Részben betiltják a készpénzt Louisianában

2011-10-21

Számos olyan pénztárcakímélő szokás készpénz-alapú változatának vet véget a helybeliek számára az USA Louisiana államában meghozott legújabb törvény, mint amilyen például a bolhapiaci “kincsvadászat”, a használt és már feleslegessé vált holmik házi kiárusítása költözés előtt, vagy épp a netes használtholmi-adásvétel.

Az aláírt és érvénybe lépett törvény ugyanis kimondja, hogy a non-profit szervezeteken kívül mindenki más használtholmi-kereskedőnek minősül, amennyiben havi egyszeri alkalomnál gyakrabban ad, vesz, forgalmaz, cserél vagy más módon szerez be limlomot bárki mástól vagy ad tovább bárki másnak – a használtholmi-kereskedők számára pedig kereken megtiltják a készpénzes fizetést, csak a csekk, az átutalás és a pénzes utalvány használatának lehetőségét engedélyezve a lomok és használtholmik ellenértékének kiegyenlítésére.

Amennyiben az “átutalásról” bárki is a Bitcoinra asszociálna, mondván, hogy aha, itt van egy kiskapu, részben az is téved, mivel egy korábbi, 2009-es törvény kimondja, hogy minden 25$ értéket meghaladó használtholmi vásárlását dokumentálni kell, személyes- és egyéb adatokkal együtt, ide értve a vásárolt holmi pontos leírását, sorozatszámát, a pontos árát, a fizetés módját, egyszóval mindent.

Érdekes módon az elfogadásakor még valamiért nem szúrt szemet ez a törvény senkinek, de azóta elég nagy a felhajtás körülötte. Tény, elég abszurd még csak elképzelni is azt, hogy már az is törvényszegésnek minősül, ha valaki vesz valami használt holmit a szomszédjától és készpénzben fizet érte.

A törvény egyéb szempontból is aggályos. Egyrészt, az USÁban nagy hagyományai vannak az ilyen informális használtholmi-adásvételnek, és az ebben érdekeltek havi egyszerinél jóval több alkalommal szereznek be maguknak ilyen csatornákon mindenféle holmikat, vagy épp adnak el a sajátjaikból, de mégsem kereskedők a szó eredeti értelmében (tehát nem profitra hajtanak és nem azért csinálják, amit csinálnak, hogy még több eladható holmit szerezzenek, hanem saját használatra, esetleg ajándékba veszik a dolgokat). Másrészt betartatni se igen lehet, elvégre nem állíthatnak mindenki mellé egy rendőrt vagy adóellenőrt, hogy figyelje az ember minden lépését, hogy mikor próbál suttyomban, aljas módon készpénzért adni vagy venni valami használt holmit. Harmadrészt, az elképzelés alapvető abszurditása miatt a legtöbben nagy valószínűséggel nem is fogják komolyan venni és nem is fognak foglalkozni vele, mert egyáltalán nem is érzik bűnös dolognak a törvényben tiltott tevékenységet, vagyis a használtholmikért való készpénzes fizetést.

Kérdés, mi lesz a sorsa ennek a törvénynek a jövőben – viszont az illetékes szervek készpénzellenességét így is jól tükrözi. Ez a hozzáállás pedig a Bitcoin irányában is okozhat még súrlódásokat a jövőben.

Forrás: Bitcoin Money

A lap szövege Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 3.0 licenc alatt áll, felhasználni csak forrásmegjelöléssel, és ide mutató linkkel szabad.