Amerikai kincstár: a szabályozás a digitális valuták stabilitását segíti elő

2014-03-19

David S. Cohen, Treasury

Az amerikai kincstár pénzmosással kapcsolatos ügyek felelősének tájékoztatása szerint a digitális valuták, mint például a Bitcoin is, a jövőben kormányzati felügyelet alá kerülnek, így várhatóan növekszik majd a piacok stabilitása és megbízhatósága.

A kincstár pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának ellenőrzéséért felelős államtitkára, David S. Cohen úgy nyilatkozott kedden, március 18-án, a Bloomberg News-nak, hogy a pénzügyi transzparencia elősegítheti a digitális fizetőeszközök piacának stabilitását és megbízhatóságát.

„Azon dolgozunk, hogy egy ésszerű, flexibilis és, hogy egy szakkifejezéssel éljek, skálázható szabályozást hozzunk létre”- mondta Cohen.

Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy az amerikai kormánynak a digitális fizetőeszközök szabályozására irányuló törekvései attól a céltól vezéreltek, hogy e jelentős potenciállal rendelkező iparág transzparenciáját és innovációit elősegítsék. Mindemellett azt is kiemelte Cohen, hogy ha az amerikai pénzügyminisztériumnak választania kell az innováció és az átláthatóság között, akkor a szövetségi kormány minden bizonnyal ez utóbbi mellett fog dönteni.

Ennélfogva a kincstár szorgalmazza, hogy az iparág inkább annak a megoldásán dolgozzon, hogyan lehetne a digitális fizetőeszközöket abszolút bűnmentessé tenni, mintsem olyan újabb technológiai fejlesztéseken, amelyek csak további homályos pénzügyi tranzakciókat gerjesztenének.

Az amerikai kincstár pénzmosással kapcsolatos ügyek felelőse úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok kormánya ellenőrizni fog minden olyan pénzváltót, amely digitális fizetőeszközökkel operál, és nem regisztrált az USA kincstárügyi minisztériumának a gazdasági bűnügyeket vizsgáló hálózatánál (FinCEN).

„Akik nem tartják be a szabályokat, számíthatnak rá, hogy tetteiknek következményei lesznek.” 

Cohen elmondta, hogy a kincstár szándékában áll meghívni a Bitcoin közösség egy megfelelő képviselőjét is, hogy segítségével dolgozzanak ki egy „hatásos és naprakész” szabályozást. Ugyancsak megemlítette, hogy a nemzetközi Pénzügyi Akciócsoport (FATF) ez év folyamán közread majd egy tájékoztatást a digitális valuták naprakész, általános meghatározásáról, illetve az ilyen típusú termékek piacainak potenciális előnyeiről és kockázatairól.

Szerző: Viktor Kerzekov

Forrás: Invezz