A francia felsőház jelentése a bitcoinról

2014-08-05
paris-france-300x185

Párizs

Július 23-án tartott meghallgatást a francia felsőház pénzügyi bizottsága, a bitcoin és a virtuális valuták jelentette lehetőségekről és veszélyekről.

Franciaország talán az egyik legaktívabb uniós tagország a digitális fizetőeszközök szabályozását illetően. Mint ismeretes, január 29-én már kiadtak egy útmutatót arról, hogy a francia bitcoin váltóknak működésüket megelőzően, regisztrálniuk kell tevékenységüket a francia hatóságoknál. Jóllehet, a januári útmutató kitért a francia bitcoin tőzsdék működésének a feltételeire, de a közös, uniós szabályozás szorgalmazásán kívül egyéb konkrétumokat nemigen tartalmazott.

Némi előrelépést jelentett a TRACFIN (Traitement du Renseignement et Action contre les Circuits FINanciers clandestins) júliusi ajánlása a „virtuális pénzek szabályozásáról”. Ez a jelentés már számos konkrét ajánlást is tartalmazott a bitcoin szabályozásával kapcsolatban, ugyanakkor jelenleg még mindig csak az adózással kapcsolatos vonatkozásai hatályosak.

A mostani felsőházi meghallgatás alapvetően a pénzügyi bizottság elnökének, Philippe Marini-nak, illetve a felsőház egyik tagjának, Francois Marc-nak a párbeszédén alapult, de természetesen figyelembe vette a korábbi jelentések ajánlásait is.

A meghallgatásról a napokban közreadott beszámoló 5 pontban foglalja össze a szenátusi gyűlésen elhangzottakat:

1, A bitcoint egy olyan hosszú-távú tendenciának deklarálják, amelynek jelentős hatásai lesznek a gazdaságra, és amelyet semmiképp sem hagyhatnak figyelmen kívül a hatóságok.

2, A bitcoin számos kockázata (ingatag jelleg, anonimitás, törvényes garancia hiánya, stb.) ellenére elismerik a technológiában rejlő hihetetlen lehetőségeket, legyen szó pénzügyi, vagy (és főleg) egyéb aspektusairól.

3, A hatóságok feladata, hogy kidolgozzanak egy olyan harmonikus szabályozói rendszert, amellyel elősegíthetik a protokollban rejlő innovációkat, egyben megelőzhetik az esetleges visszaéléseket. A szabályozói rendszer kidolgozásához egyelőre a jelenleg is hatályban lévő törvényes kategóriák tűnnek a legadekvátabb megoldásnak, legyen szó a virtuális fizetőeszközökről, vagy a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokról.

4, A szabályozások nemzetközi tendenciáival kapcsolatban elmondható, hogy Franciaország valahol a középtengelyen helyezkedik el, azaz félúton Kína és Oroszország tiltó, illetve az Egyesült Államok, Kanada és Izrael viszonylag engedékeny álláspontja között.

5, A közös, európai szintű szabályozás kidolgozása elkerülhetetlen, és amennyiben lehetséges, egy globális keretrendszert is fel kell állítani, tekintve, hogy a bitcoin egy globális jelenség.

Összességében tehát elmondhatjuk, a francia kormány bitcoin politikája továbbra is pozitív, hiszen alapvetően a béklyók nélküli szabályozás hívei, ugyanakkor egyre sürgetőbbnek látják a konkrét regulák kidolgozását, amelyeket a jelek szerint, csak európai szinten vélnek működőképesnek.