Egységben az erő: egyesül az Ogrr és az MMOExchange

2012-09-21

Szerző: Vitalik Buterin

Több hónapos stagnálást követően jelentette be a virtuális árucikkek piacfórumaként működő Ogrr, hogy egyesülnek az MMOExchange.nettel, megnégyszerezve így az addigi 3611 fős felhasználóbázisukat. Mivel az MMOExchange-nek ugyanezen bejelentés időpontjában 14643 felhasználója volt, így együttesen már egy 18000-et is meghaladó felhasználótábort mondhatnak a magukénak.

A folyamat várhatóan simán és zökkenőmentesen fog lezajlani. Az MMOExchange rövidesen (22-én vagy 23-án) bezár, viszont valamennyi felhasználói fiók hiánytalanul átkerül az Ogrr-höz, így a felhasználók immár oda logolhatnak be majd a megszokott nevükkel és jelszavukkal. Az első belépésük alkalmával egy telepítő varázsló fogadja majd őket, amely ellenőrzi az MMOExchange fiókjukat – és ha az Ogrr felhasználói között már volt egy azonos nevű, akkor az újonnan érkezett MMOExchange-eset felkérik a neve megváltoztatására. Ettől eltekintve azonban minden más ugyanaz marad, átvitelre kerülnek az ellenőrzési szintek, az adományozási címkék, sőt, még a fórumtémák és -posztok is, és az előzőleg ignorált vagy bannolt felhasználók sem számíthatnak tiszta lapos újrakezdésre, mivel az ő státuszuk is megmarad.

Emellett az ex-MMOExchange-esek hozzáférést nyernek az Ogrr lényegéhez, vagyis a Bitcoin-integrációhoz. Az Ogrr tavaly decemberben jött létre, azt követően, hogy az akkoriban a d2jsp kereskedőfórumot használó Jesse Powell-t csalással megfosztották a d2jsp-n használatos, központilag vezérelt pénzének, az ún. “fórumaranynak” nem kevesebb, mint 20.000 egységétől – majd amikor jelentette az esetet a moderátoroknak, további 20.000 fórumaranyat fizettettek vele a csalónak büntetésül azért, amiért “megalapozatlan vádat emelt ellene”. Powell érthető módon besokallt, otthagyta a d2jsp-t, és létrehozta a saját kereskedőfórumát, teljes egészében bitcoinra alapozva azt. Bár természetesen a felhasználók itt fizethetnek egymással bármi egyéb módon is, ahogyan csak szeretnének, a bitcoin mégis messze a legkényelmesebb, mivel Powell eleve integrált az oldalba egy bitcoin-tárcát, és zálogrendszert is készített annak érdekében, hogy egyetlen eladó se oldhasson kereket a pénzzel mindaddig, amíg a vevő vissza nem jelezte, hogy rendben megkapta a pénzért járó “holmit”.

Az MMOExchange elsősorban a RuneScape MMO játékosait szolgálja ki; a fórumuk RuneScape részlegében 300.000-nél is több hozzászólás található, míg a Diablo, a World of Warcraft és az Egyebek kategóriák csak 1148, 4085 és 16069 hozzászólást tudnak felmutatni – ellentétben az Ogrr-rel, ahol bár szintén van egy “húzóágazat”, jelesül a Diablo, azért itt már jóval heterogénebb a felhasználóbázis, és több, mint egy tucatnyi más játéknak is megvannak itt a maguk alfórumai. Még ha így most létre is jön egy újabb, elsősorban RuneScape-es alfórum, a két közösség akkor is kétségkívül jól kiegészíti majd egymást, friss vért ömlesztve az eddig alacsonyabb létszámú közösségekbe is, újabb tagokkal töltve fel a soraikat.

Az egyesülés azonban nem csak a játékosok, hanem a Bitcoin teljes közössége szempontjából is újabb mérföldkőnek számít, mivel a Bitcointalk és az MMOExchange fórumainak mérőszámait összevetve egyértelműen megállapítható, hogy az MMOExchange önmagában megvan vagy feleakkora, mint a Bitcoin közösségének mindmáig legnépesebb fóruma: az MMOExchange összesen 578.665 poszttal büszkélkedhet, míg a Bitcointalk 1.137.508-cal; átlagos felhasználói online jelenlétet tekintve az előbbi 213-on áll (napi bontásban), míg az utóbbi 348-on (ez már közel kétharmad). Napi posztszám tekintetében pedig már majdnem be is éri a “kisebb” a “nagyot”, 1023-1154 arányban. Mindez pedig nem kevesebbet jelent, mint hogy az egyesülés nyomán létrejövő fórum már elég nagy lesz ahhoz, hogy valódi vetélytársává válhasson a Bitcointalknak, így mindazok, akiknek ilyen vagy olyan okok miatt elegük lesz az utóbbiból, immár végre lesz hova továbbállniuk.

Nem lebecsülendő továbbá az sem, hogy milyen fontos újabb lépés ez a bitcoin további terjesztése szempontjából is: a virtuális árucikkek piaca tökéletes terep a bitcoinnak, mivel a hagyományos fizetési megoldásokkal ezen a területen mindeddig féktelenül tombolhattak a visszatérítéses csalók. Szintén nem mellékes tényező, hogy az online játékok virtuális árucikkeinek árai erősen ingadozhatnak is; nem ritkán minden egyes adni-vennivalóról külön-külön kell megállapodni, az új patchek és update-ek pedig akár nagyságrendekkel is megváltoztathatják egyes holmik értékét – felfelé is, lefelé is. Más szóval, ez a piac már régen hozzászokott az árfolyam-ingadozásokhoz, így a bitcoin árfolyamának változásai sem jelentenek különösebb gondot a számára. Az MMOExchange felvásárlásával az Ogrr tehát jelentősen megerősítheti a Bitcoin pozícióját ezen a piacon, és szélesre tárhatja a kapukat annak az MMO-játékosok közösségében való széleskörű elterjesztése előtt.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.