Enyhítettek a BitLicense rendelkezésein

2014-12-19

A digitális valuták szabályozásával kapcsolatos úgynevezett BitLicense rendelettervezet kidolgozását nagyjából egy éve kezdte meg New York állam pénzügyi felügyeleti hatósága (NYDFS). A tervezet ötletét eredetileg az a cél vezérelte, hogy egyfajta szabályozott kerettel szavatolják a felhasználók biztonságát illetve, hogy egyengessék a bitcoin, és általában véve a digitális pénzek felhasználásának a módját.

A tervezettel kapcsolatos tárgyalások, meghallgatások hozzászólásait (több mint 3700 hozzászólás) nagyjából egy hónapja hozták nyilvánosságra. A dokumentáció nyilvános véleményezése összességében azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy a BitLicense túlzóan szigorú előírásai a biztonságos működés helyett az iparág innovációinak az elsorvadását eredményeznék.

lawsky

Benjamin M. Lawsky

A BitLicense kidolgozását vezető Benjamin M. Lawsky, egy tegnapi washingtoni konferencia alkalmával arról beszélt, hogy a nyilvános véleményezés eredményére reagálva enyhítettek a tervezet előírásain.

Az enyhítés alapvetően két lényeges változást jelent: egyrészt, hogy a tervezet csak a pénzügyi közvetítőkre vonatkozna, tehát mentességet élveznének az egyéni felhasználók, a szoftverfejlesztők, a bányászok, és minden olyan kereskedő, illetve ügyfeleik, akik elfogadják a bitcoinos fizetést.

Másrészt, tízről hét évre csökkentették a nyilvántartási kötelezettséget, illetve eltörölték azt a kikötést, hogy egy tranzakció minden érintett résztvevőjével kapcsolatban muszáj beszerezni bizonyos adatokat. A BitLicense engedéllyel rendelkező pénzügyi közvetítőknek ekképp csak a saját ügyfeleikkel, illetve számlatulajdonosaikkal kapcsolatban kellene adatokkal rendelkezniük, illetve amennyiben megoldható, az adott ügylet többi szerződő felével kapcsolatba is.

A tervezet teljes, „finomított” szövegét az elkövetkező napokban hozzák nyilvánosságra, mondta Lawsky, és a közzététel után egy újabb 30 napos időszakot biztosítanak majd a nyilvános véleményezésre.

Úgy tűnik, nemcsak a rendelettervezet szövege, de a pénzügyi felügyeleti hatóság hozzáállása is kedvezőbb lett. Lawsky a tegnapi felszólalásában arra is kitért, hogy a nagy bankintézeteknek, illetve a szabályozó szerveknek nincs más választásuk, alkalmazkodniuk, illetve támogatniuk kell a digitalizált világ fizetőeszközeinek következő generációját.