Az eurozóna gyengélkedése erősíti a bitcoint

2012-06-09

Szerző: John Greenwood

A jövőtől rettegő európaiak a jelek szerint már nem csak az olyan megszokott, biztonságosnak vélt helyekre menekítik a pénzüket az európai bankokból, mint például amerikai vagy kanadai kincstári kötvényekbe, hanem egyebek mellett bizony bitcoinba is.

Charlie Shrem, a BitInstant LLC vezérigazgatójának elmondása szerint valósággal az egekbe szökött az európai kereslet a szolgáltatásuk iránt. (A New York-i székhelyű BitInstant gyors és egyszerű pénzmozgatást tesz lehetővé amerikai és kanadai dollár, angol font, euró és más elterjedt, hagyományos pénzek, valamint a bitcoin között.)

Mint mondta, az – elsősorban görög, olasz és spanyol, valamint holland – érdeklődők eléggé egyértelművé teszik, hogy komolyan aggódnak az eurós megtakarításaik miatt, és ezért is fordulnak helyette már inkább a bitcoinhoz, hogy azáltal védhessék meg az összegyűjtött pénzük értékét. Sokan konkrétan és szó szerint rákérdeztek már arra is, hogy küldhetnek-e akár postán is pénzt (eurót) a BitInstantnak bitcoinokért cserébe. Shrem elmondása szerint számukra ez sajnos nem járható út jogi okok miatt, de ez mégis egy újra és újra visszatérő kérdés, tehát igény láthatólag lenne erre a megoldásra is bőséggel.

Az euróövezet válsága persze minden más, biztonságosnak vélt országnak is jól jön, egyre lejjebb nyomva a kölcsönzési költségeket. Május 30-án a 10 éves amerikai kincstári kötvény hozama 1,6%-ra esett vissza; a II. VH. óta nem volt ilyen mélyen. De ugyanígy rekordmélységekbe jutott a 10 éves német, francia és kanadai kötvények hozama is. Még az Egyesült Királyságnak is jutott a lendületből.

No de hogy jön ehhez az egészhez a bitcoin?

Ezt az eleinte még leginkább csak különböző csodabogarak, de újabban már komoly devizakereskedők kedvencévé is váló digitális pénzt 2009-ben indították be, eleve teljesen a netre tervezve, szabályozás tekintetében pedig csak és kizárólag egy hálózati algoritmus gondjaira bízva. Az alkotó(k) abból indult(ak) ki, hogy a hagyományos pénzek netes tranzakciókhoz csak lassan, drágán és nehézkesen használhatóak, a bankok és a hitelkártya-vállalatok pedig folyamatosan “szívják az ember vérét” menet közben – a költségek pedig csak még magasabbra szöknek akkor, ha váltani is kell a különböző pénzek között.

Még fontosabb azonban, hogy a bitcoin nem csak az előbb felsorolt problémákat oldja meg (mivel teljes egészében a banki/hitelkártyás fizetőrendszerek keretein kívül, a saját hálózatában működik), hanem állami vagy jegybanki manipulációknak sem eshet áldozatául, mivel a bitcoin-kibocsátás folyamatát csak és kizárólag a már említett hálózati algoritmus felügyeli, így abba soha nem is szólhat bele kívülről senki.

A Bitcoin hívei szerint a rendszer éppen ezért jóval biztonságosabb is a hagyományos pénzeknél, lévén lényegében immunis a hétköznapi politikai manipulációkra.

És való igaz: a világ kormányai jelenleg is óriási összegekkel – ún. élénkítő csomagokkal – dúsítják fel a gazdaságban forgó pénzmennyiséget, nagy valószínűséggel óriási mértékű, a nem túl távoli jövőben beütő inflációhoz kövezve így ki az utat. Nem meglepő tehát, hogy hirtelenjében egyre többen figyelnek fel a bitcoinra és más digitális pénzekre is. A bitcoin hívei nem is nagyon tudnak elképzelni annál jobb mentsvárat a megtakarításaik számára a pénzügyi piacokat jelenleg is tépázó, tomboló viharok elől.

De vannak még mások is – így például a népszerű netes játék, a Second Life linden dollárjai, amelyeket bár eredetileg csak a játékon belüli használatra szántak, de egy ideje már valós pénzzé is előléptek, amelyet egyre szélesebb körben használnak a netes tranzaktáló vásárlók és eladók.

Nemrégiben a kanadai pénzverde is bejelentette, hogy saját digitális pénz kibocsátását tervezi MintChip néven. Elemzők ezt minden tekintetben jó jelnek tekintik, mivel azt olvassák ki belőle, hogy már a kormány is kezdi felismerni a digitális pénzek jelentőségét.

Egyelőre azonban még sok a munka az elméleti koncepciók gyakorlati megvalósításával. A Bitcoin jelenleg is fejlesztés alatt áll, az azt használó külső szolgáltatóknak pedig még mindig bőven van mit tanulniuk biztonságról és óvintézkedésekről rablókkal, csalókkal és hackerekkel szemben, ha szeretnék megőrizni a felhasználóik bizalmát.

A jelen és a közelmúlt azonban, mindent egybevetve, határozottan ígéretes. Egy ideje már stabilizálódni látszott a bitcoin árfolyama 5$ körül, mostanában pedig, az eurozóna körüli, ismét felerősödő aggályok nyomán még feljebb kúszott: jelenleg 5,6$ körül mozog.

Forrás: Financial Post

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.