A GoldMoney nem “money” többé

2011-12-21

Újabb centralizált üzletet fojtott meg az állami szabályozás, eggyel mérsékelve így egyben a bitcoin potenciális vetélytársainak számát is. A GoldMoney illetékesei a “világszerte egyre szigorodó követelményeket” okolják a fizetéskezelő szolgáltatásuk leállításáért, mivel az újabb szigorításoknak már nem tudnak megfelelni.

A GoldMoney online fizetőrendszere azon az egyszerű elven működik (még 2012. január 21-éig; onnantól kezdve függesztik fel a működését), hogy egy, a felhsználók által fizetéskor megadott mennyiségű arany-, ezüst-, platina- vagy palladiumtömeg tulajdonjogát írja át a fizetőtől a fizetést fogadóhoz.

A helyzet iróniája, hogy Dr. Edwin Vieira alig néhány héttel ezelőtt beszélt egy előadásában arról, hogy amikor az USA pénzrendszere összeomlik (ami szerinte csak idő kérdése), akkor a GoldMoney fizetőrendszere lehet a követendő modell, amit az USA minden állama bevezethet a saját határain belül, egymástól függetlenül.

A GoldMoney-t az USA 1998-as pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos törvénye (Island of Jersey, British Channel Islands) keretében szabályozza a Jersey-i pénzügyi szolgáltatások bizottsága. Trace Mayer, a RunToGold jogdoktora tavaly mutatta be csupán egy szeletét mindama ellenőrzési eljárásoknak, amelyeken a GoldMoney-nak át kell esnie. Egy a sok közül például a következő:

A vállalat kizárólag olyan ügyfelek banki átutalásait fogadhatja, akiket szigorúan leellenőrzött Know Your Client (= ismerd meg az ügyfeled) és a pénzmosásellenes szabályozások előírásainak megfelelően.

Azt nem fedte fel a GoldMoney, hogy pontosan melyik újabb követelmény nyomán döntöttek úgy, hogy inkább bedobják a törölközőt és felfüggesztik a fizetőrendszerüket. Érdekes mindenesetre, hogy hasonló jellegű, tagok közti átírásos fizetőrendszert egyes bitcoin-váltók is működtetnek, így például az MtGox a maga beváltható fizetőkód-mechanizmusával, valamint a TradeHill a felhasználói közti utalást biztosító szolgáltatásával. És bár ezek egyikének sem az USA-ban van a székhelye, alapvetően centralizált szolgáltatók lévén ők is kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, ha náluk is szigorodik a szabályozói környezet.

Forrás: Bitcoin Trader, Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.