Ogrr.com: a bitcoin-alapú közösségi piacfórum

2012-01-02

Szerző: Jesse Powell

Faragott már rá más is a d2jsp-re?

Eladtam valamit 20.000 “fórum-aranyért”, átadtam a holmit, de a vevő nem fizetett, majd amikor jelentést tettem a csalásról, az ÉN fiókomat és maradék fórum-aranyamat zárolták és közölték velem, hogy 20.000 fa-t kell fizetnem a tolvajnak, amiért megalapozatlanul vádaskodtam ellene. Mi a…?! Jó, talán nem voltak 100%-osak a bizonyítékaim (lehetséges ilyesmi egyáltalán?), de azért azt hinné az ember, hogy a közösségi hírneve talán ér valamit. Akárhogy is, csalásbejelentés miatt senkinek az egyenlegét nem lenne szabad zárolni; ez egyszerűen abszurd. Megpróbáltam közvetlenül is beszélni az illetékessel, sikertelenül; láthatólag gondosan elrejtőzött a vásárlói elől. Minél többet beszéltem erről az esetemről, annál több hasonló rémtörténetet hallottam másoktól arról, hogyan zárolták az ő fa-jukat és fiókjukat is mindenféle ostobaságokért és semmiségekért (például olyan kijelentésekért, amelyeket a fórum tulajdonosa mérsékelten sértőnek talált a saját hitbeli meggyőződésére nézve). Hihetetlen, hogy valaki még képes ezt üzletnek nevezni.

"Maradjatok éhesek, maradjatok bolondok."

Nagyon sok mindent nem szeretek a d2jsp-ben: nem vehetem ki a pénzemet, nem adhatom el másoknak az fa-mat, nem beszélhetek virtuális árusokról, az fa-n kívül semmilyen egyéb pénzben nem bonyolíthatom le az adásvételeket, nem véleményezhetem a csalókat, és még a saját fa-mat sem tudhatom biztonságban, mivel bármikor zárolhatják azt is és a fiókomat is minden értelmes ok nélkül. Persze valamilyen szinten azért megértem ezt a rendszert; elvégre a tudatlan és megfélemlített tömegek könnyen kezelhetőek, máshogy pedig nem is nagyon tarthatná fenn az illetékes ezt az átverést, mint vasmarokkal és zsarnoki uralommal. Szerencsére azonban én nem az a fajta vagyok, aki csak panaszkodik, de aztán nem csinál semmit. Tudtam, hogy kell legyen jobb megoldás. A d2jsp hibái bőven hagytak helyet valami jobbnak az összeállítására, és szerencsére az a jobb már el is készült.

Mi a jó az Ogrr.com-ban:

1.) Bármikor kiveheted a pénzed.

2.) Külső ügyleteket is leszervezhetsz.

3.) Arról beszélhetsz, amiről csak akarsz.

4.) Véleményezheted a többieket.

5.) Ügyfelekként kezeljük a felhasználóikat, nem pedig bosszantó, zavaró tényezőkként.

A fentiekből következően persze adja magát a nagyon is jó kérdés, miszerint ha az ember bármikor kiveheti a pénzét, akkor mégis hogyan termel nyereséget az Ogrr? Van persze pár szokásos cuccunk, amire költheted a pénzed, de az igazság az, hogy nem hiszem, hogy az Ogrr túl sok pénzt termelne. Én már annak is örülnék, ha nullszaldóra sikerülne kihozni. A számláim fedezésére vannak más, valóban jövedelmező üzleteim. Az Ogrr-rel csak az a célom, hogy egy jobb helyet biztosítsak a közösségnek a kereskedésre. Ezzel együtt hiszem azonban azt is, hogy az Ogrr valóban nagyon felfuthat, és éppen ezért rengeteg pénzt és energiát is fektetek belé.

Milyen pénzt használ az Ogrr? Bitcoint.

Ha még eddig nem hallottál a bitcoinról, akkor gratulálok – nem vagy akkora geek, mint e poszt legtöbb másik olvasója. A bitcoin egy P2P kriptopénz; kicsit hasonlóan működik a BitTorrenthez abban az értelemben, hogy nincs központi felügyelete vagy tulajdonosa. Ha pedig a BitTorrentről sem hallottál még, akkor valószínűleg jóval nagyobb sikered van a lányoknál, mint nekem, úgyhogy már ehhez is gratulálhatsz magadnak. Bitcoinnal bárki küldhet pénzt bárkinek, bárhova a világba, azonnal és visszafordíthatatlanul, névtelenül és tranzakciós díjak nélkül (vagy csak mikroszkopikus díjakkal). A sohaviszontnemlátásra, PayPal! De ha netalán mégis ragaszkodnál a PayPalhez, akkor sincs gond, mert a bitcoinjaidat is könnyen PayPalesítheted; számos olyan váltó működik, ami lehetőséget biztosít erre is (valamint a bitcoinok bármilyen egyéb pénzre/fizetőrendszerre való konvertálására). Erre majd még visszatérünk.

