.