Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Ross Ulbricht-ot

2015-06-02
Ross Ulbricht

Ross Ulbricht

Közel másfél év bírósági tárgyalás után, május 29-én a végére ért Ross Ulbricht ügye; a New York-i kerületi ügyészség életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a 31 éves informatikust.

Mint ismeretes még 2013. októberében tartóztatták le a Silk Road állítólagos alapítóját és üzemeltetőjét, Ross William Ulbricht-ot. A New Yorki ügyészség azzal vádolta a fiatal informatikust, hogy 2011 és 2013 között Dread Pirate Roberts (DPR) néven ő üzemeltette az online feketepiacot, és így többek között kábítószer-kereskedelemben, hackertámadásban, bűnszövetkezet működtetésében, pénzmosásban, és hivatalos okmányok hamisításában is bűnös.

Az eljárás során Ulbricht elismerte a Silk Road létrehozatalát, egyfajta naiv gazdasági kísérletként, azonban minden egyéb vádpontban ártatlannak vallotta magát. Állítása szerint röviddel azután, hogy létrehozta a weblapot, annak működési jogát, illetve minden hozzáférését másoknak adta át.

Ezzel szemben, Katherine Forrest bírónő úgy vélte, hogy a Silk Road Ulbricht „gondosan megtervezett életműve”, és az informatikus felelős mindazért, ami az oldalon keresztül történt. A börtönbüntetésen felül az ügyészség közel 200 millió dollár bírság megfizetésére is kötelezte Ulbricht-ot, a nyomozók szerint ugyanis nagyjából ennyi haszonra tett szert az oldal üzemeltetője az említett időszak alatt.

A védelem szerint az ítélet túlzó és igazságtalan, így fellebbez a verdikt ellen. Ross ügyvédje sérelmezte a bíróság azon döntését is, mely megtiltotta a nyomozás alatt lebukott két beépített ügynök eljárásának a felhasználását. (Ahogy arról korábban már írtunk, az amerikai drogellenes hatóság két beépített ügynöke több ezer bitcoint lopott el Silk Road-tól a nyomozás során, illetve hivatali jogkörükkel visszaélve megzsarolták többek között Ulbricht-ot is titkos információk kiadására.)

Mindeközben, alig pár héttel a Silk Road leállítása után, útjára indult a Silk Road 2.0. A hatóság viszonylag gyorsan lépett, és letartóztatta az oldal üzemeltetőjét, bizonyos Blake Benthall-t, de úgy tűnik, ez sem szabott gátat az internetes szabadkereskedelem virágzásának, mivel a leállítás után alig pár órával már megjelent a feketepiac harmadik inkarnációja, a Silk Road 3.0, illetve számos hasonló weboldal.

Kérdéses tehát, hogy az elrettentő példának szánt bírósági ítélet valójában képes-e gátat szabni az internetes szabadkereskedelem terjedésének? Valószínűleg nem, ám mindez kevés vigaszt jelenthet Ross Ulbricht számára.