70$ fölött a bitcoin: ciprusi hatás?

2013-03-22

Szerző: Kyt Dotson

Újabb váratlan és figyelemreméltó fellendülésen ment keresztül a bitcoin árfolyama az elmúlt napokban – amely fellendülés nem mellesleg egybeesik a ciprusi válsággal is (13 milliárd dollárt kell lényegében elemelniük az állampolgáraik bankbetétjeiből egy mentőcsomagért), a BGR egy riportere pedig arra figyelt fel, hogy a spanyolok hirtelen igen élénken kezdtek érdeklődni három iOS-es Bitcoin-alkalmazás iránt. A néhány nappal ezelőtti aggályok nyomán pedig a bitcoin árfolyama az egy héttel korábbi, már egyébként is figyelemreméltó 47$-os értékről még feljebb, 70$ fölé szökött a legtöbb piacon (az MtGoxon a 75$-t is elérte).

Az aggályok középpontjában tehát a már említett ciprusi “bankrablási” terv állt – amit a kormányuk elutasított ugyan, de a szellem így is kibújt a palackból: már a személyes megtakarítás sem tabu, ahhoz is bármikor hozzányúlhatnak. A bizonytalanság pedig továbbra is megmaradt, ami pedig érthető módon idegesíti az embereket. Az ilyen válságos időkben gyakorta szivattyúzzák ki a pénzt a bankokból és vagy a paplan alá dugják vagy más pénzekre váltják – akár bitcoinra is.

Aminek az árfolyama pedig már március legelején is meghaladta a 32$-t, és azóta is kitartóan emelkedik. Az elmúlt néhány napban azonban még jobban belendült, több, mint 15%-os emelkedést produkálva.

Ian Stedman, a Wired riportere a következőképpen ír a BGR Tero Kuittinenje által említett iOS-es bitcoin-alkalmazásokról:

Amint megérkeztek a ciprusi hírek, az App Store spanyol részlegében nagyon gyorsan – még ugyanazon a napon – jókorát ugrott fölfelé a listán a Bitcoin Gold, a Bitcoin Ticker és a Bitcoin App. Jól mutatják a tényleges letöltési adatok is (összevetve pl. az angliai adatokkal), hogy a szintén nehezebb pénzügyi helyzetű Spanyolországban jóval – kimutathatóan – élénkebb a kereslet ezen alkalmazások iránt. A Bitcoin Gold március 17-én érte el a 83-as helyezést Spanyolországban; a Bitcoin Ticker szintén 17-én a 68-ast, a Bitcoin App pedig 19-én 1 147-est. Az Egyesült Királyságban ennél jóval csekélyebb irántuk az érdeklődés; ott a 293-as, 201-es és 248-as helyeken állnak – és már jó ideje, változatlanul. Rájuk semmiféle hatása nem volt a ciprusi híreknek.

Megjegyzendő azonban ezzel együtt az is, hogy Spanyolországban igen csekély az iOS-es készülékek piaca, és így önmagában a bitcoinos alkalmazások emelkedéséből sem szabad messzemenő következetéseket levonni. Ezzel együtt tény azonban az is, hogy a március 16-án a Google is jelentős emelkedést regisztrált a bitcoinra irányuló spanyol keresések terén. Tárgyi bizonyíték ugyan itt se nagyon akad, de többen is egyetérteni látszanak abban, hogy az európai válságok valóban vízválasztó jelentőségűnek bizonyulhatnak a bitcoin piaca számára.

A bitcoin, mint alternatív pénz

Bár már jó ideje fejlődik, a bitcoin piaca még mindig meglehetősen csekély, és így eléggé instabil is ahhoz, hogy sokan még mindig féljenek tőle és ne tekintsék valódi pénznek. Eleinte a váltók még szinte kizárólag csak bányászok, spekulánsok és egyéb érdekeltek egy parányi, de rendkívül elszánt és lelkes csoportját szolgálták ki. 2011-ben és 2012-ben azonban ez még kevésnek bizonyult a váratlan fluktuációk kivédéséhez.

Az évek során azonban a Bitcoin, ha esetenkénti botlásokkal és megakadásokkal is, de folyamatosan fejlődött. Eljutott a kiskereskedelmi forgalomba és megjelentek a hosszútávú BTC-tartás nélküli bitcoin-használatot is lehetővé tevő fizetéskezelők. Voltak persze szép számmal botrányok is, így például az MtGox nevezetes esete, volt összeomlás, még több hackertámadás és egyéb kihívások. A fejlődés azonban soha nem állt meg, a váltók pedig mindig levonták a tanulságokat, még jobban felkészültek és megerősödtek – és persze a közösség is sokat tanult mindenből.

Nem meglepő módon jelen pillanatban is jóval stabilabbnak és valóságosabbnak tűnik már a bitcoin, mint két évvel ezelőtt.

Mark Hopkins, a SiliconANGLE főszerkesztője és nem mellesleg a bitcoin lelkes pártolója szerint a bitcoin már kellően stabil ahhoz is, hogy “biztonságos befektetésnek” lehessen nevezni. A piac már közel egymilliárd dollárnyi értéket halmozott fel, és a valós világbeli felhasználási lehetőségek száma is megszámlálhatatlanul kibővült, Európában és Amerikában is egyaránt. Ez a trend pedig ezután is csak folytatódni fog világszerte. Hangot adott abbeli véleményének is, miszerint természetesen a 75$ sem végső határ, bőven lesz még magasabb is az árfolyam.

És bár meglehetősen bizonyos abban, hogy a bitcoin jelenleg igen jól, egyben figyelmeztet arra is, hogy a jelenlegi trendek mellett az árfolyam nagy valószínűséggel vissza fog esni valahova 60$ környékére és ott stabilizálódik majd egy ideig. Ezzel együtt azonban bízik benne, hogy Európa valóban jobban is elmélyed a bitcoin lehetőségeiben – még ha a gazdasági nehézségek árnyékában is teszi ezt:

“Döbbenten tapasztaltam a ciprusi hírek nyomán, hogy egyre több régi európai bitcoinos beszélt egyre komolyabban a bitcoinról úgy, mint valódi alternatíváról. És mintha már olyan hírek is szárnyra kaptak volna az európai médiában, miszerint már egyes pénzügyi elemzők is azt mondják, hogy jelen körülmények között egyes európaiak számára a bitcoin még az eurónál is biztonságosabb pénzügyi eszköznek bizonyulhat.

Ha hozzáveszem mindehhez az iOS-es és Androidos alkalmazások keresettségét ill. a Google-es bitcoin-keresések emelkedését, valamint az árfolyam látványos fellendülését, úgy már meglehetős biztonsággal állíthatom, hogy valóban “érdekes időknek” nézünk elébe – különös tekintettel az elkövetkező néhány hétre.

Forrás: SiliconANGLE

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.