Valutaként kezelné Svájc a bitcoint

2013-12-10

Szerző: Nermin Hajdarbegovic
Társszerző: Emily Spaven

Érdekes új koncepció került a svájci Parlament elé, melynek lényege az lenne, hogy kezeljék a bitcoint pontosan ugyanúgy, ahogyan összes többi valutát is. Ezt a javaslatot Thomas Weibel képviselő terjesztette a Parlament elé, célja pedig a bitcoinnal kapcsolatos általános kételyek illetve specifikusan a jogi jellegű aggályok eloszlatása lenne.

Amennyiben a Parlament elfogadja az előterjesztést, úgy az továbbléphet a következő lépcsőfokra: a Szövetségi Tanácshoz, Svájc legfőbb végrehajtó intézményéhez kerülhet. Amennyiben ott is rábólintanak a bitcoin valutaként való kezelésére, úgy már csak azt kell eldönteniük, hogy ezt pontosan miként is valósíthatják majd meg. Mi több, az előterjesztés tartalmaz egy arra vonatkozó kérelmet is, hogy vizsgálják meg azt is, miként hasznosíthatná a svájci pénzügyi szektor a bitcoinban rejlő lehetőségeket.

Az előterjesztés összesen négy alapvető kérdést intéz a végrehajtó ágazathoz: látnak-e lehetőséget a bitcoinban a pénzügyi szektor számára, kezelhető-e a bitcoin valutaként, milyen szabályozásra lenne szükség a bitcoin és más hasonló pénzek felhasználását elősegítő, világos és átlátható, kételyektől mentes jogi környezet megteremtéséhez, illetve hogyan és miként kellene módosítani a már érvényben lévő szabályozásokat ennek érdekében, és hogyan lehetne ezt ténylegesen kivitelezni?

A svájci Parlament

Az előterjesztést 45 parlamenti képviselő írta alá (a 200-ból), miután kellőképpen meggyőződtek róla, hogy a bitcoin valóban komoly lehetőségeket tartogathat a svájci pénzügyi szektor számára, és hogy megfelelő intézkedéseket kell életbe léptetni az ÁFA alkalmazásának szabályozása és a pénzmosás hatékony megakadályozása érdekében.

A parlamenti képviselők az elkövetkező néhány hét során fognak majd szavazni az előterjesztésről. Amennyiben az elnyeri a többség támogatását, úgy hivatalosan is továbbküldik a Szövetségi Tanácshoz. Ha a Tanács is megerősíti, úgy ezzel együtt világossá fogja tenni az álláspontját az olyan nemzeti szabályozó testületek előtt is, mint amilyen például a Finma, a svájci értékpapír-kereskedelmi bizottság.

Ha minden terv szerint alakul majd, úgy Svájc gyakorlatilag legitim valutaként ismerheti el a bitcoint, drámaian visszanyesve így a bitcoin-felhasználással kapcsolatos jogi bizonytalanságokat – legalábbis az ország határain és annak bankrendszerén belül. A svájci hatóságok így már alkalmazhatnák a bitcoinra és más digitális pénzekre is a valutákkal kapcsolatos, már fennálló törvényeiket.

Luzius Meisser, a Svájci Bitcoin Szövetség elnöke így fogalmazott:

Forradalmi lépés lenne ez minden szempontból, mivel komolyan megerősítené a bitcoin legitimitását és más országok számára is precedensként szolgálhat. Egyben megnyitná az utat a nyugodt és biztonságos bitcoin-elfogadás előtt a svájci üzletek és vállalkozások számára is, eloszlatva mindennemű jogi bizonytalanságot.

Meisser meglehetősen valószínűnek tartja, hogy az előterjesztés megszerzi majd a parlamenti többség támogatását, tekintve, hogy azt már eleve a képviselők közel egynegyedének támogatásával (aláírásával) nyújtották be. Az előterjesztés részleges fordítása elérhető a BitcoinTalk fórumán.

Jean Christophe Schwaab, a Svájci Szocialista Párt képviselője szeptemberben még úgy nyilatkozott, hogy Svájcban csak a geekek, bűnözők és különleges rendőri alakulatok ismerik a bitcoint és hogy egyáltalán semmiféle vagy csak elhanyagolható nyilvános diskurzus zajlik a digitális pénzről. A jelek szerint azonban azóta jelentősen megváltoztatta a véleményét, mivel ő maga is aláírta az előterjesztést.

Meisser állítása szerint beszélt Schwaabbal, aki bár megerősítette neki, hogy időközben valóban megváltoztatta a véleményét a bitcoinról, de egészében véve továbbra is megőrizte a szkepticizmusát. Meisser azonban így is határozottan pozitív fejleményként értékelte azt a tényt, hogy ettől függetlenül hajlandó volt támogatni az előterjesztést.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.