Eszmeiségek a bitcoin körül: Libertarianizmus

2011-08-09

Mi a libertarianizmus?

Amint azt a neve is jelzi, a libertarianizmus a szabadságba vetett hitt. A libertariánusok célja egy szabad, békés és bőséges világ megteremtése, ahol mindenkinek megvan minden lehetősége az álmai valóra váltására és a lehetőségei kiteljesítésére.

Az alapelv tehát igen egyszerűen megfogalmazható, ám e gondolatok mentén elindulva mégis igen messzire jutunk. A libertariánusok hiszik, hogy az élete és a tulajdona mindenkinek a sajátja, és hogy ennek megfelelően meg is van hozzá a joga, hogy maga dönthesse el, hogyan akarja élni az életét – mindaddig, amíg maga is ugyanígy tiszteletben tartja mindenki másnak ugyanezen jogait.

Fogalmazhatunk tehát úgy is, hogy a libertariánus felfogás szerint mindaddig jogod van a saját életeddel és tulajdonoddal kapcsolatos teljes döntési szabadságodhoz, amíg nem ártasz másoknak, és nem teszel kárt mások tulajdonában.

A libertarianizmus tehát a szabadság (az életviteled tetszésed szerinti megválasztása mindaddig, amíg az békés jellegű), a felelősség (a védekezés esetét kivéve teljes erőszakmentesség) és a tolerancia (mások szintén békés jellegű életviteli döntéseinek elfogadása és tiszteletben tartása) kombinációja.

A világtörténelem egyik legfontosabb tanulsága a szabadság. Az elmúlt századok során az emberiség szinte minden fejlődése a szabadpiaci elv, az emberi jogok, valamint önrendelkezési jog egyre szélesebb körű elfogadásának és tiszteletben tartásának köszönhető.

A libertariánusok legfőbb célja egy szabad, mindannyiunk számára sokkal jobb világ megteremtése, ahol mindezek a bizonyítottan jó és hasznos eszmék folyamatosan és töretlenül érvényesülhetnek a mindennapokban.

Bízunk benne, hogy csatlakozol hozzánk e célunk valóra váltásában, és hogy te is megteszed ennek érdekében mindazt, amit csak megtehetsz.

A libertariánusok liberálisok vagy konzervatívak?

Nem csak a bal- és a jobboldali irány létezik – a libertarianizmus ennél sokkal több lehetőséget – avagy, a nevének megfelelően, nagyobb szabadságot – biztosít politikai, gazdasági, személyes és minden egyéb téren egyaránt. A mai liberálisok támogatják ugyan az egyén személyes szabadságát, de ezzel együtt azt is, hogy a gazdaságot igenis szabályozza a kormány – a konzervatívok pedig épp ellenkezőleg, a személyes szabadság rovására küzdenek a nagyobb gazdasági szabadságért.

Ezekben a kérdésekben a libertarianizmus nem bal- vagy jobboldali, és nem is centrista. A libertariánusok egyszerűen abban hisznek, hogy bármiről is van szó, minden téged érintő kérdésben egyedül neked van jogod egyrészt eldönteni, hogy neked mi a legjobb, másrészt pedig ennek megfelelően is cselekedni – mindaddig, amíg másoktól sem vitatod el ugyanezt a lehetőséget, és békével és őszinteséggel kezeled őket.

Sharon Harris, az Önrendelkezés Pártolóinak (Advocates for Self-Government) elnöke így fogalmaz: “Valójában az igazi konzervatívok gazdasági, míg az igazi liberálisok társadalmi téren hajlanak erősen a libertarianizmus felé. Hogy mennyire, az csak attól függ, hogy mennyire hisznek az egyén személyes szabadságában. Én ezt nevezem a libertarianizmus nevezőjének.

Sajnos a mai liberálisok és konzervatívak közül egyre többen fordítanak hátat a szabadság és a személyes felelősség szép amerikai hagyományainak, és kényszerzubbonyba akarnak bújtatni mindenkit. Pedig Amerikát nem a bilincsek és a rabláncok tették naggyá. Legfőbb ideje hát, hogy megszabaduljunk tőlük. Tépd le magadról a berögzült és hasznavehetetlen bal-jobb sémákat, és gondolkodj szabadon – minden téren. Gondolkodj libertariánus módra.

Források: Libertarianism

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.