Azonnali tranzakciók a ZipConf.com-mal

2012-05-04

Szerző: GoWest

A Bitcoin architektúrájából fakadóan állandó – bár elhanyagolható – veszélyt jelent a nullmegerősítéses többszöri elköltés lehetősége, ezért a legtöbb bitcoin-váltó úgy is rendezkedett be, hogy csak átlagosan hat megerősítés után fogadja el valósnak a beérkezett utalásokat, ami így átlagosan egy órás várakozási időt jelent egy váltóra való befizetés beindítása és az összegnek a váltón való tényleges elérhetővé és felhasználhatóvá válása között.

Ezt a problémát kívánja megoldani a ZipConf.com a nemrégiben (egyelőre csak bétakén) beindított szolgáltatásával, még hatékonyabb pénzmozgató eszközzé léptetve így elő a Bitcoint. Jonathan Ryan Owens, a ZipConf alakítója így fogalmazott: “A ZipConf lényegében elszámolóházként működik: azonnali hitelt biztosít az ügyfeleinek és a partnereinek, magára vállalva a nullmegerősítéses tranzakciók kockázatait.”

Ennek a lehetőségnek leginkább vélhetőleg a váltóközi kereskedők fognak örülni, akiknek eddig komoly gondokat és fennakadásokat okozhatott az egyórás várakozási idő. A folyamat ZipConf általi áramvonalasítása nyomán azonban így nagy valószínűséggel számíthatunk a bitcoin árfolyamának kiegyenlítődésére is az egyes váltók között.

Owens elmondása szerint többhónapi tesztelést követően immár bevetésre készen áll az API, melynek segítségével a partnereik integrálhatják saját szolgáltatásaikba a ZipConfot. Ha pedig egy oldal már integrálta a ZipConfot, úgy onnantól kezdve annak a felhasználói azonnali hatállyal visszavonhatják a pénzüket egy bitcoin-váltóra, közel azonnalivá téve így a bitcoin hagyományos pénzre váltásának folyamatát. Miután a BitInstant már ragyogóan megoldotta a hagyományos pénz közel azonnali bitcoinra váltását, a ZipConf hasonló kiválósággal gyorsította fel az ellentétes irányba haladó forgalmat is.

Kiemelt figyelmet fordítottak a ZipConf fejlesztése során a Bitcoin hálózatának folyamatos megfigyelésére az érvénytelen tranzakció-próbálkozások és az elárvult tranzakciók hatékony naplózása érdekében, hogy a rendszerük bármely adott pillanatban mindig tökéletesen képben legyen a Bitcoin hálózatának éppen aktuális helyzetével. Ők maguk is próbáltak többszöri elköltéseket lebonyolítani különféle módszerekkel, hogy tudják, mire kell figyelniük a rendszer megbízható működésének biztosítása érdekében.

Owens elmondta továbbá azt is, hogy a platformjuk fejlesztése során két fő céljuk volt, jelesül a biztonság és a skálázhatóság. Ennek megfelelően eleve úgy is tervezték a rendszert, hogy szükség esetén minimális erőfeszítéssel fel is tudják skálázni azt nagyobb forgalom kezelésére is, Csak többszörös VPS-re 200$-nál is többet költenek havonta, és minden tekintetben készen állnak a gyors növekedésre. Szándékukban áll a lehető legtöbb partnerrel és ügyféllel együttműködni és a lehető leggyorsabban terjeszkedni.

Tekintve, hogy a szolgáltatásukkal elsősorban kereskedőket és más olyan felhasználókat céloznak meg, akiknek valóban fontos a tranzakciók gyors lebonyolítása, a díjaik 0,75%-ról indulnak, majd a forgalmuk növekedésével innen ereszkednek majd fokozatosan egyre lejjebb. Owens bízik benne, hogy a közeli jövőben, ha már meglesz a megfelelő volumenük, akár egészen 0,4%-ig is lemehetnek.

A ZipConf stratégiájának egyik kulcsmozzanata annak biztosítása, hogy a bányászok a lehető leggyorsabban hitelesítsék és terjesszék el a tranzakcióikat a hálózatban; ennek érdekében a ZipConf lényegesen magasabb tranzakciós díjakat is fizet nekik – jelesül 0,07 BTC-t (mai árfolyamon 0,35$-t), ami valóban jóval meghaladja a standard kliens által kikényszerített 0,0005 BTC-s összeget.

A bevételeiket Owens elmondása szerint más, jelenleg is fejlesztés alatt álló Bitcoinos projektek felé irányítják. Mint mondta, elég sok mindenen dolgoznak egyszerre jelenleg is, és alaposan felkészültek arra, hogy innentől kezdve gyorsan, rövid időn belül fejlesszenek ki és indítsanak be újabb szolgáltatásokat. Ahogy fogalmazott, a ZipConf csak az első a tervezett, hasznosabbnál hasznosabb szolgáltatásaik sorából, így valóban érdemes lehet a továbbiakban is figyelemmel kísérni a ténykedéseiket.

Az oldal a mai nappal kezdi meg a nyilvános bétateszt-fázisát az eddigi magánbéta után.

Forrás: The Bitcoin Trader

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.