Új szabályozások várhatóak Franciaországban a bitcoinnal kapcsolatban

2014-07-13

sapin

A francia gazdasági- és pénzügyminisztérium a múlt hét pénteken nyilvánosságra hozta a TRACFIN (Traitement du Renseignement et Action contre les Circuits FINanciers clandestins) jelentését a „virtuális pénzek szabályozásáról”. A nemzeti hatáskörrel rendelkező TRACFIN-t 1990-ben alapították, szervezetileg a francia pénzügyminisztériumhoz tartozik, és alapvető feladatköre a feketekereskedelem felügyelete, illetve a pénzmosásnak és a terrorizmus finanszírozásának a megakadályozása. A TRACFIN most közreadott jelentésének a célja, hogy elősegítse annak az ellenőrző keretrendszernek a megalkotását, amellyel nagymértékben kiszűrhetnék a virtuális pénzekhez köthető csalásokat és pénzmosást.

A jelentés főbb ajánlásai a következőek:

– hivatalos bevallást kell készíteni minden, egy meghatározott összeget meghaladó, virtuális-pénz számláról

– felső plafonnal kell korlátozni a virtuális-pénz tranzakciókat, amennyiben azok fizetési módként funkcionálnak

– felső plafonnal kell korlátozni a maximum átváltható összegeket, és amennyiben valaki bitcoinnal kíván fizetni, vagy ATM automatából bitcoint kíván vásárolni, úgy igazolnia kell személyazonosságát

– jogi és pénzügyi szempontból nemzetközi harmonizációra van szükség a virtuális pénzváltók szabályozásának a területén

A jelentéssel kapcsolatban a francia pénzügyminiszter, Michel Sapin, interjút adott a francia napilapnak, a Le Monde-nak. Az interjúból kiderül, hogy a pénzügyminiszter megítélése szerint a bitcoin olyan „innovatív képességekkel rendelkezik, amelyeket mindenképp támogatni kell”, továbbá, hogy Franciaország európai szinten is azért kampányol, hogy a kriptopénzt ne sújtsák általános forgalmi adóval. A szabályozást illetően úgy nyilatkozott Sapin, hogy minden bitcoint elfogadó kereskedésnek igazolnia kell a bitcoinnal fizető ügyfél személyazonosságát, illetve a bitcoinnal fizethető maximum összeget is felső plafonnal szabályoznák, megegyezően a hagyományos készpénzfizetési eljárásokkal. Arra a kérdésre, hogy milyen európai szintű iniciatívákra számíthatunk a kriptopénzzel kapcsolatban, úgy válaszolt a pénzügyminiszter, hogy mivel a virtuális pénz egy globális jelenség, így különösen indokolt a közös, nemzetközi szabályozás. Első lépésként egy európai szintű szabályrendszert látna megfelelőnek, és ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a pénzmosás ellenes negyedik európai direktíváról jelenleg is folynak a tárgyalások. Reméli tehát, hogy ez a negyedik direktíva magában foglalja majd a virtuális pénzváltók szabályozását is, mivel ezzel tudnánk igazán garantálni a különböző pénzügyi szereplők egyenlő bánásmódját. Az interjú végén a pénzügyminiszter kihangsúlyozta: „a bitcoinos fizetési mód törvényes, következésképpen el kell ismerni, illetve szabályozni kell a tevékenységet.”

A tájékoztatás szerint a jelentés adóvonatkozásai már most is életben vannak, míg a pénzmosás ellenes direktívákat ez év végéig szeretné életbe léptetni Franciaország.

A TRACFIN jelentésének ajánlásairól, nevezetesen az anonimitás megszüntetéséről úgy nyilatkozott a francia pénzügyminiszter, hogy ezek jelenleg még csak ajánlások. Ugyanakkor felkérte a TRACFIN-t egy szakmai egyeztetésre, amely után, azaz a közeljövőben, már konkrét döntések is várhatóak lesznek.

A TRACFIN július 11-én közzétett ajánlását itt olvashatja. A Michel Sapin-nel készített Le Monde interjú teljes szövege az alábbi linken érhető el.