Új korszak az OpenBazaar életében

2015-06-14
OpenBazaar

OpenBazaar

Új korszak kezdődik az OpenBazaar életében, a decentralizált online piactér fejlesztői mostantól ugyanis teljes munkaidőben a nyílt forráskódú projekt fejlesztésén fognak dolgozni. A hattagú fejlesztői csapat munkáját két jól ismert kockázatitőke-befektető (Union Square Ventures; Andreessen Horowitz), illetve egy magánbefektető (William Mougaya) finanszírozza; a fejlesztésre adományozott összeg összesen 1 millió dollár.

Az OpenBazaar piactere a BitTorrent fájlmegosztó szoftverhez hasonló protokollt, fizetőeszközként pedig bitcoint használ. E két kulcsfontosságú technológiának köszönhető, hogy a piactér működése teljesen decentralizált, illetve, hogy felhasználóinak adatai titkosak. A különböző központosított piactereknél (pl.: eBay) általában az üzemeltető vállal felelősséget a megkötött ügyletekért, illetve ő közvetít vitás esetekben is. (Ezért a közvetítői szerepért természetesen díjat számít fel.) Az OpenBazaar ezzel szemben egy úgynevezett “választott döntőbírósággal” működik, ami azt jelenti, hogy a felhasználók maguk dönthetnek arról, szeretnének e döntőbíróként közreműködni más felhasználók ügyleteinél. A döntőbírókat a felhasználók értékelései alapján rangsorolja a rendszer; ahhoz, hogy egy ügylet végbemenjen, a három félből kettőnek egyet kell értenie. A döntőbírók semmilyen juttatást nem kapnak munkájukért, így a platform használata teljesen ingyenes.

A hattagú fejlesztői csapat egyébként már több, mint egy éve dolgozik a szoftver fejlesztésén, ám mivel munkájukat ezidáig csak adományokból finanszírozták, így viszonylag lassan haladtak a fejlesztéssel. Az 1 millió dolláros támogatásnak köszönhetően mostantól a csapat összes tagja, teljes munkaidőben a projekt fejlesztésén dolgozhat. Szintén újdonság, hogy a csapat OB1 néven létrehozott egy startup-ot is, amely az OpenBazaar felhasználók számára fog új szolgáltatásokat fejleszteni.

Az online piactér kapcsán sokan egyből a Silk Road-ra asszociálnak, jóllehet az OpenBazaar jelentősen különbözik az utóbbi időkben nagy visszhangot kapott Silk Road-tólMíg a Silk Road egyfajta online szolgáltatóként funkcionált (központi üzemeltetővel, lásd: Ross Ulbricht cikkek), addig az OpenBazaar egy szoftver. A szoftver fejlesztői semmilyen módon nem tudják ellenőrizni, befolyásolni a szoftver felhasználásának a módját, ergo, a platformon zajló kereskedést sem felügyeli senki.