BitMonet: tartalom-értékesítés mikrofizetésekkel

2013-08-30

Szerző: Elizabeth Ploshay

Összeállt a BitPay Inc. a BitMonettel; az új partnerkapcsolat a tartalmak bitcoinos mikrofizetésekre épülő monetizálására, vagyis pénzzé tételére ad lehetőséget az ügyfeleiknek.

A BitPay-jel való társulás – és ezáltal a P2P, határokon átívelő bitcoin használata – révén a BitMonet sikeresen felszámolta a mikrofizetések praktikusságát mindeddig makacsul gátló, rendkívül magas váltási ill. tranzakciós díjakat, egy egészen új bevételi forrást adva így a tartalomszolgáltatók kezébe.

A BitMonet-et idén indította útjára Ankur Nandwani és Valerie Chao. A szolgáltatásuk ingyenesen használható, könnyen, gyorsan telepíthető és egyaránt lehetőséget biztosít a tételenkénti ill. az időalapú hozzáférés-vásárlásra is, mely megoldások révén a tartalomszolgáltatók a hagyományos, reklámalapú megoldásoknál lényegesen jelentékenyebb bevételekre számíthatnak: elvégre még ha csak 1 centet is számítanak fel tartalom-tételenként, 1.000 látogató már akkor is 10 dollárt jelent. Mi több, a BitMonet ezzel együtt az olvasói élményt is nagyban javítja egyszerűen azáltal, hogy a reklámokról a tartalomra helyezi át a hangsúlyt.

A BitMonet használatához mindössze egy kereskedői fiókra van szükség a BitPay-nél; ha ez megvan, úgy már installálhatja is a BitMonet szkriptjét a tartalomszolgáltató a weboldalára és kezdheti gyűjteni a fizetéseket. A tőle megszokott módon a BitPay természetesen ezúttal is lehetőséget biztosít az ügyfeleinek annak eldöntésére, hogy bitcoinban szeretnék-e megkapni a pénzt vagy már valamilyen más, hagyományos pénznemre átváltva.

Az alábbiakban Ankur Nandwani-val, a BitMonet egyik alapítójával beszélgetünk.

Bitcoin Magazine: Mikor hallottál először a bitcoinról?

Ankur Nandwani: Amikor egy barátom felkért, hogy segítsek neki kiértékelni a bitcoinos vállalatokban rejlő potenciális befektetési lehetőségeket. Miközben az ezt részletező jelentésem összeállításán dolgoztam, volt szerencsém igen sokat megtanulni úgy magáról a Bitcoin technológiájáról, mint ahogy a különböző bitcoinos vállalatokról is.

BM: Mi keltette fel a leginkább az érdeklődésed?

AN: A Bitcoin köré felépített pénzügyi rendszer. Ez ugyanis, ahogy látom, egy az egyben a hagyományos pénzek körül kiépült pénzügyi rendszer pepitája, csak épp összehasonlíthatatlanul gyorsabban fejlődik annál. Páratlanul érdekes élmény számomra, hogy élőben lehetek a szemtanúja ennek a rendszernek a születésének és fejlődésének.

BM: Mi ihlette a szolgáltatásotokat? Honnan jött az ötlet?

AN: Nagy hírrajongó vagyok; akár 2-3 órát is eltöltök naponta a világ minden tájáról származó hírek olvasásával. Az elmúlt évek során pedig egyre több kedvenc oldalam állt át előfizetéses modellre. Mivel azonban rendszerint csak egy-egy konkrét cikk szokott érdekelni az egyes oldalakról, így soha nem tudtam rávenni magam, hogy ezek miatt kicsengessek 20$-t egy komplett előfizetésre. Így hát elkezdtem utánajárni, hogy hogyan is lehetne orvosolni ezt a problémát. Mivel pedig épp ugyanekkor kutakodtam a bitcoinos befektetési lehetőségek terén is, a kettő egyszerűen összekattant.

BM: Merítettél esetleg ihletet egy már meglévő, működő szolgáltatásból is?

AN: A kezdeti koncepciót épp az ihlette, hogy feltűnő rést láttam a piacon e téren: egyszerűen nem voltak érdemi, kifejezetten tartalomszolgáltatókra kihegyezett bitcoin-elfogadási megoldások. Az a néhány pedig, amit esetleg lehetett volna valami ilyesmire is használni, túl általánosnak bizonyult, bármiféle konkrét vertikális piaci fókusz nélkül. A hagyományos fizetési módokra épülő megoldások pedig értelemszerűen túl költségesek voltak ahhoz, hogy érdemi bevételt termelhessen velük az ember csak egy-egy konkrét tartalom-tételből alkalmanként.

BM: Mik a terveitek az elkövetkező egy évre?

AN: Egyelőre a tartalomszolgáltatókra összpontosítunk, így az elkövetkező hónapok során a konkrétan nekik tervezett ajánlatainkat csiszoljuk és optimalizáljuk tovább, plugineket fejlesztünk ki egy sor különböző népszerű tartalom-megjelenítő felületre. Majd amint megvetettük a lábunkat a piacon, elkezdünk terjeszkedni más területekre is, így például a közösségi játékok, valamint a mobilplatformok – Android és iOS – felé. Természetesen, ahogy arra már korábban is utaltunk, e megoldások mind ingyenesek és mindennemű tranzakciós díjaktól mentesek lesznek.

BM: Mi különbözteti meg a ti terméketeket más bitcoinos szolgáltatók ajánlataitól?

AN: Például a könnyen kezelhetőség és a nagyfokú személyre szabhatóság. A megoldásunk bármilyen meglévő termékbrandhez és bármilyen, a tartalomszolgáltató által preferált fizetési modellhez hozzáilleszthető, legyen az bár tétel- vagy idő-alapú.

BM: Mit javasolnátok a tiétekhez hasonló üzlet beindítását tervező vállalkozóknak?

AN: Eldöntöttük, hogy a BitMonet-et nem üzletként, hanem a bitcoin népszerűsítésének és elterjesztésének eszközeként fogjuk használni. Ezért is tesszük nyílt forráskódúvá és bárki számára ingyen elérhetővé és tetszés szerint módosíthatóvá a könyvtárunkat. Nincsenek tranzakciós díjak sem. Bízunk benne, hogy egyre többen lépnek majd a nyomdokainkba, és hogy ezáltal a bitcoin is egyre jobban elterjedhet.

BM: Ha én egy, a szolgáltatásaitok igénybevételét tervező leendő ügyfél lennék, hol kellene kezdenem?

AN: Mi sem egyszerűbb ennél; alig 10 perc alatt elintézhető az egész. A dokumentációs oldalunkon lépésről-lépésre útmutatóval szemléltetjük, hogyan integrálhatja az ember a BitMonet-et a már meglévő weboldalába. Szívesen segítünk mindenben, válaszolunk minden esetlegesen felmerülő technikai kérdésre (a contact@bitmonet.com címen vagyunk elérhetőek). Nagyra értékeljük a visszajelzéseket és folyamatosan azon dolgozunk, hogy minél hatékonyabbá tehessük a rendszert.

Forrás: Bitcoin Magazine

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.