Új Bitcoin-kliens: Multibit

2011-09-14

Nemrégiben jelentette be a BitcoinTalk.org fórumán bizonyos jim618 nevű felhasználó egy új, jelenleg is fejlesztés alatt álló Bitcoin-kliens, a Multibit nyilvánossá tételét. Természetesen ez is nyílt forráskódú, MIT-licenszes és egyaránt elérhető Mac-es, Windows-os és Linuxos változatban is.

Legfőbb érdekessége (amellett, hogy Java-alapú és ennek megfeleleően a Java-s Bitcoin-protokollt is használja), hogy több tárcát is tud kezelni (nyilván innen a neve), bár a fejlesztő megjegyzése szerint az automatikus újraszkennelésen jelenleg is dolgoznak. Hasonlóképp várat magára a tárcák kódolásának lehetősége, de ez is tervbe van véve, és elvileg ezen is dolgoznak.

Megjegyezték róla továbbá, hogy “könnyen használható és könnyen futtatható pendrive-ról is”, valamint hogy kifejezetten kis lábnyomú, mivel jelenleg is csak 16 MB-ot foglal el vele a teljes blokklánc az ősblokktól kezdve. Szintén érdekesség, hogy QR-kódokat is tud generálni a címekről a Bitcoin URI formátum szerint, amelyeket ki is lehet vonszolni az alkalmazásból és máshova beilleszteni, vagy fordítva, máshonnan is az alkalmazásba.

Nem maradhatott el természetesen a kötelező figyelmeztetés sem, miszerint a Multibit jelenleg is csak kísérleti stádiumában tart, ezért lehetőleg senki ne használja nagyobb összegekkel, nehogy ráfaragjon.

A Multibit oldala itt található, a letöltési részleg pedig itt.

Forrás: The Daily Attack

A BitcoinJ célja egyrészt az, hogy a C++-os verziónál könnyebben érthető legyen, másrészt pedig az is, hogy az erre épített kliensek mobileszközökön is gond nélkül futhassanak. Van továbbá a könyvtárnak egy C# portja is, a BitcoinSharp, amely .NET-alapú platformokon is használható.

Mindemellett a BitcoinJ a Bitcoin technikai leírásában ismertetett egyszerűsített fizetésellenőrzési eljárást alkalmazza.

Forrás: Code.Google.Com – BitcoinJ

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.