Amerikai ügynökök loptak bitcoint az online feketepiactól

2015-04-07
Silk Road

Silk Road

Nagy port kavart a New York Times múlt heti cikke, mely szerint két beépített ügynök (Carl Mark Force, az amerikai drogellenes hatóság; és Shaun Bridges, az amerikai elnök védelmét ellátó Secret Service ügynöke) több ezer bitcoint tulajdonított el a Silk Road-dal kapcsolatos nyomozás során. A március 25-én kiadott vádirat szerint kormánytulajdon ellopása, csalás, pénzmosás és hivatali visszaélés miatt indult eljárás a két ügynök ellen.

A nyilvánosságra hozott információk szerint Carl Mark Force-nak, a drogellenes hatóság egykori ügynökének, eredetileg az volt a feladata, hogy kapcsolatot létesítsen a feketepiac feltételezett üzemeltetőjével, Dread Pirate Roberts-el. A vádirat szerint Force a hivatalos fedőnevén kívül meg legalább két másik álnéven is levelezett DPR-el, akinek bitcoinért cserébe titkos információkat is eladott, illetve akit többször meg is zsarolt. Mindezeken túl, Force a nyomozással egy időben közel 110 000 dollárt invesztált egy CoinMKT nevű digitális pénzváltóba, ahol egy ideig compliance megbízottként is dolgozott. Force digitális váltónál betöltött posztjával kapcsolatban a vád, hogy ilyen munkát eleve nem végezhetett volna ügynöki tevékenysége mellett (az összeférhetetlenség szabályai miatt), illetve, hogy hivatali jogkörével visszaélve, arra utasította a váltót, hogy az általa gyanúsnak vélt felhasználók számláit befagyassza, és a rajtuk tárolt összegeket a saját számlájára átutalja.

Bridges helyzete valamivel „kedvezőbb”, őt ugyanis csak csalással és a pénzmosással vádolja a hatóság.

A nyilvánosságra hozott információk feltételezhetően Ross Ulbricht perére is hatással lesznek, így ügyvédje az ügy újratárgyalását kérte.