A közösségi finanszírozásnak egy új, decentralizált platformja újrarajzolhatja a bitcoin tájképét

2014-05-21

bitcoinmoneycloud1-300x185

A bitcoin fejlesztő és egykori Google mérnök, Mike Hearn azon dolgozik, hogy kifejlesszen egy olyan új decentralizált és közösségi finanszírozással működő platformot, ami támogatja a bitcoin tranzakciókat, és újradefiniálhatja a pénzügyi világ peer-to-peer rendszerét.

Erről az új, közösségi finanszírozással működő platformról, (egyébként Lighthouse a neve) az amszterdami Bitcoin 2014 konferencia alkalmával beszélt. A konferencia után, május 17-én, Hearn egy blogbejegyzésében részletesebben is ismertette fejlesztésének tervét.

A Lighthouse, hasonlóan az egyéb közösségi finanszírozással működő platformokhoz, arra fog szolgálni, hogy terepet biztosítson a felhasználók ötleteinek a megvalósításához, illetve a megvalósításhoz szükséges pénzadomány összegyűjtéséhez. Hearn mindazonáltal megjegyezte, a platform elsődleges célja az lesz, hogy az adománygyűjtés menetét megkönnyítse, különös tekintettel a bitcoin hálózati tulajdonságainak ilyen célú fejlesztéseire és szolgáltatásaira.

„Ezeknek a tulajdonságoknak a működésbe léptetése munkát igényel. Ezt a munkát valakinek finanszíroznia kell, de erre elég nehéz adakozó kedvű vállalkozót találni, mivel a munkának a tárgya, tulajdonképpen egy hajtása az alapvetően decentralizált infrastruktúrának. Tehát mivel nincs arra lehetőség, hogy a kiépített infrastruktúrát bárki is birtokolja, így számos, hagyományos finanszírozási modell kútba esik a kiépítéssel kapcsolatban.”

A Lighthouse célja, hogy ezt a problémát megoldja, úgy, hogy egy titkosítható pénztárcát biztosít az adománygyűjtőknek, hasonló megoldással, mint az Andreas Schildbach tervezte Androidos pénztárca applikációk.

Működési elv

A Lighthouse a „biztos megállapodás” elve alapján fog működni, ami azt jelenti, hogy a projektekhez szükséges adományok csak akkor kerülnek begyűjtésre és felhasználásra, ha a projektek megvalósításához szükséges teljes összeg valójában összegyűjtésre került. Hogy a tranzakciók valójában folyósításra kerültek az adott projekthez, azt a platform a blokchain-el fogja leellenőrizni. Hearn hozzátette, a bitcoin hálózat csak akkor fogja igazolni a tranzakciók valódiságát, amikor a terv már megvalósult, azaz sikerült összegyűjteni a teljes összeget.

További fontos információ, hogy a felhasználók bármikor visszavonhatják adományukat, egészen addig, amíg a gyűjtés le nem zárul, azaz amíg a teljes adomány összegyűjtésre nem került. Visszavonás esetén a Lighthouse visszaküldi az adakozó folyószámlájára az általa korábban átutalt összeget, így azt a felhasználó újra szabadon és bármire felhasználhatja.

Hearn tájékoztatójából kiderül, hogy ezekkel az újításokkal jóval egyszerűbbé válhat a közösségi finanszírozás procedúrája mind a projekt-tulajdonosok, mind az adakozók szemszögéből.

„Ez mindenkinek megkönnyíti az életét: egyrészt a projekt-tulajdonosoknak nem kell attól félniük, hogy esetleges hacker-támadások célpontjává válnak, másrészt akár rövidebb vakációra is visszavonulhatnak, amíg a gyűjtés zajlik, hiszen nem kell a pénzfelvételével bajlódniuk, harmadrészt az adakozók bármikor meggondolhatják magukat, és visszakérhetik a pénzüket egészen addig, amíg a gyűjtés le nem zárul.”

Decentralizált megoldás

A járulékos költségek és a biztonság, néhány olyan eleme a közösségi finanszírozás központosított platformjainak, amelyekre a Lighthouse megoldást tud biztosítani, mondta Hearn a CoinDesk-nek.
A Kickstarter például az összegyűjtött adományoknak akár a 10%-a is igényt tarthat, ami azért eléggé megnehezíti a szükséges pénzösszeg összegyűjtését, mondta Hearn.

„Amennyiben egy közösségtől szeretne adományt gyűjteni, úgy nagymértékben megnehezítheti munkáját a 10%-os járulékos költség. Hiszen eléggé elkeserítő annak a tudata, hogy talán ön is pont abba a 10%-ba tartozik, akinek a pénze a közvetítőknél fog landolni. Kisebb projekteknél ez a tényező akár az egész tervet is alááshatja.”

Hearn hozzátette, a központosított platformok sokszor bizonyos fokú korlátozást is jelentenek a projektek kitalálóinak, így végeredményben ez is az ő munkájukat nehezíti. Ezzel szemben a decentralizált megoldás egy sokkal proaktívabb formája a pénzgyűjtésnek.

A biztonság szempontjából nézve, a Lighthouse úgy védi a felhasználókat, hogy semmilyen központi szerveren nem tárolja a privát kulcsokat. Ekképp a platform egy igencsak szegényes céltábla a hackerek számára, tette hozzá Hearn.

Ugyancsak hozzátette, hogy a közösségi finanszírozás decentralizált formája egy még szélesebb körű adománygyűjtési eljárást tesz lehetővé. Ezáltal a projektek rugalmasabban viszonyulhatnak a potenciális adományozókhoz, illetve sikerességük esélyét is jelentősen növelhetik így.

Hearn jelenleg keményen dolgozik a Lighthouse fejlesztésén, egyelőre még a jövő zenéje, hogy végül milyen tulajdonságok és karakterek fogják jellemezni a közösségi finanszírozásnak ezt a decentralizált platformját.

Szerő: Stan Higgins |
Forrás: CoinDesk