Lighthouse, a közösségi finanszírozás decentralizált platformja

2015-01-21
Lighthouse-Bitcoin

Lighthouse

A Lighthouse projektről még tavaly májusban hallhattunk először, amikor is fejlesztője, Mike Hearn ismertette a vele kapcsolatos fejlesztési terveit a 2014-es amszterdami Bitcoin konferencia alkalmával.

A projekt lényege röviden: egy decentralizált, közösségi finanszírozással működő platform, amely a bitcoin tranzakciókat támogatja.

A közösségi finanszírozás (crowdfunding) egy viszonylag fiatal, de igen népszerű internetes jelenség. A lényege, hogy különböző projektek, tervek megvalósításához a szükséges anyagi forrásokat közösségi finanszírozásból, adakozásból gyűjtik össze. Számos ezzel foglalkozó központosított weboldal létezik mind a hazai (pl.: creativeselector.hu, indulj.be), mind a nemzetközi szcénán (pl.: Kickstarter, Indiegogo). Az ilyen központosított weblapoknál a támogató adományának az elküldéséhez, az adott weblapot, mint közvetítőt „veszi igénybe”, és a közvetítéséért még bizonyos % járulékos költséget is fizet. Továbbá, egy-egy ilyen weblapnak még egyéb megkötései is lehetnek, amelyeket mindkét félnek el kell fogadnia.

Ezekkel a központosított platformokkal szemben hoz merőben újat a Lighthouse, amely teljes mértékben a blokklánc technológiáján alapszik, ergo decentralizált módon működik. A Lighthouse tehát úgy ad lehetőséget különböző projektek finanszírozására, hogy közben kiiktatja a kampányoló és a támogató közötti közvetítő szükségességét. Mindez pedig nulla működési költséget, és maximális biztonsági szintet jelent.

Ezen felül, a Lighthouse a „biztos megállapodás” elve alapján működik, azaz az adományok csak akkor kerülnek begyűjtésre és felhasználásra, ha az adott projekt megvalósításához szükséges teljes összeg valójában összegyűlt. Az adományozó pedig a teljes összeg összegyűjtéséig, bármikor visszavonhatja az adományát.

A Lighthouse béta verziója már nyilvános, és az alábbi linken érhető el.

Hearn munkáját egyébként Olivier Janssens támogatta. Janssens még tavaly májusban hirdetett nyilvános felhívást egy olyan platform kidolgozására, amelyik akár a Bitcoin Foundation működését is helyettesítheti.