Nyilvántartásba vették a bitcoin.de-t

2013-07-31

Szerző: Emily Spaven

Megkapta a hivatalos megerősítést a Bitcoin Deutschland GmbH arról, hogy elfogadták a kérelmét és augusztus 7-étől kezdve felveszik a BaFin, a Német Szövetségi Pénzügyi Felügyeleti Hatóság nyilvántartásába. Ami pedig azért fontos, mert a Bitcoin Deutschland GmbH üzemelteti a bitcoin.de piacterét, ahol is az emberek kedvük szerint adhatnak-vehetnek egymás között bitcoint hagyományos pénzekért, vagy épp fordítva.

Kötött továbbá a Bitcoin.de egy megállapodást a Fidor Bankkal is, melynek értelmében a bitcoin.de felhatalmazást kap arra, hogy “pénzügyi közvetítőként” tevékenykedjen, a Fidor Bank pedig felelősséget vállal a bitcoin.de működéséért.

Stefan Greiner, a Xenion Legal illetékesének elmondása szerint semmi szokatlan nincs ebben a megállapodásban, mivel több ezer különböző, úgynevezett “független” pénzügyi közvetítő működik jelenleg is Németországban ugyanezen modell szerint (“kötött ügynökökként”). A bitcoin.de és a Fidor Bank megállapodásának egyetlen szokatlan eleme egyszerűen az a tény maga, hogy a bitcoin.de bitcoinos “pénzügyi szolgáltatásokat” nyújt.

Elmondta Greiner továbbá azt is, hogy tudomása szerint sem a Fidor Bank, sem pedig a bitcoin.de nem vált bitcoint hagyományos pénzre vagy fordítva. Ennek megfelelően a jelek szerint így már attól sem kell tartania a bitcoin.de-nek, hogy egyik napról a másikra befagyasztják akár a saját, vagy akár az ügyfeleik bankszámláit.

Hozzátette még azt is, hogy mivel a bitcoin.de egy eléggé specifikus üzletmodellel dolgozik, ezért legalább is ő a maga részéről nem gondolja úgy, hogy ennek a hivatali nyilvántartásba vételnek bármilyen különösebb kihatása lenne majd más németországi – vagy a világ bármely más táján ténykedő – bitcoinos vállalatokra.

Mindenképpen ígéretesnek nevezte azonban azt a tényt, hogy a BaFin végül elfogadta ezt a bitcoinos pénzügyi szolgáltatást ahelyett, hogy inkább igyekezett volna fellépni ellene. Valószínűsíti továbbá, hogy nem Németország lesz a világ első és egyetlen bitcoinbarát országa. Hangot adott abbéli reményének, hogy a még mindig lappangó euróválság és főleg Berlin igen élénk vállalkozói színtere a túlszabályozásra való régi hajlamától inkább a jövőbe néző, kísérletezéspártibb irányba tereli Németországot.

Megjegyzésre érdemes még végül az az apró részlet is, hogy egy, a BaFin által eredetileg még 2011. december 20-án közreadott, de még idén július 19-én is frissített és aktualizált dokumentum világosan és egyértelműen “könyvelési egységnek” nevezi a bitcoint és ebből kifolyólag “pénzügyi eszközként értékelhetőnek” nyilvánítja azt. Amiből pedig, legalábbis elméletben, az is következik, hogy a bitcoinra is érvényes minden pénzügyi eszközökre vonatkozó szabályozás.

Forrás: CoinDesk

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.