Újabb ellentmondásos hírek Oroszországból

2014-08-04
orosz

Oroszország

A bitcoinnal kapcsolatos híreket követők számára már-már megszokottá vált, hogy egymásnak ellentmondó híreszteléseket hallhattak Oroszországból.

Nagyjából egy fél éve még arról lehetett hallani, hogy Oroszország a bitcoin betiltásán gondolkodik, illetve, hogy a bitcoint használókat gyanús személyeknek minősíti.

A múlt hónapban, a Wall Street Journal-ban jelent meg egy beszámoló arról, hogy az Orosz Nemzeti Bank információkat gyűjt a digitális fizetőeszközökről, illetve, hogy a bank elsőszámú alelnöke, Georgy Luntovsky úgy nyilatkozott, senkit sem akadályoznak a bitcoin használatában.

A minap, az egyik legnagyobb orosz hírügynökség, a Ria Novisti adott közre egy közleményt, amely szerint az orosz pénzügyminiszter a kriptopénzek betiltását indítványozó törvényjavaslat kidolgozásán dolgozik. A cikk szerint az orosz pénzügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy az ellenőrizhetetlen virtuális pénzek, részben anonimitásuk miatt, nemcsak a gazdaságot teszik átláthatatlanná, de a feketekereskedelemnek is melegágyat biztosítanak. Mindezt megakadályozni hivatott a kriptopénzeket tiltó törvényjavaslat, amely nemcsak az elektronikus pénzek használatának a betiltását írná elő, de kitérne minden ilyen jellegű fizetőeszközzel kapcsolatos banki művelet tiltására is.

A mostani hírek hallatán két dolgot feltételezhetünk: vagy arról van szó, hogy az orosz kormánytagoknak sem egységes a bitcoinnal kapcsolatos álláspontjuk, vagy egyszerűen csak az a helyzet, hogy havonta változik az orosz kormány kriptopénz politikája.

Néhányan úgy vélik, hogy a mostani tiltás mögött az ukrán válsággal kapcsolatban Oroszország ellen életbe léptetett szankciók állhatnak. Azaz az Unió és Amerika által kilátásba helyezett szankciók hatására esett a rubel árfolyama, így az orosz kormány úgy döntött, a nemzeti gazdaság és valuta instabilitását megelőzve, betilt minden rubel-helyettesítő fizetési eszközt.

Mindezek persze csak találgatások, hiszen az orosz kormány részéről egyelőre még semmilyen hivatalos bejelentés nem érkezett.