Az Ogrr tehát kizárólag bitcoinos befizetéseket fogad, de ha nem szeretnél bitcoint használni, akkor kedved szerint szervezhetsz le a fórumon ügyleteket bármilyen egyéb pénznemben is.

Hogyan lehet bitcoinhoz jutni egyáltalán?

Nos, van egyrészt az úgynevezett “bányászat” folyamata, melynek során az ember a gépe GPU-jának számítókapacitását fordítja új bitcoinok “keresésére”; mivel azonban ez a téma eléggé összetett, így itt bővebben nem megyek bele, de ha érdekel, úgy természetesen nyugodtan járj utána. Viszont ha teljesen kezdő vagy még bitcoin-téren, akkor azt javaslom, hogy egylőre inkább ne érdekeljen bányászat, azzal majd ráérsz később – vannak egyszerűbb módjai is a bitcoinszerzésnek:

1.) Ha sikerül bejutnod az első ezer olyan Ogrr.com-felhasználó közé, akik legalább 10 értelmes hozzászólást ejtenek meg, úgy ingyen kapsz 1 bitcoint.

2.) Adj el valamit a fórumon olyasvalakinek, akinek már van bitcoinja.

3.) Vásárolj bitcoint valakitől, akinek már van, vagy valamelyik váltóról.

PayPales úton nehéz bitcoint venni, mivel a PayPal hajlamos befagyasztani azokat a felhasználói fiókjait, amelyeket bitcoin-üzletelésen kap – és persze a PayPal visszatérítési kockázata miatt is (mivel a Bitcoinban nincs visszatérítés, a PayPalnél pedig van, ezért rengeteg csaló feni a fogát arra, hogy PayPallel “fizethessen” bitcoinért, majd amint megkapta a bitcoinjait, nyomban visszafordíttassa a “fizetését” a PayPallel).

Az USÁban már elég sokféleképpen válthatja bitcoinra az ember a dollárjait, akár egy helyi banknál, készpénzes befizetéssel is. Más országoknál sok múlik a helyi bankrendszerek szigorúságán. Ha a helyi bankrendszeredet nagyon szigorúan ellenőrzik, úgy annál jobb választás lehet számodra a bitcoin, mivel azt egyetlen kormány vagy bank sem ellenőrizheti.

Ezért fog a bitcoin domináns helyzetbe kerülni a virtuális árucikkek másodlagos piaci fizetései terén:

1.) A bitcoinos fizetések visszafordíthatatlanok, orvosolva így az eladók legnagyobb problémáját.

2.) A bitcoinos fizetések díjtalanok (vagy rendkívül olcsók), lehetségessé és költséghatékonnyá téve így az egydolláros összeghatár alatti mikrotranzakciókat is.

3.) A bitcoinos fizetések nemzetköziek, jelentéktelenné téve így az országhatárokat és szükségtelenné a pénzváltást.

4.) A bitcoinos fizetések korhatár és korlátozás nélküliek; bárki, aki rendelkezik netkapcsolattal, pillanatok alatt nyithat magának egy bitcoin-tárcát.

A bitcoin tehát számos iparágnak kínál óriási előnyöket; nem is csoda hát, hogy egyre több üzlet fogad el bitcoinos fizetéseket. Nemsokára eljöhet majd az az idő is, amikor már egyáltalán semmi okod nem lesz majd arra, hogy hagyományos pénzre váltsd vissza a bitcoinjaidat. A Bitcoin globális elterjedésének társadalmi következményei igencsak fantasztikusak lesznek, és bízom benne, hogy a játékosok úttürőként járhatnak a többiek előtt e téren.

Hogyan láthatsz neki a bitcoin-használatnak:

1.) Nézd meg a bevezető videót.

2.) Töltsd le a hivatalos (ha nagyon ráérsz) vagy a pehelysúlyú MultiBit klienst, hogy a saját gépedről kezelhesd a bitcoinjaidat.

3.) Regisztrálj az MtGox váltóra, hogy könnyen adhass-vehess bitcoinokat; de használhatod ezt a bitcoinjaid tárolására is, amennyiben nem bízol a saját géped biztonságosságában.

4.) Helyezz el vagy vonj vissza pénzt az MtGox-on vagy -ról a BitInstanttal.

5.) Nézz körül a Bitcoin-projekt hivatalos weboldalán.

6.) Nézz körül a hivatalos és a magyar Bitcoin-fórumon.

7.) Ha olvasós kedvedben vagy, nézz körül a Bitcoin Wikin vagy a bitcoin.hu menüsora “Bevezető” menüpontjában és annak alpontjaiban.

A Bitcoin történetéről itt olvashatsz egy igen jó összefoglalót.

További bitcoinos források:

Élő tranzakció-követés
Hálózati/gazdasági adatok
Váltó- és piaci információk
Élő MtGox-követés
Az Ogrr Bitcoin-részlege.

Várjuk az őszinte visszajelzéseket az Ogrr-ről. Ha bárkinek bármi megjegyzése, gondolata, véleménye vagy javaslata van, bátran keressen fel itt, a Twitteren, vagy az Ogrr idevágó részlegén.

Forrás: Jesse Powell’s Blog (néhány plusz adalékkal)

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.