Interjú Patrick Seabird gazdaságfilozófussal

2011-11-27

Szerző: Patrick Seabird

Nemrégiben meginterjúvolt pár diák a Bitcoinnal kapcsolatban. Gondoltam, magam is közzéteszem.

1.) Mióta foglalkozik a Bitcoinnal?

Megközelítőleg 2011. áprilisa óta.

2.) Véleménye szerint felválthatja a Bitcoin az állami pénzeket?

Nagyon is! Ennek kapcsán meg kell jegyezni azonban azt is, hogy a mai “állami” pénzek nagyobbik hányada nem is állami, mivel a rendelkezésünkre álló teljes pénkészlet nagy részét ma már a hitelpénz teszi ki, amelyet pedig profitorientált magánbankok hoznak létre. És bár ez nem egy törvényes fizetőeszköz, mégis elfogadja maga az állam is az adók befizetésének eszközeként. Konkrétan az USA-ban pedig ez még hatványozottabban érvényesül, mivel az ottani jegybankot – a Szövetségi Tartalékot – kizárólag magánszemélyek birtokolják (míg például az Európai Jegybank csak részben áll magántulajdonban). A mai állami pénzeink tehát hitelnyújtás útján kerülnek forgalomba, és ebből következően mindig kamatokkal terheltek. Röviden mondhatnánk azt is, hogy folyamatos gyarapodáskényszer alatt állnak, mivel a visszafizetett hiteleket mindig újabb, plusz pénzmennyiség létrehozásával lehet csak pótolni. Ezért van az állami pénzeknek általában egy bizonyos élettartama – mivel az exponenciális görbék nagyon hamar nagyon közel kerülnek a szinte tökéletesen függőleges vonallá váláshoz.

Ezzel szemben a bitcoin nem hitelként kerül forgalomba, és így nincsenek is vele ilyen problémák. Ezért meglehetősen biztos is vagyok benne, hogy túl fogja élni például az eurót vagy a dollárt is.

3.) Jó ötletnek tartja a bitcoin-befektetéseket?

Befektetési tippeket inkább nem adnék – erről mindenkinek magának kell döntenie. Csak annyit mondhatok, hogy a bitcoin-befektetés mindenféleképpen kockázatos, mivel nem lehetünk biztosak benne, hogy nem fogják-e egy nap például az üzletmodelljüket fokozottan fenyegetve érző magánbankok nyomására államilag betilatani az egészet úgy, ahogy van. Hosszabb távon tehát nem látható előre az értékük várható alakulása – bár az is igaz, hogy ez minden más befektetésről is ugyanúgy elmondható.

4.) Mennyire csalásbiztos a Bitcoin rendszere?

EGYETLEN rendszer sem lehet teljesen csalásbiztos, és bitcoin-lopásra is voltak már példák. Mi több, nagyobb mennyiségű vételekkel és eladásokkal az árfolyam is könnyen manipulálható, mivel a bitcoinok nagyon egyenlőtlenül kerültek elosztásra. Magának a rendszernek a feltörése több, mint valószínűtlen, de bizonyára ez sem lehetetlen – csak még eddig nem találták meg a módját.

5.) Figyelembe veszi egyáltalán a törvényhozás a Bitcoint bármilyen formában?

Tudomásom szerint legalábbis egyelőre nyíltan és konkrétan nevén nevezve még nem. Nincsenek ugyan pontos forrásaim, de úgy gondolom, hogy az eurozónában jogilag csak az Európai Jegybank jogosult pénzkibocsátásra – amely előírásnak azonban a magánbankok ténykedésére és a hitelpénzre való tekintettel gyakorlatilag egyáltalán semmi értelme sincs.

6.) Véleménye szerint milyen irányt vesz a Bitcoin fejlődése az elkövetkező években?

Alapvetően két lehetőséget tudok elképzelni. Vagy erős, elsősorban a neten használatos kiegészítőjévé válik a hagyományos állami pénzeknek, vagy kifakul a jelentéktelenségbe és csak önmaga árnyékaként marad fenn, amennyiben államilag betiltásra és drákói szigorral büntetésre kerül a használata, vagy ha az időközben felbukkanó újabb alternatív pénzek jobbnak bizonyulnak nála, és elhódítják tőle a felhasználótábora nagyját.

Forrás: Mag. Patrick Seabird

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.